Dainavos žodis

Konsultuoja onkologas Audrius Dulskas

Praėjusiame numeryje pristatėme gydytoją onkologą Audrių Dulską, kuris sutiko mūsų savaitraščio puslapiuose ir interneto paskyroje konsultuoti mūsų krašto žmones medicinos klausimais.

Kol dar nesulaukėme mūsų skaitytojų klausimų gerbiamam onkologui, redakcija pateikė jam savo klausimą.

Kas yra vėžys, kokios jo atsiradimo priežastys? Kiek onkologinių susirgimų atsiradimą lemia genetika, o kiek gyvenimo sąlygos, aplinka? 

„Vėžys yra nekontroliuojamas ląstelių dauginimasis. Dažniausia priežastis – susidariusi mutacija, kurios mūsų organizmas neištaiso. Mutacija lemia nekontroliuojamą ląstelių augimą. Paprastai vienos priežasties nėra, tai yra kompleksas visų faktorių, tokių kaip: genetika (įgimti dalykai), įgimtos mutacijos, įgimti sindromai, kuomet žmogus turi didesnę riziką susirgti vienos ar kitos srities vėžiu; žinoma, daug lemia ir mūsų aplinka, kaip gyvename, ką valgome.

Tikrai žinome, kad nutukimas, mažas fizinis aktyvumas, rūkymas ir alkoholis, greitas maistas, termiškai apdorota raudona mėsa didina vėžio riziką. Taip pat noriu paraginti visus dalyvauti nemokamose vėžio patikros programose. O taip pat jeigu yra kokių skundų, nedelsti ir kreiptis į šeimos gydytoją ar specialistą.“

Kviečiame mūsų skaitytojus pasinaudoti unikalia galimybe ir pateikti gydytojui A. Dulskui klausimus. Gydytojas specializuojasi skrandžio, žarnyno ir kitų vidaus organų onkologinių susirgimų gydymo srityje. Klausimus gydytojui pateikite „Dzūkų žinių“ elektroniniu paštu: dzukuzinios@gmail.com. Klausimo pateikėjui pageidaujant, jo asmeninai duomenys nebus viešinami.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: