Dainavos žodis

Vaizdo stebėjimo kameros drausmina, bet privatumo netrikdo

Alytaus rajono mokyklų ir darželių teritorijose įrengta dar daugiau vaizdo stebėjimo kamerų. Savivaldybė ugdymo įstaigoms papildomai nupirko 68 kameras. Jos veikia nuo praėjusių metų rudens ir drausmina ne tik mokinius, bet ir vietos gyventojus.
„Ieškodami geriausio būdo, kaip užtikrinti mokinių, mokytojų saugumą, mokyklų ir darželių aplinką, tarėmės su ugdymo įstaigų bendruomenėmis. Nusprendėme įrengti dar daugiau vaizdo stebėjimo kamerų, kurios nėra labai brangios, bet veiksmingos drausminimo priemonės. Svarbu, kad įrengtomis kameromis aplinką galima stebėti ir naktį“, – apie ugdymo įstaigų aprūpinimo kameromis priežastis kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.
Įrengti dar daugiau kamerų mokyklose ir darželiuose nuspręsta po to, kai keliose ugdymo įstaigose buvo sugadintas turtas, taip pat gauta pranešimų dėl nukentėjusių moksleivių.
Alytaus rajono savivaldybė 15-ai rajono švietimo įstaigų ir jų skyrių papildomai nupirko ir įrengė 68 vaizdo stebėjimo kameras su įrašymo įrenginiais už daugiau kaip 20 tūkst. eurų. Kameros filmuoja aukštos kokybės vaizdą, gerai fiksuoja vaizdą tamsoje, pritaikytos visiems metų laikams ir atsparios temperatūrų pokyčiams.
Vidaus ir išorės kameros įrengtos Simno, Daugų, Butrimonių, Krokialaukio, Pivašiūnų, Miroslavo gimnazijose, jų skyriuose ir ikimokyklinio ugdymo skyriuose. Už vaizdo sistemų priežiūrą atsakingi įstaigų vadovai.
„Nuo to laiko, kai Alytaus rajono savivaldybė įrengė kameras, nepasitaikė gimnazijos aplinkos niokojimo ar vandalizmo atvejų. Kameros puiki prevencinė ir saugumo priemonė – drausmina mokinius, o pašaliniai asmenys vengia vakaroti gimnazijos teritorijoje“, – kalbėjo Butrimonių gimnazijos direktorius Valdas Valvonis.
Butrimonių gimnazijos teritoriją stebi 8 lauko kameros. Keturios įrengtos ikimokykliniame ugdymo skyriuje, viena kamera – Punios daugiafunkciame centre.
Pasak direktoriaus V. Valvonio, Butrimonių gimnazija viena pirmųjų rajone įsirengė septynias vidaus vaizdo stebėjimo kameras. „Šiuo metu kamerų pakanka teritorijai viduje ir lauke stebėti. Tik vidaus kameras reikėtų atnaujinti“, – kalbėjo direktorius.
Kameras pozityviai vertina ir Simno gimnazijos bendruomenė. Gimnazijos teritoriją stebi 4 vaizdo kameros, kurios nukreiptos į stadioną ir vidinį kiemą. „Prieš aštuonerius metus dalis stadiono tvoros buvo išardyta ir pavogta, dabar, kai yra įrengtos kameros, nakčiai kieme saugiai paliekami mokykliniai autobusai, apsaugotas ir stadionas“, – sako Simno gimnazijos direktorius Evaldas Jakubavičius.
Simno gimnazijos viduje veikia 6 vaizdo stebėjimo kameros. „Vaikai kartais pamiršta, kad jos yra. Bet priminus apie kameras surimtėja. Kameros mokinius drausmina“, – sakė direktorius.
Simno ikimokyklinio ugdymo skyriaus viduje veikia 2 kameros. Jomis stebimi įėjimai. Keturios įrengtos lauke – darželio teritorijos kampuose. „Stebima darželio teritorija ir vaikų žaidimų įrenginiai“, – sakė E. Jakubavičius.
Daugų Vlado Mirono gimnazijos vienuoliktokės, Alytaus rajono savivaldybės mokinių tarybos sekretorės Gabijos Gudaitytės teigimu, kamerų buvimas mokinių privatumo netrikdo, priešingai, leidžia jaustis saugiau, apsaugo mokyklos inventorių nuo niokojimo. „Mūsų, mokinių, požiūriu, kamerų įrengimas sveikintinas. Jaučiamės geriau, nes žinome, kad jeigu kažkas nutiks, bus galima išaiškinti“, – sakė G. Gudaitytė.
Alytaus rajone ant seniūnijų pastatų, viešosiose vietose, prie pastatų ar juose veikia beveik 100 vaizdo stebėjimo kamerų. Jų skaičių planuojama padidinti.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: