Dainavos žodis

Paminklas partizanams Senamiesčio skvere bus 4,5 metro aukščio

Koks bus paminklas, demonstruoja Alytaus miesto tarybos narys Povilas Labukas.

Goda Čiginskaitė

Praeitą antradienį Alytaus Senamiesčio skvere susirinkę įvairių sričių specialistai tarėsi, kokio aukštumo turi būti paminklas Dainavos apygardos partizanams, koks užrašas ant jo derėtų.
Įvairių sričių specialistai tarėsi, kokio aukščio turėtų būti paminklas Dainavos apygardos partizanams. Pastatytas medinis maketas – sugretintas ir nedidelis, toks, kuris turėtų būti 4,5 metro aukščio. Pasitarime dalyvavo ir visuomenės atstovai, patys partizanai.
„Patikrinome aukštį, vietą, kurią buvome numatę. Dabar ką matome – tik ažūrinė kompozicija. Tačiau monolitas visai kitaip atrodys. Tai bus ąžuolas. Iš nugarinės dalies bus aiškiai matyti ąžuolo lapų siluetas. Priekyje – kardas, neįsmeigtas į žemę, rankena – kaip dvigubas kryžius“, – kalbėjo skulptūros autorius Gintautas Jonkus.
„Susitarėme, kas bus užrašyta ant paminklo. Bus užrašas „Dainavos apygardos partizanams 1944–1953 metai“. Bus iškalti žodžiai tikėjimas, laisvė, nepriklausomybė ir santarvė“, – informavo Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.
Paminklą Dainavos apygardos partizanams planuojama atidengti 2020 metų lapkričio 23-iąją – per Kariuomenės dieną. Tiesa, dar laukia daugybė veiksmų.
„Pirmiausiai, autoriai turi padovanoti Alytaus miesto savivaldybei šią vizualizaciją, tuomet taryba turi priimti sprendimą, kad priima dovaną. Toliau turi būti svarstymas su visuomene, vėliau turi būti pasirašyta finansavimo sutartis su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru, gauti pinigai ir jau vykdomos viešojo pirkimo procedūros. Dar taryba turės skirti pinigų aplinkos sutvarkymui, kaip numatyta techniniame projekte“, – kalbėjo V. Valūnas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: