Dainavos žodis

Vandens motociklai Daugų ežere: už ar prieš?

Vandens motociklai Daugų ežere: visuomenė ir vėl skyla į dvi puses.

Ar Daugų Didžiulio ežere ir vėl riaumos vandens motociklai? Tokius retorinius klausimus socialiniuose tinkluose visuomenė kelia, kaip ir 2012 metais, bei vėl skyla į dvi puses. Patikslinus bei papildžius vandens telkinių sąrašą, kur galima plaukioti vandens motociklais, į jį vėl įtrauktas Didžiulio ežeras.
Vieni kategoriškai prieš, kiti džiaugiasi. „Dainavos žodis“ pakalbino abi suinteresuotas puses.

Pasikeitė elgesio kultūra
Lietuvos vandens motociklų sporto federacijos prezidentas Tomas Gurkšnys sako, jog federacijos iniciatyva Daugų Didžiulio ežeras ir vėl įtrauktas į vandens telkinių sąrašą, kur bus galima treniruotis bei vykdyti vandens motociklų varžybas. „2012 metais nebuvo rimtų argumentų tai drausti. Tačiau gal ir patys nebuvome pribrendę argumentuotai kalbėti ir tie keli šimtai gyventojų parašų nulėmė tai, kas įvyko. Tačiau vandens motociklai – tai rimta sporto šaka ir turime teisę sportuoti. Neapvilsime gyventojų, nebus akibrokštų. Juo labiau, ant ežero kranto yra policijos nuovada“, – kalbėjo federacijos vadovas T. Gurkšnys.
Paklaustas, ar ministerijos sprendimas nenuneigiamas, pašnekovas tai patvirtino. „Pokyčiai įvyko ir nuo birželio 21 dienos galėsime plaukioti. Jokių mechaninių klaidų ministerija nepadarė, tai tiesa“, – sakė T. Gurkšnys.
Vandens motociklų sportininkas, Daugų miesto gyventojas Justas Grendelis teigė, jog dabar treniruotis yra labai siauros galimybės, tenka važiuoti į Kauno marias. „Tai brangus malonumas. Kodėl negalime treniruotis, sportuoti Daugų ežere? Jau praėjo tie „neskanūs“ laikai, kai buvo lėbaujama, neatsakingai pramogaujama vandens motociklais. Mums tai – sporto šaka. Juk keliuose treniruojasi dviratininkai, automobilininkai. Mes norime sportuoti visus reikalavimus atitinkančiame vandens telkinyje. Juk vandens motociklai nėra teršėjai. Tikrai pritrūks argumentų, kad nebūtų leidžiama sportuoti Dauguose“, – sakė pašnekovas.

Nesusipratimas
Aplinkos ministerijos atstovas Arūnas Čepelė telefonu patvirtino, kad Daugų ežeras įtrauktas į vandens telkinių sąrašą, kur galės plaukioti vandens motociklai. „Tas ežeras pateko, nes realiai atitinka visas aplinkosaugines sąlygas plaukioti tokiomis priemonėmis. Žinoma, visada kyla nesutarimai tarp vietos bendruomenių ir norinčiųjų plaukioti. Dėl to kitą savaitę mes organizuojame aptarimą su savivaldybėmis ir plaukiotojais. Sprendimas nėra galutinis – kaip bus nuspręsta po aptarimo, taip ir bus. Ne, techninė klaida neįsivėlė. Ežeras įtrauktas. Kiek žinau, rajono savivaldybė išvis ta tema nepasisakė“, – sakė ministerijos atstovas.
Aktyvus daugiškis Robertas Ožalinskas teigia, jog ši naujiena šokiravo. „Dar neteko sutikti daugiškio, kuris būtų už motociklus. Diskusijų jokių nėra. Todėl sužinoję, kad Aplinkos ministerija vėl pakeitė aplinkosaugos sąlygas ir leido plaukioti Daugų ežere, buvome šokiruoti. Skambinau ir domėjausi. Buvo pripažinta, kad tai techninė klaida“, – sakė R. Ožalinskas.
Pasakius, jog ministerijos atstovas paneigė, jog tai techninė klaida, R. Ožalinskas dar labiau nusivylė. „Tai reiškia, tas ministerijos atstovas man melavo. Liūdna. Vėl bus tūkstantis žmonių prieš. Šiais laikais išvis gaila, kai aplinkosauga
pirmoje vietoje, o tokie sprendimai – baisu. Kaip galima vandens motociklininkų interesus iškelti aukščiau visko. Kovosime“, – patikino pašnekovas.

Susitiks su visomis suinteresuotomis pusėmis
Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas sako, jog 2012 metais visuomenė buvo suirzusi, susiskaldžiusi šiuo klausimu, tad dabar, pasikeitus aplinkybėms, konkrečiai atsakyti, ką mano, jis kol kas nesiryžta. Nori susitikti su viena ir kita suinteresuotomis pusėmis.
„Šiomis dienomis sulaukiu labai daug skambučių. Vieni koneveikia, kodėl mes sutikome, kiti giria, kad labai gerai. Mes kol kas neturime atsakymo. Žinoma, esu labai nustebęs, kai ministerija sako, kad viskas buvo derinta su mūsų savivaldybe. Patikinu, kad tokio derinimo nebuvo. Manau, tai nėra tinkamas elgesys, kai viešoje erdvėje sakoma, kad rajono savivaldybė sutiko. Esu pakvietęs aplinkos ministrą dėl Punios šilo rezervato reikalų, tada kelsime ir šį klausimą“, – sakė rajono vadovas.
Meras sako, jog taškas dar nepadėtas, mat konkrečiai nederinta su visuomene, savivaldybe. Jo nuomone, sprendimas priimtas gyventojams už akių.
„Aš vienu metu buvau už motociklus, bet kai jie ėmė negražiai, nesaugiai elgtis, o žmonės nešė skundus, kad laksto išgėrę, rėkauja, išdykauja ežere, nuomonę pakeičiau. Gal visi išmokom pamokas, galime kalbėti, svarstyti. Analizuosime“, – sakė A. Vrubliauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: