Dainavos žodis

Gaisrą gesinusių ugniagesių organizme padidėjęs sunkiųjų metalų kiekis

Dalis šių ugniagesių ir buvo pirmieji, kurie atvyko į gaisrą padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“.

Gaisrą Alytaus padangų perdirbimo gamykloje gesinusių ugniagesių organizme medikai rado padidėjusį sunkiųjų metalų kiekį, kai kurie metalai viršijo normas, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.
Pasak ministerijos, ištyrus 40 ugniagesių, iš aštuonių tirtų metalų normą viršijo penki. Labiausiai, t. y. iki 10 kartų, normą visų ugniagesių organizme viršijo aliuminis, normą viršijančią chromo koncentraciją parodė devynių iš dešimties pareigūnų tyrimai. Ką apie tai mano gaisrą gesinę ugniagesiai, miesto vadovas, domisi Daina Baranauskaitė.
Alytaus priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje vyrai praktikuojasi imituodami nelaimę, kaip sekundžių tikslumu surišti specialius virvių mazgus ir išgelbėti nelaimėlį iš degančio buto, įgriuvos. Regis, paskelbta informacija, kad gaisrą Alytaus padangų perdirbimo gamykloje gesinusių ugniagesių organizme medikai rado padidėjusį sunkiųjų metalų kiekį, kai kurie metalai viršijo normas net iki 10 kartų, panikos nesukėlė.
„Nuotaikos kokios vakar, tokios šiandien. Aš nematau ugniagesių streso požymių. Nei vienas nežino asmeniškai, kokie rezultatai. Jie tik aptakūs. Dėl tų rezultatų, mano nuomone, nėra vienareikšmiška, kad tai vien gaisro padarinys. Mūsų ugniagesiai ne vieną gaisrą yra gesinę. Reiktų žinoti, ar tos medžiagos yra gaisro padariniai. Man sunku atsakyti, ar degančioje padangoje yra aliuminio“, – kalbėjo laikinai Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pareigas vykdantis Saulius Mockevičius.
Būtent pirmosios komandos vyrai, paskelbus aliarmą, ir buvo pirmieji, kurie pradėjo 10 dienų trukusio košmaro likvidavimą.
„Ir man visas dienas teko dirbti, budėti. Ištyrė pirminę sveikatą – savijauta gera. Niekas nepasikeitė, o juk niekas nežino, koks kontraktas pasirašytas ten, viršuje, su Dievuliu“, – sakė S. Mockevičius.
30 metų ugniagesiu dirbantis Alvydas Gegužis buvo tarp atrinktų 40 vyrų, kuriam atlikti išsamūs tyrimai. Net ir sužinojęs preliminarius atsakymus jis to nesureikšmina.
„Tąnakt pakėlė pagal aliarmą ir išvykome į gaisrą. Iš pradžių gaisras buvo kaip gaisras, dūmai. Buvo neaišku, kur ir kas dega. Daug vėliau atsivėrė ir pragaras. Aš lipau ant stogo. Kurie tiesiai į vidų – greičiau pamatė tą pragarą. Mano sveikatai nelabai atsiliepė. Juk ir žmonės ten šalia kvėpavo. Mano kraujo tyrimus irgi ėmė. Bet nežinau, gal kiekvieno žmogaus imk tyrimą ir rasi“, – sakė skyrininkas A. Gegužis.
Vyrai sako, jog šis gaisras atmintin įstrigo visam gyvenimui. „Man asmeniškai buvo sunku suvokti, kad tai yra Alytus ir tai realu. Gal kiti pajuto sveikatos problemas, o aš pajutau tik nuovargį. Aš gal toks žmogus – bus kaip bus, nieko nepakeisi. Mes atlikom savo darbą. Blogai, jeigu rado. Tuo metu darėme savo darbą. Dauguma ugniagesių dėl to ir dirba, juk ši tarnyba ypatinga – daugelis šį darbą dirba dėl malonumo, adrenalino“, – kalbėjo ugniagesys gelbėtojas Aidas Dziusas.
Ugniagesys gelbėtojas Dainius Tocionis sako, jog labiausiai dėl jo sveikatos išgyvena artimieji: „Aš realiai priėmiau tą gaisrą, o artimieji savo ruožtu labai jaudinosi. Aš asmeniškai jaučiuosi gerai, lyg neturiu sveikatos negalavimų. Gal ir yra gaisro padarinių, sunku pasakyti. Kai baigsis visi šie tyrimai, bus tiksliau pasakyta.“
Alytaus miesto meras, gaisro metu išgarsėjęs kaip gebantis prisiimti atsakomybę ir sutelkti visuomenę, sako, jog dėl atviro kalbėjimo apie galimas gaisro pasekmes buvo baugintas ir prokuratūra. Tačiau medicininiai tyrimai, pasak jo, patvirtino, jog nuogąstauti yra ko.
„Niekada neabejojau, kad tos normos bus viršytos ir mes tikrai informavome žmones, kad dega padangos, ne žibutės ar šieno kupeta. Sakėme: žmonės, evakuokitės, bėkite. Nors ministerija sakydavo, kad meras gąsdina visuomenę. Ir net buvo siūloma merą duoti į prokuratūrą dėl visuomenės gąsdinimo. Dabar matome, kad tyrimų duomenys konstatuoja viršijimą, o man labai įdomu gyventojai, kurie gyvena šalia. Juk tūkstančiai žmonių, kas tirs jų sveikatą? Gal reikia patikrinti ir tų žmonių sveikatą? Gyvulius reikia išskersti…“, – kalbėjo Alytaus meras.
Ugniagesiai dirbo pamainomis, o meras šalia buvo visas gaisro dienas. Jis sako taip pat nerimaujantis dėl savo sveikatos.
„Pirmomis dienomis pasitikrinau bendrąjį kraują, kuris nenustato metalų. Ugniagesiai tris dienas pasikeisdami dirbo, o aš buvau visas 10 dienų ir daugiau. Tai reiks pasitikrinti, nes svarstyklės rodo, kad esu sunkesnis. Tai nežinau, ar nuo metalų, ar nuo kažko kito“, – juokavo N. Cesiulis.
Dar lapkričio pradžioje „Toksika“ ėmėsi tvarkyti po gaisro padangų gamykloje „Ekologistika“ likusius nuodėgulius, tačiau už darbus iki šiol niekas neatsiskaitė, teigia bendrovės „Toksika“ vadovai. Esą vėluojama sumokėti beveik 300 tūkst. eurų. Ekonomikos ir inovacijų ministerija tikina pinigus pervesianti artimiausiu metu.
„Tos atliekos ne savivaldybės, išveža ne savivaldybė. Tikėtina, kad su „Toksika“ bus atsiskaityta. O už vandenį dar deramės. Kol kas mūsų verslininkai dar nėra gavę kompensacijų. Nes verslui reikia gyventi ir planuoti lėšas. Tikiu, greitai bus atsiskaityta, pažadai ištesėti“, – kalbėjo Alytaus meras.
Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę. Daugiau nei savaitę su ugnimi kovojo per 320 ugniagesių. Dėl šio įvykio įtarimai pareikšti dviem asmenims.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: