Dainavos žodis

Rajono merui didelį įspūdį padarė vizitas Amerikoje

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados kvietimu kartu su 7 šalies savivaldybių vadovais kone dvi savaites lankėsi Amerikoje. Kokie mero įspūdžiai iš svajonių šalies, ką būtų galima pritaikyti Alytaus rajone, domisi „Dainavos žodis“.
Svajonių šalimi vadinama Amerika traukia turistus iš viso pasaulio. Tautų ir religijų įvairovės katilu vadinamas Jungtines Amerikos Valstijas ambasados kvietimu kartu su 7 šalies savivaldybių vadovais aplankė Alytaus rajono vadovas Algirdas Vrubliauskas. Vizitas tęsėsi kone dvi savaites. Mero įspūdžiai dar švieži, jį ypač domino susitikimai su Amerikos lietuviais, savivaldos, žemės ūkio, verslo ir kitos sritys.
„Rimtos valstybės kvietimas, viskas buvo finansuota, rajono savivaldybės iždui tai nekainavo nei cento. Negalėjau atsisakyti. Su malonumu sutikau. Ir pamačiau labai daug. Tai buvo ne pirmas mano vizitas. Buvau neformaliai prieš 18 metų. Dabar vėl pamačiau Ameriką, kuri įdomi, įvairi – tikras tautų katilas“, – pasakojo A. Vrubliauskas.
Lietuvos savivaldybių merai Jungtinėse Amerikos Valstijose turėjo daugybę susitikimų su verslo, savivaldybių atstovais, socialinės paramos skyrimo organizacijomis, Amerikos lietuviais.
„Ir beisbolo varžybose buvau. Iš pusės varžybų išėjau, nes man jos pasirodė neįdomios, tačiau tai tam tikra patirtis“, – kalbėjo rajono vadovas. Jis pasakojo savo akimis matęs sutrikusius valgymo įpročius, akivaizdžias antsvorio problemas. „Tačiau man paliko didelį įspūdį, kad jie surenka ir sukelia labai daug pinigų iš privačių lėšų, kuriomis remiamos prasčiau gyvenančios šeimos. Tai didelės sumos, kurios gaunamos iš piliečių. Įmonės dalijasi. Šioje veikloje dalyvauja kariškiai, išėję į atsargą. Pamačiau, kad savivaldybės tarybose daugiau moterų. Pas mus kol kas labiau renkami vyrai“, – kalbėjo A. Vrubliauskas.
Anot mero, Amerikoje itin vertinama ekologiška ūkininkų produkcija. „Ūkininkų turgeliai paliko labai gerą įspūdį Vašingtone. Jeigu reiktų pirkti, man būtų brangu. Jeigu norėčiau parduoti kaip ūkininkas, patiktų. Kainos geros. Net eilutės stovi. Prekiauja jauni ūkininkai. Net ir viskį gamina ir parduoda. Man įdomu buvo, nes užaugau mamai sukiodamas Amerikos radiją. Buvo susitikimas ambasadoje, kur lietuvaičiai atėjo į knygos „Aš esu Vanagas“ pristatymą. Senosios emigracijos bangos lietuviai kalba apie sekmadienines mokyklas, šokius, jaunoji karta mėgsta pažiūrėti varžybas, išgerti alaus. Yra kartų konfliktas. Tarsi natūralu“, – pasakojo meras.
Pasak rajono vadovo, Jungtinėse Amerikos Valstijoje įstatymų ir savivaldybių tarybų sprendimų priėmimas vyksta labai lėtai. „Pas mus daug lengviau priimami įstatymai ir tarybos sprendimai. Juk ten tautų katilas, daug tikėjimų. Ten veikia daug komitetų. Jie daug diskutuoja, ieško kompromisų. Ten labai gerbiami negalią turintys žmonės, didelės baudos už pažeidimus“, – įspūdžiais dalijosi meras.
Merą nustebino tai, jog garsioje katedroje rytinėse pamaldose buvo tik keletas žmonių. „Teko apsilankyti garsioje katedroje. Vėlgi bendros bėdos – 8 valandą ryto buvome su kolega Šalčininkų meru, tačiau tebuvo iki dešimt žmonių mišiose. O katedra puiki. Nustebino, kad klebonas kiekvienam paspaudė ranką, paklausė iš kur mes, kaip gyvename“, – pasakojo meras.
Dalindamasis kelionės įspūdžiais meras pasakojo, jog Amerikoje didelis dėmesys skiriamas pagyvenusiems žmonėms, turintiems negalią asmenims. Yra stulbinamai didelis būsto kainų skirtumas. Paklaustas, kaip sekėsi kalbėti angliškai, meras teigė savo svečios šalies kalbos žinias vertinantis neblogai, tačiau jau užsirašė į tobulinimosi kursus.
„Patobulinau žinias. Man lengviau suprasti nei kalbėti. Tačiau neformaliai bendraujant sekėsi. Dabar ūpas ir ambicija, kad reiks pasitobulinti. Bet, kaip sakė kolegos, per vakarienę prie taurelės viskio visai neblogai sekėsi. Tačiau trūksta kalbėjimo įgūdžių, tad užsirašiau į „American English school“ Alytaus filialą“, – pasakojo meras.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: