Dainavos žodis

„Astra“ pagamino milžinišką talpą ir ją išgabeno į Švediją

AB „Astra“ pagamino milžiniško dydžio gaminį.

Alius Mikelionis

Seniausia Alytaus įmonė „Astra“ pagamino 170 tūkstančių litrų talpą. Jos aukštis paguldžius ant žemagrindžio vilkiko platformos – 5,5 metro, panašus ir plotis, o ilgis – 14 metrų. Anot įmonės projektų vadovo Edgaro Gubskio, šis gaminys yra didelės apimties net tokiai įmonei kaip „Astra“. Užsakymą alytiškiams pateikė už Stokholmo į šiaurę nutolusi aludarių įmonė. Toks gaminys skirtas karšto vandens laikymui alaus pramonės gamyklose. Pagaminti milžiniško dydžio talpą yra sudėtingas procesas, tačiau ją pristatyti užsakovui, nuo Stokholmo nutolusiam dar beveik keturis šimtus kilometrų, ne mažesnis iššūkis.
Negabaritinių krovinių gabenimo įmonės vilkikas ketvirtadienio rytą pajudėjo iš įmonės kiemo Alytuje ir per Latviją keliauja Švedijos link. Komandoje – grupė pilotų, kurie rūpinasi, kad krovinys nekliudytų kelio ženklų, todėl važiuodami priekyje, jei reikia, išmontuoja, o kroviniui pravažiavus vėl prisuka. Pirmasis iššūkis – vos išvažiavus iš įmonės kiemo tik trisdešimties centimetrų nuo kelio pakilusi platforma vos neliečia asfalto, policijos ekipažas sustabdo eismą, kol krovinys išvažiuoja į Ulonų gatvę.
„Sąlyginai tai nėra didelis atstumas. Automobiliu jį būtų galima įveikti per parą, bet gabenant negabaritinį krovinį ši kelionė užtruks iki dešimties dienų. Vien tik Švedijoje nuo uosto iki gamyklos krovinys keliaus keturias dienas. Didžiausi iššūkiai – elektros ir komunikacijos linijos. Yra vietų, kur elektros tinklų darbuotojai turi laikinai išjungti elektros energiją, kol negabaritinis krovinys pravažiuoja. Šiame maršrute bene sudėtingiausia vieta buvo Latvijoje, kur nuo krovinio iki tilto konstrukcijų buvo likę vos sprindis – apie 15 centimetrų. Iš pilotų gavau patvirtinimą, jog viskas praėjo gerai“, – sakė mašinų gamyklos „Astra“ projektų vadovas Edgaras Gubskis.
Anot projektų vadovo, dar prieš pradedant negabaritinio gaminio projektavimo darbus visada tikrinama, ar gigakrovinį pavyks pristatyti užsakovui, todėl atliekami ir maršruto žvalgybos darbai. Alytiškių įmonė turi dar didesnį užsakymą iš Rusijoje įsikūrusios įmonės, kuri nuo Alytaus nutolusi 2 700 kilometrų. Tai – penkiasdešimties metrų distiliavimo kolona, kurios aukštis 50 metrų, 4,2 metro plotis. Ją pagaminę „Astros“ darbuotojai išbandys ir perpjaus per pusę, kraus ant dviejų platformų. Planuojama, jog krovinys užsakovą pasieks per mėnesį. AB „Astra“ produkcija toliausiai nugabenta į Australiją. Tiesa, gaminys buvo gerokai mažesnis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: