Dainavos žodis

Alytus ir Druskininkai stoja piestu prieš vandens įmonių jungimą

Alytaus regioninės plėtros tarybos posėdyje daugumos balsais Aplinkos ministerijos siūlymui jungti vandentvarkos įmones nepritarta.

Aplinkos ministerijos iniciatyva stambinti vandentvarkos įmones alytiškiams gali smarkiai kirsti per kišenę. Siūloma jungti Alytaus miesto ir rajono, Varėnos, Lazdijų rajonų bei Druskininkų vandens tiekimo įmones. Alytus ir Druskininkai dėl to stoja piestu.
Aplinkos ministerija užsimojo Lietuvoje stambinti vandentvarkos įmones. Tai liečia ir Alytaus regioną. Siūloma jungti Alytaus miesto ir rajono, Varėnos, Lazdijų rajonų bei Druskininkų vandens tiekimo įmones, mat kai kuriose savivaldybėse vandens tiekimo įmonės išgyvena sunkų laikotarpį – vandenį ir nuotekų paslaugą teikia brangiai, skendi skolose. Alytus ir Druskininkai dėl siūlomo jungimo stoja piestu.
„Ministerija svarsto planą, kaip pagelbėti sunkiai besiverčiančioms įmonėms. Bet blogai, kad tie planai kitų savivaldybių sąskaita. Druskininkai susitvarkę su šiuo klausimu. Pas mus vanduo ir nuotekų šalinimas yra vienas pigiausių Lietuvoje. Tikrai nenorime sutikti gelbėti kaimynus. Dėl kokių priežasčių jie gyvena prasčiau, galima analizuoti, tačiau negaliu kaip Druskininkų meras su tuo sutikti. Tą aiškiai išdėstėme. Manau, turi būti išanalizuota tų sunkiai besiverčiančių įmonių situacija ir ministerija lai joms padeda“, – kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.
Alytaus ir Druskininkų vandentvarkos įmonės laikosi gerai. Kiek prasčiau Varėnos ir Alytaus rajonuose, o Lazdijuose situacija liūdniausia.
„Lyginant Lietuvos kontekste Lazdijų situacija sudėtingiausia ir problemiškiausia. Žiūrint iš ekonominės pusės, būtų labai gerai, kad kažkuri didesnė įmonė pasiimtų mūsų įmonę su visomis skolomis ir įsipareigojimais. Užtikrintų finansinį stabilumą ir plėtrą. Iš kitos pusės, nežinia, ar pelningai dirbanti įmonė norės mus perimti. Kitas dalykas, ar atitekus didesnei įmonei bus užtikrinama plėtra. Juk mes iš praėjusio ES etapo nespėjome visų tinklų susitvarkyti, todėl etapais esame nusimatę, kaip gerinti vandens kokybę atokesnėse vietose. Tad jeigu įmonė būtų prijungta prie didesnės, vargu, ar būtų žiūrima į mūsų gyventojų gerovę“, – kalbėjo Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Audrius Klėjus.
Alytaus mero teigimu, sujungus Alytaus apskrities vandentvarkos įmones, tarifų už patiektą vandenį ir nuotekas didėjimas būtų neišvengiamas.
„Savivaldybė griežtai nesutinka su šiuo siūlymu. Mes keliolika metų kiekvienais metais investavome į ūkį. Daug investavome atimdami iš švietimo, iš kelių, verslo skatinimo programų. Tas lėšas investavome į vandens ūkį ir dabar turime vieną mažiausių kainų regione. Jeigu mus sujungia su kitų savivaldybių vandens ūkiais ir mums kaina pabrangsta dvigubai, manau, neteisinga. Ministerija turėtų investuoti į tas įstaigas, kurios prastai atrodo, ir tik tada galvotų apie bendros įstaigos kūrimą. O kitu atveju, mes nesutinkame ir nesutiksime“, – sakė Alytaus meras Nerijus Cesiulis.
Druskininkų meras teigė, jog nesutinka tapti eksperimentu Lietuvoje. „Mes nenorėtume būti eksperimentiniai triušiai, nesutinkame, kad mūsų sąskaita būtų dengiamos kitų savivaldybių problemos. Tai nėra ekstremalios situacijos, kad reiktų ištiesti pagalbos ranką kaimynui“, – įsitikinęs Druskininkų meras R. Malinauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: