Dainavos žodis

Naujos darželių tvoros ir logotipai: bendruomenės džiaugiasi naujovėmis, tačiau detalių derinimo pasigedo

Lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ bendruomenė priblokšta: balsavo, kad tvora būtų žalia, tačiau statybininkai sumontavo mėlyną.
Lopšeliui-darželiui „Volungėlė“ teko geltonos spalvos tvora.

Daina Baranauskaitė

Alytiškiai pastebi, jog jau 8 miesto darželiai atsinaujino spalvingomis tvoromis, o varteliai pasipuošė naujais įstaigų logotipais. Tiesa, nors darželių bendruomenės džiaugiasi investicijomis, tačiau jaučiasi apmaudžiai, jog nei tvorų spalvos, nei kuriami logotipai su jais nebuvo derinami.
Alytuje veikia 15 darželių. Aštuoniuose iš jų nuo metų pradžios iki balandžio bus įrengtos spalvingos naujos tvoros. Likę 7 darželiai bus aptverti vasaros pabaigoje. Ir nors atnaujinimai bendruomenes džiugina, jie ilgai laukti, tačiau daugeliui darželių tvorų spalvos ir sukurti logotipai buvo staigmena. Iš 8 darbinių pasitarimų darželių vadovai buvo pakviesti tik į baigiamąjį.
„Mums buvo nesakoma apie spalvą, tačiau, laimei, geltona tvoros spalva tinka, dera. Tačiau kalbant apie kitų darželių tvorų keitimą, reikia tartis. Estetika, vaizdas, grožis turi būti derinama su organizacijos nuomone. Kalbant apie vartus, tikėjomės, kad jie bus saugesni, kad ne kiekvienas žmogus galės patekti. Tikėjomės su elektroniniu užrašu. Manome, galėjo būti investuota į saugumą. O dabar tik į grožį. Juo labiau, kažkam bus grožis, kažkam ne“, – kalbėjo lopšelio-darželio „Volungėlė“ direktorė Aušra Plytninkaitė.
Lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ bendruomenė balsavo ir nutarė, kad jų tvoros spalva bus žalia, tačiau statybininkai jau baigia sumontuoti mėlyną.
„Visa tai, kas matoma, su mumis nebuvo derinama. Taip jau įvyko. Gal bus pamoka kitoms įstaigoms. Juk reikia bendrauti su bendruomene. Iš pradžių mūsų klausė, padarėme apklausą ir nubalsavome už žalią tvorų spalvą. Susirinkime pristatinėji, kad bus žalia, o montuoja mėlyną. Kaip jaustis? Ir tvoros aukščio prašėme bent 170 centimetrų, tačiau likome neišgirsti ir padarė tik atitinkančią standartus – 150 centimetrų“, – kalbėjo lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ direktorė Erika Poškevičienė.
Tvorų spalvas ir logotipus „Šaltinėliui“ bei kitiems Alytaus darželiams kūrė ženklodaros ekspertas Artūras Mažeika.
„Tai ne beskonybė. Didžiausia problema – jog žmonės reaguoja „gražu“ ar „negražu“. Reikia bendros aplinkos. Juk šaltinėlis – mėlyna spalva. Juk šaltinėlis negali būti ruda. Jis skaidrus ir mėlynas. Mes žiūrėjome labai plačiai – matėme visus 15 darželių ir jų visumą“, – dėstė A. Mažeika.
Beje, nemažai aistrų sukėlė sukurti logotipai. Kai kurios įstaigos teigė, jog tai neatitinka darželio vertybių ir krypties. Bene vieninteliai logotipą prieš kurį laiką susikūrė lopšelis-darželis „Volungėlė“, kurie džiaugiasi, jog jį kurti galėjo kartu su bendruomene.
„Daugiausiai pavyzdžių pateikė pedagogai. Ir iš tų 8 variantų balsavimo būdu visi 200 bendruomenės narių balsavo, koks labiausiai atitinka mūsų vertybes, veiklos kryptį. Logotipas nėra atsitiktinis piešinėlis. Tai turi išjausti pati bendruomenė“, – kalbėjo „Volungėlės“ direktorė A. Plytninkaitė.
Lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ bendruomenė sukurtu logotipu nesižavi. „Mes turime logotipą, kurį, sutinku, reikia tobulinti. Gal pridėti kokių vaikų piešinių detalių, tėvų nuomonės paklausti. O dabar tas logotipas ne mūsų. Mūsų nepaklausė, neišklausė. Nežinau, ar reikėtų visiems darželiams vienos stilistikos? Juk logotipas turi atspindėti įstaigą“, – kalbėjo „Šaltinėlio“ direktorė E. Poškevičienė.
Kalbėdamas apie lopšelių darželių logotipus, specialistas teigė ieškojęs sąsajų tarp įstaigų ir piešiniuose atkartojo darželių veiklos kryptį, aktualizavo pavadinimo herojų.
„Dirbau ilgai vakarais ir ne aš vienas. Varvinom akis ilgai. Užduotis buvo pakankamai komplikuota, nes reikėjo rasti bendrą stilistiką visiems darželiams. „Patinka“ ar „nepatinka“ aš traktuoju kaip emociją. Esu profesionalas šioje srityje, žinau, kas sudaro ženklą“, – kalbėjo A. Mažeika.
Logotipų kūrėjas teigia kol kas dėl darželių tvorų ir logotipų negavęs nei vienos pagyros. Tiesa, su dalimi įstaigų vadovų juos koregavo, su kitais susiderinti kiek sunkiau. Tačiau kūrėjas įsitikinęs, jog reikia žengti koja kojon su naujovėmis.
„Du zuikius nušovėme – sukūrėme naujus ženklus, kuriuos verkiant reikėjo keisti, nes jie 2000 metų lygio. Jie buvo primiršti ir seniai gavę dėmesio. Dabar, tikiuosi, bus atsinaujinimo atspirties taškas. Iš naujo peržiūrimos vertybės – kokia tai įstaiga. O tvoros bus unikalios Lietuvoje“, – sakė pašnekovas.
Lopšeliams-darželiams ir Dzūkijos pagrindinei mokyklai aptverti saugumo ir estetikos tikslais miesto biudžete skirta 280 tūkst. eurų.

bausa.lt

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: