Dainavos žodis

Į miestų gatves išriedėjo šimtai ūkininkų

Tūkstančiai protestuojančių ūkininkų visoje Lietuvoje antradienį pradėjo įspėjamąjį protestą prieš valdžios planuojamus mokesčių pakeitimus. Ypatingai aktyvios akcijos, į kurias iš viso įsitraukė bene 200 ūkininkų, vyko Lazdijų ir Alytaus rajonuose.

Palaiko meras ūkininkas
Antradienį Alytuje, Pramonės gatvėje, šalia prekybos centro „Lytagra“ išsirikiavo per 50 traktorių iš Alytaus rajono. Aktyviausieji metė vis dar besitęsiančius rudens darbus ir nutarė sudalyvauti taikioje protesto akcijoje, vienytis su visos Lietuvos žemdirbiais bei atkreipti respublikinės valdžios dėmesį.
Prie ūkininkų protesto prisijungė ir Alytaus rajono savivaldybės meras, ūkininkas Algirdas Vrubliauskas. „Aš esu ir ūkininkas, ir meras. Aš, kaip kaimiškos savivaldybės meras, puikiai suprantu žmones, kurie nuolat girdėdami apie planuojamus mokesčius puola į neviltį. Man apmaudžiausia, kad ūkininkas parodomas kaip koks išnaudotojas, kaip niekadėjas ar net mulkis, kuris naudojasi Europos parama. Juk ūkininkai kaime ir darbo vietas kuria, ir remia šventes. Juk per ūkininkus, per kaimą Lietuva išsilaikė, visais laikais išsaugojom kalbą, paveldą, tautiškumą. Liūdina, kad visuomenę bandoma nustatyti prieš žemdirbį, iš kurio triūso visi turi, ką dėti ant stalo. Juk ūkininkas lojalus valstybei“, – kalbėjo Alytaus rajono vadovas A. Vrubliauskas.
Į taikią protesto akciją susirinko daugiau nei 50 rajono ūkininkų. „Treti metai mes be derliaus, o dar tie dūmai ir gaisras mus nubaudė. Aš solidarizuojuosi su ūkininkais, kad jiems nepritrūktų gero ūpo. Mes norime ta akcija parodyti, kad negalima taip žiūrėti į mūsų ūkininkus. Jie šaunuoliai, kad gausiai susirinko. Juk daugiau nei pusšimtis traktorių. Rajono žemdirbiai aktyvūs ir nusiteikę netylėti“, – sakė A. Vrubliauskas.

Lazdijuose per 100 traktorių į gatves
Lazdijų rajone protesto akcija buvo ypatingai aktyvi. Jau pusę dešimtos Straigių kaime susirinko pirmieji protesto dalyviai. Ūkininkus tarsi į karą išlydėjo žmonos, dukros, seserys ir laukė sugrįžtančių su geromis naujienomis.
„Šiandien savo tėtį ir brolį į taikią protesto akciją išlydžiu kaip į karą. Anksčiau moterys vyrus į karą išlydėdavo dėl kitų priežasčių, teko kovoti už šalies laisvę. O dabar vyrai turi „pastovėti“ už save ir šeimas, kad išliktų kaimas ir žemės ūkis. Smulkieji ūkininkai išnyko. Liko tik stambieji. Reikia kovoti“, – kalbėjo ūkininko dukra Aistė Budrienė.
Ši akcija – įspėjamoji, įspėjamasis žemdirbių protestas, pasidėjęs žalių kryžių statymu, sutelkęs ūkininkus, kurie nutarė valdžios institucijoms parodyti, jog ūkininkai yra vieningi. Toliau iš Straigių kaimo ūkininkai pajudėjo link Lazdijų, o prie dešimties traktorių pakeliui vis jungėsi ir jungėsi kiti ūkininkai, kol galiausiai susidarė per 100 traktorių kolona.
„Mūsų ūkis – pienininkystės. Jau dveji metai iš eilės yra gana stabiliai žemos supirkimo kainos. Dvejus metus nelepina gamta. Ir kai mūsų valdžios vyrai nesugeba sukontroliuoti nei eksporto, nei importo, kenčiame mes. Lengviausia grandis, kurią galima pažeisti – ūkininkai. Juk ir su akciziniu kuru problema, su visa žemės ūkio politika. Juk Lietuvoje išmokos pačios mažiausios Europoje“, – kalbėjo Teizų seniūnijos ūkininkas Renaldas Židžiūnas.
Ūkininkai teigė nebijantys mokesčių, tačiau norintys palaipsniui vykdomų, o ne žaibiškų ir jiems kenksmingų reformų. „Mes neišgalim. Stengiamės modernizuoti ūkius. Bankai į tai nekreipia dėmesio – juk paskolas turėsime grąžinti. Iš kur mums grąžinti, jeigu kainos žemos. O dar valdžia prisideda apkraudama mokesčiais. Lietuvos ūkininkai gali mokėti mokesčius, jie privalomi, tačiau mes už protingus mokesčius. Juk galima pamažu, bet visko iš karto mes nepajėgūs“, – kalbėjo ūkininkas R. Židžiūnas.
Stambieji ūkininkai sako, jog kaimuose neliko smulkiųjų, kuriuos „sunaikino“ neteisingai žemos pieno kainos. „Ūkininkus skriaudžia. Juk šiandien kaime nelikę nei karvės, nei arklio. Smulkus ir vidutinis ūkis – miręs, nuvarytas. Kaimas sužlugdytas. Aš esu iš Kapčiamiesčio seniūnijos, kur pačios nenašiausios žemės. Turėdamas truputį laiko bandžiau apsiskaičiuoti – kai yra tokie mokesčių projektiniai variantai, tai aš kiek sumokėsiu įvairiomis formomis mokesčių, mano nei tėvai, nei uošviai, nei vaikai tų pinigų neatgaus. Siekiame, kad būtų atkreiptas dėmesys į kaimo žmogų, ūkininką“, – kalbėjo Kapčiamiesčio seniūnijos ūkininkas Virginijus Kukučionis.
Ūkininkų sąjungos Lazdijų skyriaus pirmininkas tikisi, kad į taikią ūkininkų protesto akciją bus atsižvelgta. „Tikslas – parodyti ūkininkų vienybę ir atšvęsti Lietuvos ūkininkų sąjungos šimtmetį. Lietuvos valdžia yra gera, bet mes padėsime, kad ji būtų dar geresnė. Mes prisijungiame prie visų Europos Sąjungos žemdirbių reikalavimų. Juk turėtų būti tokios pačios išmokos visiems. Mūsų ūkininkai turi dar geresnes žemes nei kitose ES valstybėse, bet išmokos ženkliai skiriasi. Mes neverčiam valdžios, bet norime būti vieningi ir matomi“, – kalbėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos Lazdijų sk. pirmininkas Kęstutis Sujeta.
Su policijos leidimu ir palyda daugiau nei 100 Lazdijų rajono ūkininkų važiavo centrine savivaldybės gatve. Kolona judėjo protestuodama dėl didinamų mokesčių, naikinamo Lietuvos kaimo.
Protesto akciją žemdirbiai pradėjo lapkričio viduryje prie kelių, laukuose statydami žalius kryžius. Anot akcijos rengėjų, tai simbolizuoja žemdirbių diskriminaciją Europos Sąjungoje, žemdirbių ir visuomenės supriešinimą. Šiuo metu visoje Lietuvoje pastatyta apie 10 tūkst. kryžių. Nesulaukę valdžios reakcijos, gruodžio pradžioje ūkininkai ketina keliauti traktoriais į Vilnių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: