Dainavos žodis

Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus paslaugų teikimą analizuoja darbo grupė

Ligoninės skubios pagalbos skyriaus veiklą analizuos darbo grupė.

Goda Čiginskaitė

Lietuvos gydytojų sąjungos Alytaus filialo pirmininkas Vytautas Špucis raštu kreipėsi į Alytaus miesto savivaldybės merą Nerijų Cesiulį siūlydamas sudaryti komisiją, kuri padėtų spręsti Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje kylančias problemas, susijusias su dideliu šiame skyriuje dirbančių medikų darbo krūviu, personalo kaita ir trūkumu, bei numatytų konkrečias priemones joms šalinti. Sudaryta komisija rinkosi į pirmąjį pasitarimą.
Sunku patikėti, tačiau per metus Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyrių aplanko kone 50 tūkstančių gyventojų. Skyriaus vadovė neslėpė, kad darbo krūviai labai dideli. Šiemet Alytaus kolegijoje studijas baigs pirmoji slaugytojų laida, tad tikimasi, kad jauni šios srities specialistai papildys ligoninės slaugytojų gretas ir taip situacija pagerės.
„Gydytojų sąjungos vadovas į savivaldybę kreipėsi prieš kurį laiką. Kai jis rašė, buvo pats blogiausias etapas. Tuomet labai trūko slaugytojų, buvo padidėję krūviai. O dabar situacija šiek tiek pasikeitusi. Bandėme ieškoti slaugytojų, gavome kelias, darbą pradėjo paramedikė – sakyčiau, jau geriau. Darbo krūviai išlieka dideli. Statistiškai pacientų nėra ir negali būti daugiau, kiek yra. Jų kreipiasi labai daug, ypač kai užsidaro sveikatos priežiūros centrai, nakties metu labai daug kreipiasi žmonių. Ko gero, čia pagrindinė mūsų sunkaus darbo priežastis“, – kalbėjo Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėja, miesto tarybos narė Vilma Krušnienė.
Jau įvyko pirmasis Alytaus miesto savivaldybės mero N. Cesiulio potvarkiu sudarytos ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus paslaugų teikimo sistemos analizės darbo grupės posėdis. Šios darbo grupės pirmininke paskirta Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.
„Sveikatos priežiūra ar sveikatos apsauga yra jautri sritis, visada sulaukianti itin didelio dėmesio. Natūralu, kad iššūkių kyla. Gavome raštą, sudarėme darbo grupę ir susitikome su gydytojais, nagrinėjome skyriaus problemas. Manau, tas susitikimas buvo pakankamai konstruktyvus. Buvo išsakyti iššūkiai – personalo trūkumas, darbo intensyvumas. Kartais pacientų ne itin atsakingas požiūris, kad tai būtinoji pagalba. Stengsimės spręsti tas problemas“, – kalbėjo Alytaus mero pavaduotoja J. Šukevičienė.
Vicemerė neslepia, nors savivaldybė ir yra ligoninės steigėjas, tačiau prisidėti prie etatų didinimo finansiškai ar srautų reguliavimu negali. Tai – įstaigos vidiniai dalykai, kurie turi būti sprendžiami.
„Kai kurie kelti klausimai tikrai vidiniai, administraciniai, organizaciniai. Mes negalime ir neturime visų įrankių. Žinoma, turime įsteigę programas rezidentams ir sėkmingai naudojame. Bet šiuo atveju, savivaldybės reguliavimas ribotas. Personalo kaita, nedarbingumas, atostogos – ligoninės prerogatyva“, – sakė vicemerė.
Anot Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėjos, daugiausiai pacientų ligoninės priimamasis sulaukia pasibaigus poliklinikos darbo laikui ir savaitgaliais. Dažnai į ligoninės priimamąjį pacientai atsiunčiami tiesiog pasidaryti tyrimų.
„Gal nepavadinčiau tų kreipimųsi smulkmenomis, tačiau jie kreipiasi ne ten, kur turėtų kreiptis. Pirmiausiai žmonės turėtų kreiptis į šeimos gydytoją, tą sveikatos įstaigą, kuriai prisirašę. Ir dėl tokio sveikatos sutrikimo, kuris nekelia pavojaus gyvybinėms funkcijoms, turėtų kreiptis į savo gydytoją. Ne į Priėmimo skyrių. Šis skyrius turi teikti skubią, būtiną ir neatidėliotiną pagalbą, kada yra grėsmė žmogaus gyvybei“, – akcentavo V. Krušnienė.
Pasitarimo metu Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus paslaugų teikimo sistemos analizės darbo grupė ligoninės vadovų paprašė pateikti vidinius su minėto skyriaus darbu susijusius dokumentus, kad galėtų konkrečiau įvertinti esamą situaciją ir priimti tolesnius sprendimus.

Darbo birza

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: