Dainavos žodis

Kaip harmoningai papuošti kapus Vėlinėms, kad gražu būtų ir pavasarį

Akciją „Memoria“ bendrovė „Skausmo užuovėja“ organizuos trečius metus.

Artėjant Vėlinėms, žmonės masiškai plūsta į kapus, mat mirusiųjų pagerbimo dieną visi nori, kad kapas būtų puošnus. Kaip paruošti kapą, kad jis ir pavasarį išliktų gražus, kad sprendimai būtų ekologiški, kaip keičiasi kapų tvarkymo tendencijos, apie akciją „Memoria“ „Dainavos žodis“ kalba su minėtos akcijos pradininku Alytaus mieste UAB „Skausmo užuovėja“ direktoriumi Motiejumi Remeika bei kapų priežiūros specialistais, apželdintojais.

Kad kapuose vyrautų ramybė, harmonija, tvarka
Dabartiniai užsitęsę sausi orai leidžia užsimiršti, tačiau netrukus užklups lietus, šlapdriba, stipresni šalčiai. Anot bendrovės „Skausmo užuovėja“ kapų prižiūrėtojų, gyvas chrizantemos žiedas yra labai gražus akcentas, tačiau ne visai praktiškas retai galintiems kapus lankyti žmonėms sprendimas. Žiedai galiausiai nušals, liks styroti, jei artimieji negalės nuvykti į kapines metų pabaigoje, vaizdas bus netvarkingas iki pat pavasario.
Kai kapo puošyboje dominuoja akmenys, specialistai pataria puokštę pabandyti sukurti patiems, panaudojant eglės ar tujų šakeles, kaštonus, šermukšnių žiedus, šalia uždegant žvakelę. Arba įsigyti puokštę, dekoruotą natūraliomis džiovintomis gėlėmis. Tokios puokštės puikiai atrodys ir pavasarį, kai atvažiuosite po ilgo žiemos periodo.
Ką sodinti, kad gražu būtų ilgai? Bendrovės „Skausmo užuovėja“ specialistai pataria rinktis estetišką ir ekologišką sprendimą – auginti nedidelius dekoratyvinius medelius, krūmus, daugiametes gėles. Etnografai pabrėžia, kad nereikia bijoti medelių kapinėse, mat anksčiau lietuviškoji tradicija medžius kapinėse laikė simboliniais, kaip vėlių kelią aukštyn į dangų. Krūmai taip pat yra geras sprendimas. Kompaktiški krūmeliai gali žydėti, gali turėti spalvotus lapus, o kartu gali būti visai nereiklūs. Pavyzdžiui, įvairiausių veislių lanksvos. Jos puikiai pakenčia formavimą, todėl galite auginti net ramybe alsuojančius apvalius krūmus.
Visą sezoną spalvoti išlieka raugerškių krūmai. Jie taip pat pakenčia formavimą, tinka ir žemai gyvatvorei auginti. Raugerškių lapeliai gali būti ne tik žali, bet ir tamsiai purpurinės, sodriai žalios spalvos. O būtent šiuo metu jie sunokinę uogytes, kurios gali būti gražus akcentas per kiekvienas Vėlines.
Specialistai pataria stengtis nepadauginti spalvų įvairovės, kad kapuose vyrautų ramybė ir harmonija.

Kapinių prižiūrėtojai
Gilias tradicijas turinčią kapų priežiūrą Lietuvoje pastaruoju metu koreguoja itin pasikeitę žmonių poreikiai ir galimybės. Bene dešimtmetį esančios kapinių priežiūros tendencijos – samdomi kapų tvarkytojai.
Anot bendrovės „Skausmo užuovėja“ direktoriaus M. Remeikos, keistis kapinių tvarkymo tradicijoms įtakos turi emigracija. „Nenorėdami užkrauti tolimesnių giminaičių kapų tvarkymo rūpesčiais, emigrantai kreipiasi į mus, kad pasirūpintume. Juk ypatingos ne tik Vėlinės, tačiau Tėvo, Motinos dienos, artimojo žmogaus gimimo diena. Mūsų kapų prižiūrėtojais pasitikima daugelį metų“, – sakė pašnekovas.
Emigrantai, nenorėdami, kad jų artimųjų kapavietės apželtų piktžolėmis, pagalbos kreipiasi į kapus prižiūrinčias įmones arba kapavietę apdengia plokštėmis, pripila skaldos.

Akcija „Memoria“
Mirusiųjų pagerbimo dienos išvakarėse Alytaus įmonės „Skausmo užuovėja“ darbuotojai, kaip ir kasmet, uždegs žvakes ant daugybės anapilin išėjusiųjų, kurių prisiminti nebėra kam, kapų. Anot įmonės vadovo M. Remeikos, jau susiformavo tradicija, kad mirusiųjų pagerbimo dienomis būtų prisiminti visi, kurių jau nebėra tarp mūsų, ir simboline ant kapo uždegtos žvakės liepsnele pagerbtas kiekvieno išėjusiojo atminimas.
Jo vadovaujamos įmonės darbuotojai uždegs žvakeles ant daugybės Užupių kapinėse esančių kapų. Čia ilsisi įvairiose valstybės institucijose gyvenę, jų rūpesčiu palaidoti artimųjų neturintys mirusieji.
„Kasmet savo iniciatyva ir lėšomis sutvarkome nemažai apleistų, neprižiūrėtų kapų. Neatsisakome padėti įvairioms socialinės pagalbos ir globos įstaigoms, kurioms tenka rūpintis jose gyvenusių žmonių laidotuvėmis. Uždegame žvakutes ant tų žmonių kapų“, – kalbėjo M. Remeika.
Bažnyčia teigia, kad žvakė – amžinosios šviesos ir vilties simbolis. Tai reiškia, kad krikščionis, uždegdamas žvakę ant mirusiojo kapo, linki tam išėjusiam žmogui Dangaus Karalystės.
Daugybę žvakučių „Skausmo užuovėjos“ darbuotojai prieš Vėlines uždegs ir Daugų gatvės kapinėse, kur bus surengta visų mirusiųjų pagerbimo akcija uždegant didžiulę „M“ raidę – pirmąją romėniškos kilmės žodžio „memoria“, reiškiančio atminimą, raidę.
„Vienas svarbiausių akcijos „Memoria“ tikslų – palaikyti mirusiųjų pagerbimo tradiciją, paraginti jaunimą saugoti šią tradiciją. Kviečiame ir visus kapinių lankytojus uždegti po žvakelę taip pagerbiant visų išėjusiųjų atminimą ir parodyti savo pagarbą amžinybei, į kurią visi būsime pašaukti“, – kviečia M. Remeika.
Simbolinę mirusiųjų pagerbimo akciją „Skausmo užuovėja“ rengs trečią kartą.
„Skausmo užuovėja“ turi 22-ejų metų patirtį laidojimo, kremavimo, kapinių priežiūros ir floristikos paslaugų srityje. Čia profesionali pagalba sunkią akimirką teikiama bet kuriuo paros metu.
Galite susisiekti telefonu 8 676 33100 arba elektroniniu paštu info@skausmouzuoveja.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: