Dainavos žodis

Naminiams paukščiams prasideda „namų arešto“ laikas

Goda Čiginskaitė

Naujas paukščių gripo židinys, aptiktas Lenkijoje, mažiau nei 200 km nuo Lietuvos sienos, sėja nerimą Lietuvos paukštininkams, nes net nedidelis užkratas, patekęs į mūsų šalį, gali sukelti labai rimtų pasekmių visam sektoriui. Nuo šio antradienio naminiams paukščiams prasideda „namų arešto“ laikas, kad nebūtų galimybių tiesioginiam kontaktui su migruojančiais ir galimai užkratą nešiojančiais laukiniais paukščiais.
Alytaus rajone, Raitininkų kaime, vos 13 naminių paukščių auginanti Aldona Kalvinskienė sako žinanti, kad nuo šio antradienio vištas reikia laikyti uždarytas. Ji girdėjo specialistų raginimą, kad prasidėjus pavasarinei paukščių migracijai, kyla paukščių gripo pavojus šalies naminiams ir laukiniams paukščiams. Vištos šiame mažame ūkelyje netrukus bus suvarytos į tvartą.
„Girdėjau per televiziją, kad reikia uždaryti. Šiandien liko neuždarytos, tad ir išėjo į lauką. Girdėjau, kad eina ta liga. Kiaušinukai skanu valgyti. Turiu 11 vištų, gaiduką ir petardą. Kai deda kiaušinukus, tai pakanka. Ir anūkui, ir dukrai duodu. Kai laisvėje vaikšto, tai daugiau kiaušinių duoda. Visai kas kita. Bet ką darysi. Jeigu taip reikia – uždarysiu. Praeis tas gripas ir vėl išleisime“, – kalbėjo Raitininkų kaimo gyventoja A. Kalvinskienė.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad naminius vandens paukščius pavasarinės laukinių paukščių migracijos laikotarpiu privaloma laikyti pastatuose ir neišleisti jų į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais.
„Visi naminiai paukščiai turi būti laikomi patalpose arba aptvaruose su stogeliu. Girdomi ir lesinami jie turi būti patalpose. Mes kalbame apie smulkius paukščių augintojus. O visi dideli paukštynai ir taip laikosi reikalavimų, nes jų paukščiai neišeina į lauką. Yra didelė grėsmė, nes ornitologų draugija pareiškė, kad paukščių migracija prasidės daug anksčiau, tad reikia saugotis. Jau yra 25 atvejai nustatyti ir Europos Sąjungos šalyse, ir Ukrainoje. Bet didžiausias pavojus, kad iš 25 atvejų 20 – kaimyninėje Lenkijoje“, – kalbėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento laikinasis direktorius Romas Černius.
Sunku patikėti, tačiau vien Pietų Lietuvoje paukštininkystės ūkiuose yra 2 milijonai vištų, jų auginama ir neregistruotų, mat kur nedideli ūkiai – nebūtina.
„Departamente turime 533 paukščių laikytojus. Iš viso – 2 mln. paukščių. Stambūs paukštynai Alytuje, Lazdijuose, Varėnoje, Prienuose. O smulkių tikslios apskaitos neturime, nes neprivaloma deklaruoti. Tačiau reikalavimai visiems vienodi“, – sakė R. Černius.
Kaimo žmonės paukščių gripo bijo. „Bijom to paukščių gripo. Jeigu neuždarysi, paleisi – blogai. Palaikysim uždarytas ir viskas praeis. Ir vėl kiaušinukus valgysim stipriai“, – sakė 13 paukščių auginanti A. Kalvinskienė.
Beje, maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai važinėja po gyvenvietes, kaimus ir tikrina, kaip laikomasi reikalavimų, kad vištos būtų uždarose patalpose arba aptvertos voljere su perdanga. Jeigu ras vištas, vaikštančias laisvėje, pirmiausiai asmenis įspės.
„Paaiškinsime, kad taip negalima. Iš karto žmogaus nebaustume. Nors nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Tačiau jeigu kitą kartą užsuksime pas tą patį pilietį ir vištos vaikščios laisvėje, jam grės iš pradžių įspėjimas, o po to bauda nuo 15 iki 300 Eur“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento laikinasis direktorius R. Černius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: