Dainavos žodis

„Keturkojo viltis“ su geros valios žmonių pagalba įrengia geležinkelio stoties patalpas

Viešoji įstaiga „Keturkojo viltis“ metus glaudėsi sodininkų bendrijoje „Dzūkija“, o dabar antras mėnuo įsirenginėja valstybinės geležinkelio stoties patalpas miesto pakraštyje, Stoties gatvėje. Ne pelno siekianti organizacija geros valios žmonių dėka avarinės būklės patalpas netrukus planuoja paversti padoria šunų ir kačių prieglauda. Tiesa, beglobėms katėms tikisi rasti kitas patalpas. Šiuo metu „Keturkojo viltis“ glaudžia per 100 gyvūnų.
Daugiau nei metus gyvuojanti viešoji įstaiga „Keturkojo viltis“ išgarsėjo kaip ne pelno siekianti organizacija, kurios narius vienija begalinis noras pagelbėti beglobiams gyvūnams, rasti jiems naujus namus, mylinčius šeimininkus. Šiuo metu įstaiga turi 103 globojamus gyvūnus. Didžioji dalis – katės. Gyvūnus prižiūri savanoriai, darbuotojų nėra, beglobių gyvūnų gelbėjimas – gyvenimo būdas.
„Mes už humanišką gyvūnų kontroliavimą, stengiamės, kad jų kuo mažiau būtų gatvėse. Tačiau mes vieni to nepadarysime. Turi visi žmonės susigriebti. Mes tam ir įsisteigėm“, – kalbėjo VšĮ „Keturkojo viltis“ vadovas Eimantas Kalėda.
Geriausios naujienos viešajai įstaigai, jog jau turi naujus namus. Jie kuriasi miesto pakraštyje Stoties gatvėje, buvusioje geležinkelio stotyje. Įstaiga laimėjo konkursą patalpų nuomai ir kas mėnesį moka po 200 eurų. Anksčiau su gyvūnais glaudėsi sodininkų bendrijoje „Dzūkija“.
„Mūsų tikslas buvo surasti patalpas ir gyvūnus apgyvendinti normaliomis sąlygomis. Kad jie turėtų didelius plotus. Patalpų ieškojome metus laiko. Kreipėmės į įvairias institucijas, tačiau realios pagalbos neradome. Radome patys nuomojamas patalpas. Gavome pastatą labai kritinės būklės, tačiau su savanorių, rėmėjų pagalba baigiame jį paversti feniksu, kuris kyla iš pelenų“, – sakė pašnekovas.
Džiaugiamasi, kad atsiranda geros valios žmonių, kurie labai prisideda prie beglobių gyvūnų prieglaudos įrengimo. „Kai pradėjom judinti, gremžti sienas, tai supratome, kad nepakaks tik padažyti. Visko reikėjo – glaistyti, dažyti, langus sudėti, kanalizacija buvo, bet jau įsirengėme vonios kambarį, boileris pastatytas. Labai daug žmonių prisidėjo – santechnikai, elektrikai. Savaitgaliais žmonės atsiliepia, aukoja laisvą laiką. Kažkurį savaitgalį tiek darbų nebuvo, kiek žmonių. Ir medžiagų atsiveža, ir įrankių, ir kavos“, – džiaugėsi E. Kalėda.
Anot „Keturkojo vilties“ steigėjo, situacija su beglobiais gyvūnais būna labai įvairi. Tačiau pasitaiko žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų. „Nesame guminiai. Turime limitus, negalime priglausti visų. Mes labai prašom laikinų globėjų, kad laikinai priglaustų, kol atsiras šeimininkai. Buvo paskutiniu metu visko – ir išmestų mažylių, o katinai – kone kasdien. Penktadienį mergina rado nunuodytą katiną, kurio jau nepavyko išgelbėti. Žiauraus elgesio su gyvūnais Lietuvoje yra nemažai. Vis pasirodo nuodijimo atvejai. Žmonės žiaurėja. Aišku, žengiame į priekį, yra sterilizacija, kastracija, ženklinimas. Tačiau vis tiek daug žiaurumo“, – kalbėjo pašnekovas.
Beje, vis dar ieškoma patalpų beglobėms katėms. „Šiose patalpose planuojama talpinti tik šunis, nes katėms tarp šunų lojimo sunku. Katėms reikia kuo mažiau streso. Mums būtų patrauklios patalpos pačiame mieste. Reiktų, kad būtų žalumos. Gal savivaldybė galėtų prisidėti, panaudos sutartimi leistų naudotis pastatu. Ir savanoriams būtų paprasčiau“, – kalbėjo E. Kalėda.
Anot E. Kalėdos, be savanorių „Keturkojo viltis“ būtų neįmanoma. Savanorė Kotrina šuniukus vedžioja daugiau nei du mėnesius. „Stengiuosi padėti, kuo galiu. Globoju šuniukus, pavedžioju juos, išvalau jų narvus. Man tai duoda labai naudingos patirties“, – sakė savanorė Kotrina.
Savanoris Laurynas darbuojasi vos savaitę. „Mes su šeima priglaudėme šuniuką. Myliu gyvūnus ir noriu jiems padėti“, – sakė savanoris.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: