Dainavos žodis

Jubiliejiniais Lietuvos valstybės metais gyvenimas nestovėjo vietoje: Dzūkijos sostinėje įvyko daug svarbių pasikeitimų

Alius Mikelionis
Įprasta naujų metų pradžioje apžvelgti prabėgusius įvykius. Alytaus mieste virė politinis gyvenimas, Dzūkijos sostinėje įvyko daug svarbių pasikeitimų. Pirmajame šių metų „Dainavos žodžio“ numeryje – svarbiausi 2018-ųjų Pietų Lietuvos įvykiai.

Metų pradžia buvo tikras išbandymas Alytaus miesto valdančiųjų daugumai. Viskas prasidėjo, kai vasario mėnesį pasigirdo pirmieji pranešimai apie Vidzgirio pagrindinės mokyklos uždarymą. Ką tik keturiasdešimtmetį paminėjusi mokymo įstaiga negalėjo pasigirti mokinių gausa, todėl švietimo įstaigų pertvarką politikai nusprendė pradėti nuo vidzgiriečių. Atlikti skaičiavimai rodė, kad perkėlus moksleivius į Volungės ir Likiškėlių mokyklas kasmet bus sutaupoma po 200 tūkst. eurų. Tokiu sprendimu pasipiktinę pedagogai aiškino, kad patys politikai kalti, kad šią mokyklą renkasi mažai mokinių, esą nuolat eskaluojama jos uždarymo tema. Vis tik pedagogai sulaukė vietos ir miesto bendruomenės palaikymo, todėl valdantieji atsitraukė.

Švietimo pertvarkos kardas balandžio mėnesį pakibo ir virš Pirmojo Alytaus Piliakalnio progimnazijos. Politikai buvo sugalvoję šią įstaigą sujungti su Dzūkijos pagrindine mokykla. Sunerimę dėl ateities mokyklą apkabino moksleiviai ir tėvai. Balandžio mėnesio duomenimis, čia mokėsi 140 mokinių, dirbo 25 pedagogai. Piliakalnio progimnaziją ypač palietė valstybės sprendimas iki 2020 metų uždaryti vaikų globos įstaigas. Apie 80 šalia esančių globos namų mokinių anksčiau lankė Piliakalnio progimnaziją.
Kova dėl mokinių vyko ir „Drevinuko“ darželyje. Miesto vadovai nusprendė, kad nuo 2019 m. rugsėjo pirmosios čia neturėtų likti 302 pradinukų. Jie turėjo papildyti pustuštę Vidzgirio ir kitas aplinkines mokyklas, o „Drevinuke“ turėjo likti tik ikimokyklinukai.

Alytiškių pasididžiavimu laikomas ir turistų traukos objektu tapęs pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas per Nemuną vasario mėnesį tapo dar labiau žinomas, kai juo pervažiavo 18-mečio vairuojamas BMW. Jauno vairuotojo akibrokštą užfiksavo vaizdo kameros, todėl pareigūnams nebuvo sunku nustatyti vairuotoją, jam atimtos teisės ir skirta 225 eurų bauda. Tilto dangai padaryta žala matoma ligi šiol.

Dar labiau alytiškius ir miesto svečius nustebino nušalintas LR Prezidentas Rolandas Paksas su akrobatine grupe ANBO rugpjūčio mėnesį praskridę po Baltosios rožės tiltu. Europarlamentaras pasirodymą skyrė Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Būna taip, kad vaidybą sunku atskirti nuo tikrovės. Taip atsitiko kovo 18 d. nakvynės namų gyventojui Alytuje. Pareigūnai rengė pratybas, per kurias tramdė ir sulaikė tariamus protestuotojus. Pro šalį ėjęs benamis apie mokymus nežinojo ir keikdamasis su lazda rankoje puolė ginti sulaikomų žmonių. Policininkams aršų gynėją teko sulaikyti. Vėliau paaiškėjo, kad benamiui sulaužyta ranka.

Keistas eismo įvykis užfiksuotas balandžio 13 dieną. Vaizdo kameros užfiksavo, kaip Pulko gatvėje maršrutinis „Mercedes-Benz“ išvertęs mūrinę laidojimo namų tvorą įlėkė į ritualines paslaugas teikiančios įmonės kiemą. Po eismo įvykio vienas keleivis skundėsi nugaros skausmais. Pagalba suteikta mažiausiai dviem asmenims.

Lėšų švaistymu gyventojai pavadino pėsčiųjų ir dviratininkų tako nuo Pulko iki Statybininkų gatvės rekonstrukciją, kai vietoj išmontuotų plytelių buvo paklotas asfaltas. Pasak Statybos sk. vyriausiojo specialisto Sigito Stumbro, į Alytaus miesto savivaldybę ne kartą kreipėsi neįgaliųjų atstovai, kurie prašė tiesiant takus kloti asfaltą, o ne trinkeles. Prie tokio pageidavimo prisidėjo ir dviratininkai. Esą asfaltu važiuoti patogiau. Tuo tarpu kalbinti alytiškiai manė, kad grindinys dar galėjo tarnauti.

Neeilinė dovana Alytuje. Gegužės mėnesį viena proginių suknelių nuomos įmonė miesto teatrui padovanojo dešimtis naujutėlaičių nuotakų suknelių. Vieno tokio apdaro vertė siekia ir du tūkstančius eurų. Proginių suknelių nuoma užsiimantis verslininkas teigė, kad visos dovanojamos suknelės nė karto nedėvėtos. O jas pardavinėti tiesiog užimtų per daug laiko. Mat tokie nuotakų suknelių modeliai Lietuvoje tapo nemadingi. Verslininkai jokių mainų iš teatro nesitiki. Sako, kad geri darbai grįžta per karmą.

Viename gražiausių Vidzgirio mikrorajono žemės lopinėlių iškilęs prekybos centras „Norfa“ sulaukė prieštaringų gyventojų vertinimų ir dėl užstatyto žalio ploto, ir dėl dizainerių parinkto „aprūdijusio“ fasado sprendimo. Klausti miestiečiai buvo kategoriški: jiems šis sprendimas nepatiko. Priešinga savivaldybės atstovų nuomonė. Jiems naujasis prekybos centras pasirodė šiuolaikiškas. Nors iš Alytaus kartais šaipomasi kaip iš prekybos centrų miesto, tačiau Vidzgiryje tai gali būti dar ne paskutinė tinklinė parduotuvė.

Birželio mėnesį, kaip visuomet, alytiškiai su nekantrumu laukė miesto dienų. Šiemet, kaip visuomet, vėl buvo gausu norinčių dalyvauti teatralizuotoje eisenoje. Žmonių ir automobilių kolona nusidriekė keletą kilometrų. Tokiu būdu įmonės gerina savo žinomumą, be to, taip prisidedama ir prie šventinės nuotaikos kūrimo. Šiemet rengti Baltosios rožės miesto gimtadienio šventę antrus metus iš eilės patikėta Klaipėdoje registruotai įmonei „Show art“.

Liepos mėnesį paaiškėjo, kad Alytaus apylinkėse nukaldintas įspūdingo dydžio paminklas legendiniams partizanui Adolfui Ramanauskui-Vanagui greičiausiai nebus skraidinamas į Niu Briteną, esantį JAV (Konektikuto valstija), kur gimė kovotojas. Skulptoriaus Jono Jagėlos darbas atliktas paminklų dirbtuvėse šalia Ūdrijos kaimo. Po R. Vanagaitės pasisakymų apie A. Ramanauską-Vanagą Niu Briteno politikai neribotam laikui atšaukė leidimą statyti paminklą šiame mieste, nors jau buvo išduoti visi leidimai. Keturių metrų aukščio ir 7 tonų svorio paminklas turėjo būti nuskraidintas lėktuvu ir pastatytas garbingoje Niu Briteno vietoje, šalia gausiai lankomo Amerikos meno muziejaus gyventojų pamėgtame parke.

Alytaus politinėje padangėje vasara nebuvo panaši į atostogų metą. Liepos mėnesį neeilinio tarybos posėdžio metu atleisti vicemerai Valė Gibienė ir Tautvydas Tamulevičius. Vienas nepasitikėjimo iniciatorių, frakcijos „Už Alytų“ narys Tomas Pačėsas tikino, kad taip taryba įvertino prastus vicemerų darbo rezultatus. Tuo tarpu savivaldybės koridoriuose ir viešoje erdvėje buvo ir kita nuomonė, esą prieš valdančiuosius tokiu būdu kovojama dėl krepšinio klubui „Dzūkija“ neskiriamo finansavimo. Profesionalus klubas tuo metu priklausė politiko šeimai. Tiesa, tai buvo tik laikinas opozicijos laimėjimas. Trapią daugumą išlaikę V. Grigaravičiaus bendražygiai buvusius vicemerus į pareigas grąžino. Vis tik metams einant į pabaigą Tautvydas Tamulevičius pats pasiprašė atleidžiamas, mat gavo darbo pasiūlymą iš LR vidaus reikalų ministerijos ir tapo viceministru.

Artėjant mokslo metų pradžiai gerumu vėl tryško ženklo Alytus/Myliu kūrėjai. Populiaraus aksesuaro autoriai pardavė apie 1 000 ženkliukų, o uždirbtus pinigus skyrė trylikai būsimų pirmokėlių. Jiems nupirktos kuprinės. Populiarų ženklą sukūrė broliai Gataveckai bei Artūras Mažeika.

Rugpjūčio pabaigoje statybininkų sulaukė Alytaus muzikos mokykla. Pernai šešiasdešimtmetį paminėjusi ir per 2 000 absolventų išlydėjusi mokykla turėtų būti baigta remontuoti artimiausiais mėnesiais.

Maištas Alytaus „zonoje“. Tiesa, šįsyk protestavo ne įkalintieji, o dėl Kalėjimų reformos susirūpinę čia dirbantys. Prižiūrėtojai nebuvo patenkinti dėl taip vadinamo „išstatutinimo“, kai dalis šį statusą turėjusiųjų po reformos būtų praradę. Per susitikimą su LR teisingumo viceministru Ernestu Jurkoniu netgi grasinta praverti kalėjimo duris. Netrukus ėmė maištauti ir patys nuteistieji. Lapkričio mėnesį zonoje užpultas ir sužalotas pareigūnas. Konfliktas kilo drausmės sektoriuje, čia kamerų tipo patalpos, o nuteistieji patenka dėl vidaus nusižengimų. Pagal naują tvarką, dienos metu iš šių asmenų paimami čiužiniai. Spėjama, dėl to nuteistieji daužė kameros duris, o kai prižiūrėtojai atrakino kamerą, vyrai stojo į kovinę padėtį ir sužalojo prižiūrėtoją. Po šio konflikto į pataisos namus atvyko riaušių malšinimo būrys. Kratų metu paimti nuteistiesiems draudžiami turėti daiktai.

Rugsėjo pirmą dieną į mokyklas grįžę moksleiviai valgyklose rado ne tik naujų patiekalų, bet ir pasikeitusio skonio senųjų. Kepsniuose mažiau druskos, padažų, valgyklos įsigijo konvekcines krosneles, kuriose gaminamas maistas sveikesnis nei iki tol čirškintas aliejuje. Šie pasikeitimai – tai Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymas, kaip turi būti gaminamas maistas švietimo įstaigų valgyklose. Ministerija išleido Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą, kuris labai tiksliai apibrėžė, kokie produktai rekomenduotini, kokie ne. Nurodymai įsigaliojo nuo mokslo metų pradžios. Supratę, kad maistas, nors ir sveikesnis, tačiau ne toks skanus, dalis moksleivių patraukė į šalia mokyklų esančias parduotuves.

Kurioziniai atvejai Alytaus keliuose: sausio mėnesį Santaikos gatvėje atsidarė vilkiko galinis bortas ir išbyrėjo kelios tonos vištų išmatų. Pasklidusiu nemaloniu kvapu skundėsi gyventojai. Krovinį nuo kelio surinko iš Domantonių atvykęs įmonės krautuvas. Rugsėjo mėnesį užblokuota viena kelio juosta, vedanti iš Pirmojo Alytaus į Vilnių. Įvykis užfiksuotas žiedinėje sankryžoje. Iš Krikštonių (Lazdijų r.) į Vilnių vištas vežusio „Kauno grūdų“ sunkvežimio posūkyje nesuvaldė vairuotojas ir iš priekabos iškrito dvi paletės vištų. Paukščiai sutūpė važiuojamojoje dalyje ir dviem valandoms blokavo vieną kelio juostą.

Didelio atgarsio ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje susilaukė buldozerio nuversta kario skulptūra, stovėjusi netoli Miroslavo (Alytaus r.). Paminklas demontuotas Alytaus rajono politikų sprendimu ir išgabentas į Grūto parką. Ši įvykis sulaukė susidomėjimo ne tik Lietuvoje. Apie tai kalbėjo Europos naujienų agentūros ir didžiausi federaliniai Rusijos televizijų kanalai.

Alytuje kuriasi „Pasaulio alytiškių alėja“. Ąžuoliukai, lazdynai, dervamedžiai, putinai, rožės ir viržiai šaknis įleido Sveikatingumo tako pašonėje, tai – užsienyje gyvenančių alytiškių dovana savo gimtajam miestui. „Pasaulio alytiškių alėjos“ idėją pasiūlė Londone gyvenanti Alvija Černiauskaitė birželio mėnesį vykusio teletilto metu. Alytaus miesto savivaldybės atstovai pasiūlė daigus sodinti A. Sakalausko gatvės gale. Prireikė trijų mėnesių ir pirmieji sodinukai buvo suleisti į žemę. Daigai taip pat neatsitiktiniai. Tai – mūsų tautiečių, gyvenančių užsienio šalyse, geriausiai augantys medžiai. Tiesa, juos sodino daugiausia emigrantų atstovai. Spalio mėnesį pasodinti 29 medeliai. Tikimasi, jog medžiai padės išlaikyti ryšį tarp alytiškių ir miestą palikusių emigrantų, o gal ir sugrąžinti juos į Alytų.

Spalio antroje pusėje miestą sukrėtė kriminaliniai įvykiai. Tąkart vieną savaitgalį peiliu sužaloti trys žmonės. Nusikaltimų virtinė prasidėjo prie baro „Odė“ – čia daugybiniais dūriais į kūną sužalotas 27 metų vyras. Kitą dieną netoliese peiliu sužalotas 45-erių vyriškis. Su šiuo įvykiu siejamas neseniai iš įkalinimo įstaigos išėjęs Vidzgirio mikrorajono gyventojas. Pareigūnai patykojo įtariamojo prie jo namų Kaštonų gatvėje ir sulaikė peilį turėjusį jauną vyrą. Lapkričio mėnesį Lazdijuose užpultas policijos pareigūnas. Ne tarnybos metu pareigūnas važiuodamas nuosavu automobiliu pamatė gatve einantį neblaivų vyrą. Kai policininkas bandė sudrausminti, kilo konfliktas. Prie užpuoliko prisijungė neblaivaus vyro brolis, kuris ginklu pagrasino policininkui.

Gruodžio pirmą dieną įžiebus Alytaus miesto pagrindinę eglę internautai pastebėjo, kad ji labai panaši į 2016 metais Plungėje įžiebtą žaliaskarę. Abiejų eglių autorė – Jolanta Šmidtienė. Miestiečiai eglę pavadino plagiatu, o savivaldybė pareikalavo pakeisti apatines dekoracijas, kurios dar ir nebuvo nudažytos kokybiškai. Trejų metų ir beveik 90-ies tūkstančių eurų sutartį su Alytaus savivaldybe sudariusi menininkė po kilusio skandalo apatinę dekoracijų eilę pakeitė.

Metų pabaigoje Alytaus mieste keleivius vežti pradėjo naujasis kauniečių įmonės „Kautra“ transportas. 27 mikroautobusai ir 5 didieji autobusai pakeitė kelis dešimtmečius dirbusius vietos vežėjus. Artėjant naujiesiems į Dzūkijos sostinę atvežtas bokšto laikrodis, kuris galės rodyti ne tik laiką, bet ir skelbti svarbią informaciją. LED laikrodis suskaičiavo paskutines 2018 metų sekundes, po kurių dangų, skambant Alytaus miesto himnui, apšvietė įspūdingi fejerverkai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: