Dainavos žodis

Pranešimų apie aplinkos apsaugos pažeidimus padaugėjo 17 proc.

(Zenono Šilinsko nuotr.)

2018 m. Alytaus regiono aplinkos apsaugos pareigūnai sulaukė 1529 pranešimų apie galimus pažeidimus. Tai net 17 proc. daugiau nei metais anksčiau, kuomet būta 1312 tokių pranešimų. Tik nepagalvokite, kad regione staiga pasipylė nauji pažeidimai. Priešingai – jų skaičius tik mažėja. Tačiau gyventojai vis dažniau praneša, jeigu, jų manymu, kas nors daroma ne taip ar yra atsitikę.
„Jau ne pirmus metus stebime tendenciją, kad gyventojų pranešimų nuosekliai daugėja. Būtent piliečių sąmoningumo stiprėjimas ir yra pagrindinė skambučių augimo priežastis. Nors telefonas, kuriuo galima skambinti, egzistuoja jau nuo 2014 m., bet kasmet apie galimybę pranešti sužino vis daugiau žmonių. Ir šia galimybe jie pasinaudoja“, – situaciją komentuoja Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) Alytaus valdybos viršininkas Skirmantas Pocius.
Anot jo, gaunami pranešimai labai skirtingi. Kartais pranešama apie smulkius pažeidimus, pavyzdžiui, kad kaimynas ne tuo kuru ar ne tas medžiagas degina. Tačiau pranešama ir apie gerokai rimtesnius atvejus, tokius kaip brakonieriavimas, kuris daro tiesioginę ir labai aiškią žalą gamtai.
„Mūsų gaunamų pranešimų pobūdį diktuoja pati Alytaus regiono specifika. Pramonė praktiškai yra tik Alytaus mieste, o kiti pranešimai susiję su pakrantėmis ir saugomomis teritorijomis. Vasarą nemažai pranešimų susiję su poilsiautojais, ypač Lazdijų krašte. Rudenį atvažiuoja grybautojai, tiesa, 2018 m. nebuvo patys geriausi grybams, tad ir miškuose sulaukta mažiau svečių, o kartu ir su šiais vizitais susijusių pranešimų“, – sako S. Pocius.
Valdybos viršininkas įsitikinęs, kad gyventojų vaidmuo nustatant pažeidimus itin svarbus, todėl jie gali drąsiai bet kuriuos paros metu skambinti tiek bendruoju pagalbos centro telefonu 112, tiek tiesiai į Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrių, numeriu (8 5) 273 2995. Esant reikalui, budintis ekipažas į vietą išvyksta bet kurią dieną ir bet kuriuo paros metu. Vien 2018 m. nedarbo metu Alytaus regiono inspektoriai į įvykio vietas vyko 134 kartus.

Pasitvirtina ne visi pranešimai
Tiesa, ne kiekvienas panešimas pasitvirtina. Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimų skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas pasakoja, kad pasitvirtina apie 85 proc. pranešimų. Kartais pilietiški gyventojai tiesiog neturi visos informacijos ar negali tinkamai įvertinti situacijos. Tačiau tai neturėtų jų stabdyti.
„Dažniausiai gyventojai suklysta pranešdami apie prišalusius paukščius, taip pat neretai suklystama dėl medžių kirtimo miestuose. Į mus kreipiasi gyventojai, kurie mato juodus iš kaminų kaminų kylančius dūmus, bet paprastai tokiais atvejais būna deginamos anglys“, – teigia pašnekovas.
Nepaisant to, pasak G. Markausko, labai gerai, kad susirūpinę gyventojai kreipiasi į pareigūnus, nes jų rūpestis ir atida yra itin svarbus veiksnys, kuris ne tik padeda pastebėti pažeidimą, bet ir veikia prevenciškai – žinojimas, kad pažeidimas neliks nepastebėtas, sulaiko nuo negeros pagundos.
Skyriaus vedėjo teigimu, gavus pranešimą, jis yra registruojamas ir vertinamas. Budintis darbuotojas turi teisę priimti sprendimą nereaguoti į pranešimą, tirti jį darbo metu, jeigu pranešimas gautas ne darbo valandomis, perduoti jį inspekcijai tyrimui arba nedelsiant reaguoti į pranešimą ir išsiųsti į įvykio vietą pareigūnus tiek darbo, tiek nedarbo metu.

Per 2018 m. – 18 tūkst. pranešimų
Iš viso AAD per 2018 m. gavo 18,3 tūkst. pranešimų apie įvairius aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus. 2017 m. tokių pranešimų skaičius buvo kuklesnis ir siekė 15,5 tūkst.
„Lyginant 2018 ir 2017 metus, pranešimų skaičius visoje Lietuvoje išaugo 18 proc. Esame dėkingi visiems, kurie nelieka abejingi aplinkosauginiams pažeidimams ir aktyviai kreipiasi į atsakingas institucijas“, – padėtį komentavo AAD direktorius Vaidas Laukys.
Alytaus regione daugiausiai pranešimų gauta apie įvykius, susijusius su laukiniais gyvūnais. Gyventojai dėl jų kreipėsi 853 kartus. Dažniausiai tai buvo pranešimai apie gyvūnų susidūrimus su transporto priemone (661 pranešimas). Žmonės taip pat aktyviai reagavo bei į aplinkosaugininkus kreipėsi dėl galimų žvejybos taisyklių pažeidimų bei atliekų deginimo.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: