Dainavos žodis

Politikų sprendimui atverti darželių teritorijas bendruomenei įstaigų vadovai nepritaria

Nors miesto vadovai skelbia, kad lopšelių-darželių teritorijos turi būti atviros visuomenei, įstaigų vadovai tikina, kad čia rinksis ne mamos su vaikais, o paaugliai ir krės šunybes.

Aptarta, kaip realiai įgyvendinti miesto vadovų idėją atverti lopšelių-darželių teritorijas bendruomenei, kad mamos su vaikais galėtų po darbo valandų ar savaitgaliais pabūti, pažaisti.
Įstaigų vadovai pažėrė daugybę kritikos šiam sprendimui – esą teritorijose karaliauja paaugliai, laužo, niokoja inventorių, gėlynus, daržus. Darželių vadovės atskleidė, kad ne visai psichiškai stabilus asmuo netgi masturbavosi darželio teritorijoje.
Anot miesto vadovų, ši idėja gimė po alytiškių mamų kreipimosi. „Švietimo darbuotojai nori uždaryti, izoliuoti, neįsileisti, o bendruomenė sako, kad nori ateiti, naudotis darželių inventoriumi. Koks geriausias sprendimas, bandėme analizuoti Lietuvos, pasaulio pavyzdžius. Mes nesame turtingiausia savivaldybė, kad galėtume pripirkti vaikų žaidimų aikštelių. Dėl to ieškome variantų ir nutarėme, kad švietimo įstaigų teritorijos būtų atvertos. Kad galėtų tėvai su vaikais ateiti, būti, bendrauti“, – kalbėjo miesto meras Nerijus Cesiulis.
Alytaus vadovai teigė netgi atlikę skaičiavimus, jog atvėrus teritorijas bendruomenei, jeigu nutiktų vandalizmo atvejis, nuostolius atlygintų draudimo bendrovė. Apdrausti visų lopšelių-darželių lauko inventorių kainuotų apie 1000 eurų.
„Girdžiu, kad kažkas pavogė agurkus, kad per tvoras įlipo. Turime žiūrėti plačiau – negalime laikyti nei sporto aikštynų uždarytų, nei darželių. Čia gal klausimas aktualus daugiau šiltajam metų laikui, nes vaikams nėra kur dėtis“, – kalbėjo savivaldybės vadovas.
Vis tik lopšelių-darželių vadovės tikino, kad mamų su vaikais teritorijose nebūna. Paprastai čia lankosi paaugliai ir krečia išdaigas.
„Nei karto per birželio mėnesį neatėjo mama su vaiku. Nes darželyje vaikas prabūna 10.5 valandos. Tačiau pradėjome griežtai rakinti, nes savaitgaliais teritorija tampa šunų vedžiojimo vieta. Galėčiau parodyti kameras – jūs pamatytumėt, kas dedasi. Išrovė saugaus eismo klasės ženklus, kurie 2 metrus įleisti į žemę“, – pasakojo lopšelio-darželio „Saulutė“ direktorė Irena Andžiulytė.
Kiti darželių vadovai klausė, kaip atvėrus teritoriją bendruomenei įvykdyti higienos reikalavimus, juo labiau apsaugoti vaikus nuo neigiamo poveikio.
„Ta teritorija visą dieną turi būti atvira, bet kartais mama atveda sergantį vėjaraupiais. Arba paskutinis atvejis – atėjo vyriškis, jis darželyje užsiėmė masturbacija. Nežinau net, kur kreiptis“, – kalbėjo lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ direktorė Erika Poškevičienė.
Diskusijai įsisiūbavus darželių vadovai atviru tekstu tvirtino, kad teritorija labiau reikalinga paauglių išdaigoms, o ne mamoms su vaikais.
„Kas mėgsta glaustis – paaugliai. Jie glaudžiasi mažuose vaikų nameliuose ir ten prirašo keiksmažodžių. Anekdotinė situacija – bobutė iš gretimo namo skambina ir sako, kad atleis mane iš darbo, nes nevaikau paauglių iš kiemo“, – pasakojo lopšelio-darželio „Vyturėlis“ direktorė Zita Reipienė.
„Esame savo įstaigų patriotai ir norime, kad mūsų vaikų erdvės nebūtų niokojamos. Jau pora informacinių lentelių nulaužtos. Paliekam žaislus – kažkas išmėto“, – piktinosi lopšelio-darželio „Pušynėlis“ direktorė Aldona Česnulienė.
Darželių vadovės papasakojo tokių istorijų, kai prie darželio įėjimo rasdavo žmogaus išmatų, laimei, vaizdus užfiksavus kameroms gebėjo užtikrinti, kad buvusių ugdytinių išdaigos liautųsi.
Vis tik galiausiai Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas apibendrino pasitarimą įpareigodamas įstaigų vadovus paruošti informacines lenteles, kur būtų pateikta informacija, kad kai vyksta ugdymo procesas, pašaliniams įeiti draudžiama, kai baigiasi įstaigos darbas, vaikai su tėvais ar artimaisiais galės būti iki 20 valandos vasaros laikotarpiu. Savaitgaliais vaikai su tėvais galės darželio teritorijoje būti nuo 9 iki 20 valandos.
Po pasitarimo lopšelių-darželių vadovės teigė pasijutusios neišgirstos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: