Dainavos žodis

Daugiabučių renovacija: kaip reikėtų pertvarkyti namo šildymo sistemą?

Renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Daugiabučių modernizavimo ekspertai tikina, kad Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos dalyviai tikrąją pastato renovacijos naudą pajus tik atnaujinę visą pastatą iš karto. Vienos svarbiausių priemonių renovuojant daugiabutį – šildymo sistemos atnaujinimas bei subalansavimas, termoreguliatorių įrengimas ir šilumos punkto automatizavimas, kurios užtikrins mažesnes šildymo sąskaitas ir patogesnį gyvenimą bute.
Didžioji dalis senų daugiabučių turi įrengtas vienvamzdes šildymo sistemas. Jose vanduo į radiatorius patenka tuo pačiu vamzdžiu, kuriuo ir išteka į grąžinimo magistralę. Norint ant radiatorių įrengti termoreguliatorius, kuriais reguliuojama temperatūra bute, sistemą reikia pertvarkyti.
Gyventojai gali pasirinkti kelis modernizavimo variantus: atnaujinti esamą vienvamzdę sistemą arba įsirengti dvivamzdę, kolektorinę ar daliklinę šildymo sistemas.
Kita problema, kurią būtina spręsti, – netolygus šilumos pasiskirstymas tarp butų, kurio priežastis – sistemos išsibalansavimas. Norint, kad visi daugiabučio radiatoriai būtų vienodos temperatūros, reikia sureguliuoti vandens srautus ir įrengti balansinius ventilius rūsyje.
Balansiniai ventiliai skirstomi į dvi rūšis: rankinius ir automatinius. Nors automatiniai ventiliai yra brangesni, jie pranašesni už rankinius. Su pastaraisiais neįmanoma įrengti termoreguliatorių, o pakeitus bent vieną radiatorių balansuoti sistemą reiktų iš naujo.

Šilumos reguliavimas
Termoreguliatorius – prietaisas, sumontuojamas ant radiatoriaus, leidžiantis nustatyti į radiatorių patenkančio karšto vandens kiekį. Juos įrengti galima atnaujinant šildymo sistemą, o jais gyventojai reguliuoja ir palaiko kambarių temperatūrą.
Įtaisas ne tik leidžia temperatūrą keisti, bet ir gali padėti sumažinti šildymo sąskaitas. Pavyzdžiui, galėsite sumažinti temperatūrą tam tikruose kambariuose miegant ar išvykstant iš namų.
Visgi minimali temperatūra bute yra būtina. Piktnaudžiaujant šilumos taupymu, butai ima drėkti, o dėl to ant sienų ir lubų gali atsirasti pelėsis.

Šilumos punktas
Dar viena atnaujinimo priemonė – šilumos punktas, paimantis atitekantį vandenį iš miesto šilumos tinklų ir paruošiantis jį iki reikiamos temperatūros bei perduodantis į radiatorius.
Senuose daugiabučiuose esantys šilumos punktai – elevatoriniai, kuriuos reguliuoti reikia rankiniu būdu. Dažnai tai daroma neteisingai, dėl to šilumos paskirstymas išsibalansuoja. Punktą automatizavus, jis pats gali reaguoti į aplinkos temperatūros pokyčius – temperatūrai nukritus, šildymas įjungiamas, o jai pakilus – išjungiamas. Taip taupomi ir pinigai, ir šiluma, sklandesnė šildymo sezono pradžia ir pabaiga.
Šiuo metu iki 2020 m. sausio 31 d. Būsto energijos taupymo agentūra priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti. Daugiau informacijos galite gauti paskambinę nemokama telefono linija
8 800 200 12.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: