Dainavos žodis

Penkių tūkstančių kilometrų žygį afrikietis skyrė pensininkams ir anūkui

Afrikietis Jonathanas Latoufas savo piligriminę kelionę pradėjo Lietuvoje.

Alius Mikelionis

Piligriminės kelionės pasaulyje populiarėja. Lietuva taip pat turi tokį kelią, kuris veda ir per Alytaus rajoną. Šįsyk čia sulaukta keliaujančios neeilinės asmenybės. Šešiasdešimt devynerių Pietų Afrikos Respublikos pilietis Jonathanas Latoufas nusprendė nueiti penkis tūkstančius kilometrų nuo Lietuvos iki Ispanijos, kad įrodytų bendraamžiams, jog neverta gulėti lovoje ir laukti pabaigos.
„Keliauju dėl dviejų priežasčių: tikiuosi surinkti šiek tiek pinigų savo anūkui, kuris turi disleksijos sutrikimą, kita priežastis, kai žmonėms sueina 65 metai, jie negyvena įprasto gyvenimo, o merdėja. Man 69-eri ir planuoju įveikti 5 000 kilometrų“, – sako Pietų Afrikos Respublikos gyventojas.
Afrikietis savo piligriminę kelionę pradėjo Lietuvoje. Šeštadienį keliautas pasiekė Punią, kur apsistojo žygeiviams skirtuose namuose.
„Lietuva – viena didžiausių staigmenų mano gyvenime. Sutikau labai draugiškų žmonių, nors kartais susikalbėti sudėtinga, tačiau jie labai daug šypsosi. Lietuvoje nakvodavau ir pas žmones, ir vienuolynuose, ir bažnyčiose. Štai toks ir turi būti tikras piligrimo kelias“, – sakė Jonathanas Latoufas.
Afrikietis kelionę planuoja baigti rudenį žygiuodamas „Camino de Santiago“ (Ispanija) keliu, o grįžęs namo žada „Camino Lituano“ kelią rekomenduoti draugams.
„Taip, kai grįšiu į Pietų Afriką, bandysiu rinkti dešimties žmonių grupes ir vėl keliauti šiuo keliu. Tai galėtų būti tris ar net keturis kartus per metus. Esu keliavęs panašiais keliais Ispanijoje ir šis mažiausiai komercinis“, – apie dvejus metus veikiantį „Camino Lituano“ kalbėjo keliautojas iš Pietų Afrikos Respublikos.
Marius Minkevičius pats prieš kelerius metus išbandė „Camino de Santiago“ kelią. Dabar entuziastas padeda keliaujantiems „Camino Lituano“ keliu.
„Šiandien turime trylika visiškai paruoštų etapų, šeši etapai dar žvalgomi ir bus paruošti savarankiškam žygiavimui birželio mėnesį, o etapas tai reiškia, kad jo pabaigoje jūs turite kur nakvoti, dienos kelias – dvidešimt kilometrų. Jis sužymėtas Jokūbo rodyklėmis ir kriauklėmis, paruošti žemėlapiai, kuriuos galite rasti www.caminolituano.com, objekto aprašymai“, – populiarėjančiu „Camino Lituano“ keliu džiaugėsi Marius Minkevičius.
Tuo tarpu Punioje parduotuvę įkūrusi ponia Daiva Žilionienė džiaugiasi, kad miestelis gyvesnis, kai daugiau žmonių. Anot moters, jai smagu matyti keliaujančias jaunas šeimas. Štai pernai teko matyti tėvus, einančius „Camino Lituano“ su mažamečiais, dar gulinčiais vežimėlyje.
„Atlapaširdį dzūką tikrai prisimins keliaujantys užsieniečiai, mat jau ne kartą keliautojus teko ir parsivežti, ir gydyti, vaišinti dzūkiškais blynais ir žolelių arbata“, – sako bendruomenės „Punios ainiai“ atstovė Ona Kizelienė. Moteris prisimena atvejų, kai žygeiviams nelieka jėgų, todėl jie paskambina ir prašo parsivežti. Keliaujantys Alytaus rajonu piligrimai sutinkami draugiškai, maršrutas gerai sužymėtas – taip apie dvejus metus veikiantį „Camino Lituano“ kelią dažniausiai atsiliepia keliautojai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: