Dainavos žodis

Iš 10 į konteinerį išmestų šuniukų pavyko išgelbėti du

Šalia Daugų gatvės kapinių konteineryje rasta 10 išmestų šuniukų. Laimei, du iš jų saugiai glaudžiasi, yra maitinami gyvūnų globos tarnyboje „Nuaras“.

Pirmosiomis šių metų dienomis pasipylė nužmogėjimą primenančių atvejų. Šalia Daugų gatvės kapinių konteineryje rasta 10 išmestų šuniukų. Laimei, du iš jų saugiai glaudžiasi, yra maitinami gyvūnų globos tarnyboje „Nuaras“.
Dar vienas protu nesuvokiamas atvejis – ryte patruliuojantys pareigūnai Stoties gatvėje rado pririštą sušalusį šunį, kuris taip pat glaudžiasi gyvūnų globos tarnyboje. Gyventojų prašoma pagalbos – turintys informacijos apie nusižengėlius, kurie paliko mažus šuniukus konteineryje ir šaltyje pririštą šunį, būtinai paskambinkite policijos pareigūnams.

Du mažyliai maitinami ožkos pienu
Viename iš Alytuje, Ulonų gatvėje, šalia kapinių, esančių konteinerių ketvirtadienį apie 15 val. 30 min. rastas šiukšlių maišas, kuriame buvo dešimt šuniukų. Aštuoni šuniukai jau buvo mirtinai sušalę, du pavyko išgelbėti. Dabar mažyliai saugiai jaučiasi gyvūnų globos tarnyboje „Nuaras“.
„Kai atvežė šuniukus ir pamačiau tą vaizdą, pakraupau. Likusius du gyvus šuniukus reikėjo kuo skubiau sušildyti ir pamaitinti. Vienas iš dviejų likusių vos atsigavo. Laimei, šiuo metu abu mažyliai sočiai maitinami, yra linksmesni“, – kalbėjo gyvūnų prižiūrėtoja Rimantė Malinauskaitė.
Anot gyvūnų prižiūrėtojų, laimei, į Ulonų gatvę pagal iškvietimą atvykę policijos pareigūnai patys ėmėsi veiksmų – maiše du likusius gyvus šuniukus pasiėmė į automobilį ir sušildė.
„Ačiū policijos pareigūnams, kad jie taip nuovokiai ir žmoniškai pasielgė. Kai atvykome į vietą, pareigūnai gyvus likusius šuniukus šildė automobilyje. Deja, 8 neišgyveno, tačiau likę du – gana stiprūs, gražiai auga“, – pasakojo gyvūnų prižiūrėtojas Renatas Sartanavičius.
Išgyvenę mažyčiai šuniukai – vos kelių dienų. Gyvūnų prižiūrėtoja Rimantė, nors ir mačiusi įvairiausių nemalonių situacijų, tačiau kalbėdama apie šią netgi graudinosi.
„Per darbo praktiką visko esu mačiusi, tačiau tokio žiauraus elgesio – niekada. Juk yra gyvūnų prieglauda – galima atvežti šuniukus. Jie tokie maži, mieli – ieškosime jiems naujų namų. Net negaliu kalbėti nesigraudindama, nes toks žmonių žiaurumas neįtikėtinas“, – braukdama ašaras sakė gyvūnų prižiūrėtoja R. Malinauskaitė.

Už žiaurų elgesį su gyvūnais – per švelnios bausmės
Gyvūnų globos tarnyboje „Nuaras“ Norgeliškėse apsilankė šunų mylėtojų klubo „Canis“ narė Vaida Malonytė, kuri atvežė specialius čiulptukus mažiesiems šuniukams.
„Turiu specialų čiulptuką tokiems atvejams. Prieš 5 mėnesius iš sodų bendrijos „Berželis“ buvau paėmusi 4 kačiukus. Juos žmogus rado paliktus po saulės baterija. Mes išauginome tuos kačiukus su čiulptuku maitindami ožkos pienuku. Trys kačiukai namus rado Alytuje, vienas gyvena žirgyne. Taigi, tikiuosi, kad su specialiu čiulptuku pavyks išmaitinti ir išgelbėtus šuniukus“, – kalbėjo V. Malonytė.
Nors už žiaurų elgesį su gyvūnais gresia baudžiamoji atsakomybė, gyvūnų mylėtojai sako, jog bausmės per švelnios. „Mūsų šalyje neveikia įstatymai. Jeigu būtų didesnės baudos, girdėtume atvejus, kad už žiaurų elgesį su gyvūnais žmonės tikrai adekvačiai baudžiami, prisibijotų elgtis taip žiauriai. Reikėtų, kad visi gyvūnai būtų sužymėti, tuomet žinotume, kam tas šuo priklauso“, – sakė gyvūnų mylėtoja V. Malonytė.
Anot gyvūnų prižiūrėtojų, šuniukų šeimininkai pirmiausiai turėtų pasirūpinti sterilizacija, tuomet neteks jų mėtyti konteineriuose ar kitaip nežmoniškai elgtis.
„Aš patarčiau visiems, auginantiems kalytes, jeigu nenorite mažylių, sterilizuokite. Juk tai nėra labai brangi procedūra. Ir neteks visuomenei stebėtis, kas vyksta“, – patarė gyvūnų prižiūrėtojas R. Sartanavičius.

Šuniuką paliko pririštą prie stulpo
Dar vienas žiauraus elgesio su gyvūnais pavyzdys – Alytuje, Stoties gatvėje. Pririštą prie autobusų stotelės šunį rado patruliuojantys policijos pareigūnai.
Šuniukas šiuo metu glaudžiasi gyvūnų globos tarnyboje „Nuaras“.
„Kai atvykome jo paimti, šuniukas buvo labai sušalęs ir išsigandęs. Jam apie 2–3 metai. Ilgai drebėjo, į mus įtariai žvelgė. Bet dabar jau linksmesnis, ėda, geria vandenuką. Ieškosime ir jam naujų namų, mat senieji šeimininkai atsikratė negražiu būdu. Juk naktį buvo labai šalta, jis galėjo mirtinai sušalti“, – kalbėjo gyvūnų prižiūrėtojas R. Sartanavičius.

Gresia baudžiamoji atsakomybė
Kaip informavo Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Eglė Kačinskienė, už žiaurų elgesį su gyvūnais gresia baudžiamoji atsakomybė.
„Dėl įvykio, kur šuniukai rasti konteineryje, pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 310 straipsnį dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Už tokį elgesį baudžiama viešaisiais darbais, bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki 1 metų“, – sakė policijos atstovė.
Gyventojų prašoma pagalbos – turintys informacijos apie nusižengėlius, kurie paliko mažus šuniukus konteineryje ir šaltyje pririštą šunį, būtinai paskambinkite policijos pareigūnams bendruoju pagalbos telefonu 112.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: