Dainavos žodis

Gaisro gesinimui naudotas ir užterštas vanduo bus išvalytas per tris mėnesius

Gaisro gesinimui naudotas užterštas vanduo bus išvalytas per 3 mėnesius, gamtai padaryta žala, skaičiuojama, sieks per 6 milijonus eurų – šiuos faktus aptarė Alytuje lankęsis aplinkos ministras Kęstutis Mažeika kartu su miesto meru Nerijumi Cesiuliu bei įvairių institucijų atstovais.
Naujausiais Aplinkos apsaugos agentūros atliktų tyrimų duomenimis, net šešis kartus tirto po gaisro susikaupusio vandens tyrimų rezultatai buvo panašūs, pavojingos medžiagos normų neviršijo. Nutarta, jog jį galima išleisti į miesto nuotekų surinkimo sistemą valymui be papildomo apdorojimo. Visą vandenį planuojama išvalyti per maždaug tris mėnesius. Išvalytas vanduo pamažu bus leidžiamas į Nemuną.
„Gaisro vanduo bus valomas ta pačia kaina, kaip ir už buitinių nuotekų išvalymą. Vienas kub. m nuotekų išvalymo kainuoja 1,39 euro. Per parą planuojama išvalyti apie 600 kub. metrų vandens. Iš viso tokio vandens yra apie 40 tūkst. kub. m“, – sakė UAB „Dzūkijos vandenys“ gamybos departamento vadovas Leonas Mackevičius.
Pakartotiniai nuotekų mėginiai, dalyvaujant policijos pareigūnams, buvo paimti iš keturių vietų – UAB „Ekologistika“ rūsio, mazuto rezervuaro, į kurį buvo perpumpuotas gaisrui gesinti naudotas vanduo, iš buvusio medvilnės kombinato rezervuarų ir Alytaus miesto nuotekų valymo įrenginių rezervuaro.
„Tyrimai atlikti šeštą kartą ir jie nesiskiria nuo prieš tai padarytų. Tikriausiai buvo suklaidinta tiek visuomenė, tiek aš asmeniškai dėl tų ne pagal metodiką atliktų tyrimų. Mes išsiaiškinome, kur slypi priežastys. Darbai pagaliau bus pradėti“, – sakė aplinkos ministras K. Mažeika.
Ministro teigimu, kol kas nėra galutinai aišku, kiek kainuos gaisro padarinių likvidavimas, tačiau jau žinoma, kad vien laboratoriniams tyrimams gali reikėti apie pusės milijono eurų. Į tyrimus buvo įtrauktos ne tik Lietuvos, bet ir Vokietijos, Čekijos, kitų šalių laboratorijos.
Alytaus miesto meras sako, jog pagaliau ledai pajudės ir vanduo bus valomas. Tiesa, jis gan skeptiškas tyrimų išvadoms, kad po gaisro dirvožemis neužterštas.
„Pagal gautus rezultatus, atrodo, kad ir žemė gera, ir vanduo geras, ir oras švarus. Rodos, niekas pas mus lyg ir nedegė, arba degė ekologiškos padangos“, – situaciją po posėdžio spaudos konferencijoje ironizavo Alytaus miesto meras N. Cesiulis.
Meras informavo, kad po gaisro savivaldybė buvo gavusi sąskaitų už gaisro gesinimo darbus. Suma – daugiau nei 180 tūkst. eurų, tačiau įmonės beveik pusę sumos nurašė kaip paramą Alytaus miesto savivaldybei.
Už pavojingų atliekų išvežimą atsakinga įmonė „Toksika“ jų jau išvežė daugiau kaip 600 tonų. Buvo priimti sprendimai ir dėl trečiojo – paties pavojingiausio etapo – bus griaunamos pavojingų patalpų konstrukcijos, rūšiuojamos pavojingos atliekos nuo nepavojingų ir naikinimui išvežtos tik pavojingos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: