Dainavos žodis

Dėl investicijų į A. Matučio muziejų – kontrastingos politikų nuomonės

A. Matučio muziejų, jeigu pavyks laimėti projektą, papildys moderni įranga už 400 tūkst. eurų.

Goda Čiginskaitė

Alytaus kraštotyros muziejus kartu su Suvalkų regiono muziejumi ketina teikti paraišką ES lėšomis finansuojamam projektui. Parama būtų skirta Suvalkų muziejaus veikloms bei Alytaus Anzelmo Matučio muziejaus vidaus ir išorės erdvių pritaikymui edukacinei veiklai. Paprašius Alytaus tarybos pritarti teikiamam projektui, mat jo įgyvendinimui tektų prisidėti, miesto taryboje užvirė diskusijos.
Į Alytuje, Taikos gatvėje, esantį raudoną mūriuką Anzelmas Matutis su šeima įsikėlė 1961 metais. Ką tik pastatytame dviejų aukštų nuosavame name prabėgo rašytojo kūrybingiausi metai. Čia jis džiaugdavosi kiekvienos naujos knygos leidimu. Nenuilstančio šeimininko kvietimu čia svečiavosi daugybė rašytojų, vertėjų, dailininkų, literatūros kritikų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Rusijos, Lenkijos, Ukrainos. Deja, namas jau prastos būklės. Alytaus kraštotyros muziejus kartu su Suvalkų muziejumi siekia gauti europinę paramą ir taip pagyvinti šio muziejaus erdves.
Tikimasi laimėti 400 tūkstančių eurų. Alytaus savivaldybei tektų prisidėti 60 tūkstančių. Pateikus klausimą tarybai, buvo įvairių nuomonių.
„Aš siūlyčiau nepritarti šiam sprendimo projektui. Skaitau aiškinamąjį raštą ir nesuprantu, ar senam, apleistam muziejui reikia interaktyvių grindų, modernaus apšvietimo, įgarsinimo aparatūros. Juk ten signalizacija išvedžiota ir vinimis laidai pritvirtinti. Tikrai siūlau nepritarti projekto teikimui. Iš pradžių reikia sutvarkyti tą pastatą, o tik tada diegti modernias naujoves“, – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Valerijus Vencius.
Kiti tarybos nariai apgailestavo, kad labai apleistas ir A. Matučio skulptūrų parkas. „Mes net nesugebame prižiūrėti A. Matučio parko. Neaišku, kas padarė tas skulptūras, kodėl jo neapšviestos. Pirmiausiai turime pradėti nuo to“, – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Gediminas Daukšys.
Vis tik kiti tarybos nariai agitavo būtinai balsuoti ir jeigu pavyks, įsisavinti europines lėšas.
„Man keisti kolegų pasisakymai. Mums ant lėkštutės duoda 360 tūkstančių, o mes nenorime imti“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Jurgis Krasnickas. Tarybos narys Andrius Jučas buvo dar aštresnis: „Tie, kurie ragina nebalsuoti už pagalbą kultūrai, turbūt patys be kultūros.“
Vienam balsavus prieš, dar vienam susilaikius, visi kiti tarybos nariai pritarė dalyvavimui projekte.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: