Dainavos žodis

Alytaus savivaldybė skirs 500 eurų per mėnesį vaikus priglaudusioms šeimoms

Bendruomenės namai Putinų mikrorajone.

Alius Mikelionis

Buvusiuose Alytaus globos namuose, dabar Šeimos centre, Pirmajame Alytuje įrengtos trys į butus panašios erdvės, kur auga kelios dešimtys vaikų. Panašiai tiek gyvena ir Bendruomenės namuose Putinų mikrorajone. Abi įstaigos – instituciniai globos namai. Tuo tarpu valstybė siekia, kad kuo daugiau vaikų persikeltų į tikras šeimas. Prie to ketina prisidėti ir Alytaus miesto savivaldybė – be valstybės skiriamų 304 eurų, kas mėnesį pridės dar pusę tūkstančio. Tikimasi, kad šie pinigai paskatins imtis globos, mat, pasak Alytaus šeimos centro direktoriaus Romučio Žebuolio, pernai vos į dvi šeimas iškeliavo augti vaikai, šiemet kol kas nei viena šeima nepanoro paimti vaiko nuolatinei globai.
Tie, kas nori auginti be tėvų likusius vaikus, turi išklausyti mokymų kursą, gauti teismo leidimą ir tik tada išduodama licencija.
„Kas trys mėnesiai renkamos grupės iki dešimties asmenų. Tik tiek, kad paskui žmonės gavę licencijas ir pasiruošę globoti pakeičia nuomonę, nes tai sunkus ir atsakingas žingsnis. Prieš pradėdamas mokslus žmogus galvoja – sugebėsiu. Vėliau, kai reikia priimti galutinį sprendimą, pasitraukia“, – sakė Alytaus socialinės paramos skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė.
Alytaus miesto savivaldybė žada kas mėnesį skirti po 500 eurų už kiekvieną nuolatinei globai paimtą vaiką. Dabar instituciniuose globos namuose Alytuje yra per pusšimtis vaikų. Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Valė Gibienė baiminasi, kad vaikų globa netaptų verslu.
„Visada yra grėsmė, ar tai netaps verslu. Turim atvejų, kai vaikai grįžo į institucinę globą. Gal nesutarimai, gal smurto atvejai, nesugebėjimas susitvarkyti su globotiniais. Nemanau, kad mes galime visiškai atsisakyti institucinės globos, nes atsiras tokių vaikučių, kurie liks be globos“, – baiminosi Alytaus miesto mero pavaduotoja Valė Gibienė.
Vaikui skirti pinigai turi būti naudojami jo lavinimui, drabužiams, sveikatos priežiūrai ir kitoms reikmėms. Į savivaldybės paramą pretenduoja šeimos, globojančios vaikus iki 18 metų, arba jeigu jie mokosi ne ilgiau kaip iki dvidešimt vienerių. Tuo tarpu šeimos, auginančios savo vaikus, gauna 50 eurų mėnesinę išmoką.
„Paprastos šeimos, kurios nėra socialinės paramos gavėjos, susikaupia ir užaugina vaikus nereikalaudamos jokios paramos. Jų atžvilgiu tai yra neteisinga. Bet vertinant tai, kad šeima priima didelį iššūkį, už jį finansinė parama ir skiriama“, – teigė Alytaus socialinės paramos skyriaus vedėja Sonata Dumbliauskienė.
Statistikos duomenimis, Lietuvoje globojama apie 8 000 vaikų. Instituciniai globos namai turi būti pertvarkyti iki sausio 1 dienos. Visoms savivaldybėms tam skirta 10 milijonų eurų

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: