Dainavos žodis

Dėl Rumbonių kapinaitėse augančių medžių susiskaldymas tarp bendruomenės – kirsti ar ne?

Rumbonių kapinėse, gyventojų prašymu, numatyta iškirsti 31 medį.

Rumbonių kapinėse pažymėtas 31 medis, kuriuos numatyta kirsti. Šios iniciatyvos Alytaus seniūnijos seniūnas ėmėsi po nesiliaujančių bendruomenės nusiskundimų, jog medžių šaknys išverčia antkapius, krentančios šakos pavojingos, yra begalė lapų. Tiesa, dėl medžių atsirado ir kitokių nuomonių – esą jie jauni ir kirsti nevalia. Bus sudaryta komisija, kuriai teks įvertinti situaciją ir priimti sprendimą.
Alytaus rajone, Rumbonių kapinaitėse, auga nemažai medžių, tarp kurių daugiausiai liepos, beržai, topoliai, keletas ąžuolų, maumedžių. Jau ne vienerius metus Alytaus seniūnijos seniūną Kęstutį Tumyną gyventojai tiek žodžiu, tiek raštu atakuoja dėl galimybių dalį medžių išpjauti.
„Medžiai pridaro labai daug „škadų“. Pavyzdžiui, prie mūsų tėvų, kurie palaidoti Rumbonių kapinėse, reikėjo tris kartus perstatyti paminklą. Tai dėl ko? Dėl medžio, kurio niekas neišpjauna. Mes norime, kad jį išpjautų. Kreipėmės į seniūną, bet jis ne visagalis. Mes kiekvieną kartą persodindami gėles turime pakeisti žemę, nes niekas neauga. Kiek pasodiname žalių krūmelių – nei vienas neprigyja. Kritikams pasakysiu: jeigu medis nedaro žalos, tegul auga. Bet jeigu daro žalą – reikia pjauti“, – kalbėjo vietinė gyventoja Nijolė Bartkevičienė.
Tarkim, Aušra Grigaravičienė čia tvarko 6 savo artimųjų ir dar 4 beveik neprižiūrimas kapavietes. Medžiai esą labai apsunkina situaciją. „Kaip prie mamytės kojų du medžiai ir lupa pamūrę. Suskaldė visą pamatą. Kreipiausi į seniūniją. Mačiau, kad medžiai pažymėti. Vis paskambinu seniūnui. Seniūnas sakė, kad iš rudens pjaus, paskui žiemą. Žinau, kad klebonas nepritaria, bet jam lapų nereikia grėbti. Aš dar 4 kapavietes neprižiūrimas prižiūriu. Nesakau, kad visai nereikia medžių. Bet aš per vasarą kokius 4–5 kartus gėles atsodinu“, – kalbėjo moteris.
Alytaus seniūnijos seniūnas sako besijaučiantis tarsi tarp dviejų ugnių, mat atsiranda manančių, kad medžių kapinėse pjauti nevalia. „Turime žmonių nusiskundimų. Žmonės reikalauja, kad būtų kuo mažiau medžių, nes jie padaro pavėsį, rudenį lapai. Dabar žmonės įpratę, kad nori susitvarkyti taip, kad ateitų tik pabūti ir nereiktų nešioti maišais lapų. Labai skundžiasi, kad medžių šaknys daro trukdžius – negalima gėlių pasodinti, varto antkapius, ardo tvoreles. O kita pusė reikalauja, kad medžiai žaliuotų. Tad dabar esame kaip tarp dviejų ugnių“, – kalbėjo Alytaus seniūnijos seniūnas K. Tumynas.
Rumbonių Švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo vargdienių seserų kongregacijos narė sesuo Sonata sako, jog pjauti net 31 pažymėtą medį tikrai nevalia.
„Aš manau, kad tikrai čia kiek pažymėta medžių, tiek nereikia pjauti. Gal kai kurių šakas pagenėti. Bet kai kurie visiškai jauni medžiai pažymėti. Vienas ant kunigo kapo pasodintas medis kaip atminimo paminklas – ir tas pažymėtas pjauti. Galima atkreipti dėmesį, kad jie jauni, neišvirs, niekam žalos nepadarys“, – sakė sesuo Sonata.
Rumbonių kapinėse pažymėtas 31 medis, kurį numatyta pjauti. Pagal galiojančią tvarką, pjaunant daugiau nei 10 medžių būna sudaroma komisija. Kadangi tai Kultūros paveldo teritorija, bus šios institucijos atstovas, bendruomenės, seniūnijos atstovai. Seniūnas, laikinai vaduojantis Krokialaukio seniūną, sako, jog ten medžių pjovimu kapinėse žmonės labai patenkinti.
„Ūdrijoj darytas vienas pjovimas, ir kadangi žmonės patenkinti, rinko parašus. Dabar dar 11 medžių pjausime.
Krokialaukyje buvo sujudimas, o dabar labai patenkinti. Nuomonės geros, bet jų būta visokių. Mes esame valdžios atstovai, klausome žmonių nuomonės. Traktuojama, kad valdžia turi dirbti žmonėms, tad įsiklausysime į jų nuomonę. Dar nėra rūšiavimo įpročio. Kai sugrėbia lapus su žvakėmis – vėl problemos“, – kalbėjo seniūnas.
Seniūnijos seniūnas tikisi surasti kompromisą. O kaip nutars sudaryta komisija, paaiškės artimiausiomis savaitėmis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: