Dainavos žodis

Neatsakingos ir nesaugios ritualinės paslaugos kelia nerimą

Šioje nuotraukoje užfiksuota, kad Alytaus bažnyčios parapijos salėje kovo 27 dieną neatsakingai, nesilaikant saugumo priemonių buvo pašarvotas asmuo.

Kai visas pasaulis išgyvena koronaviruso pandemiją, valstybių vadovai visuomenės prašo būti ypač atsakingos, o nesilaikančius reikalavimų jau drausmina policijos pareigūnai, Alytaus mieste ir rajone vis dar pasitaiko neatsakingų ir nesaugių ritualinių paslaugų teikimo atvejų.
Tai yra, atsisveikinimui su mirusiuoju artimieji vis dar renkasi bendruomenių, bažnyčios sales, leidimų-higienos pasų neturinčias įstaigas, kuriose nesaugu.
Alytaus visuomenės sveikatos centro direktorė Dalytė Nekraševičienė teigė turinti informacijos, kad tokių atvejų pasitaiko. Visgi vadovė pabrėžė, kad, ypač karantino laikotarpiu, į šią situaciją nebus žvelgiama pro pirštus, priešingai, vyks kontrolė. Taigi, netekus artimojo reikia rinktis leidimus-higienos pasus turinčias atsakingas įstaigas.
„Bendruomenės ar bažnyčios parapijos salės jau nėra tinkamos ir saugios patalpos. Sveikatos apsaugos ministerija paruošusi rekomendacijas dėl šiuo metu vykdomų šarvojimo, laidojimo paslaugų. Saugu ir patikima yra tik tose įstaigose, kurios turi leidimą-higienos pasą. Palaikai ruošiami taip pat tik tose įmonėse“, – teigė D. Nekraševičienė.
Anot Alytaus visuomenės sveikatos centro vadovės, tai ypač taikytina, jeigu asmuo miršta nuo COVID-19. „Tačiau ateina toks metas, kai gal ir neatskirsime, negalėsime greitai gauti tyrimo rezultatų ir panašiai. Gali būti įvairių variantų, juk asmenys turi lėtinių, kitų ligų. Tad laidojimo paslaugos turi būti teikiamos kaip įmanoma greičiau, stengiantis apsaugoti kontaktus. Tai reiškia, kad gali rinktis tik artimiausi žmonės, palaikai laikomi ne ilgiau kaip parą“, – sakė pašnekovė.
Visuomenės sveikatos centro vadovė atkreipia dėmesį, kad netekus artimojo, liūdintys artimieji gali net nepagalvoti apie saugumo priemones, todėl informacija skelbiama dabar, kad visi žinotų.

UAB „Skausmo užuovėjoje“ patalpos dezinfekuojamos kas kelias valandas siekiant užtikrinti saugų lankymą.


„Įmonės, kurios tuo užsiima, turėtų užtikrinti, kad viskas atitiktų reikalavimus. Jeigu kalbame apie bendruomenių namus, apie klebonijas – šiose vietose turi būti atsakingas tas, kas organizuoja paslaugas. Nes, ypač turint omenyje, kad į pašarvonę susirenka garbaus amžiaus žmonės, šis susibūrimas gali būti pražūtingas visiems. Tie, kurie neatsakingai teikia paslaugas, turi susimąstyti, nes teks prisiimti atsakomybę“, – sakė D. Nekraševičienė.
Ilgiausią laikotarpį Alytaus mieste ir rajone leidimą-higienos pasą turi Rūtų gatvėje esanti įmonė. „Aš vienareikšmiškai rekomenduoju rinktis tas įmones, kurios turi leidimus-higienos pasus. Tai reiškia, kad jos užtikrina dezinfekciją, patalpų valymą, vėdinimą, reikalui esant aprūpina lankančius apsaugos ir dezinfekavimo priemonėmis. Privalo užtikrinti, kad vienoje salėje nebūtų daug žmonių, reguliuotų susodinimą“, – sakė Visuomenės sveikatos centro vadovė.
Beje, anot pašnekovės, artimiausiu metu gali kilti ir tokia problema, kai žmogui paskirta izoliacija, o tuo metu miršta jo labai artimas žmogus. „Tokiu atveju atsisveikinimą su juo galima organizuoti. Reiktų pranešti mums, suderinti savo dalyvavimą ir atsisveikinimas būtų prieš pat išnešant artimojo palaikus. Užtikrinant, kad žmogus galėtų ateiti per kitą įėjimą, pabūtų minimaliai – kelias minutes, atsisveikintų su velioniu. Niuansų laidojimo paslaugose pakankamai daug. Juose gali susigaudyti ir juos visus įgyvendinti tik ta įmonė, kuri turi leidimą-higienos pasą ir yra pasiruošusi imtis visų saugumo priemonių. Jokiu būdu nesirinkite paslaugų ten, kur nėra patikima“, – sakė pašnekovė.
Vienos iš įmonių, kuri leidimą-higienos pasą turi nuo 2013 metų, UAB „Skausmo užuovėja“ vadovai teigia, kad visas reikiamas priemones saugiai dirbti turi ir jas taiko vos paskelbus karantiną. Vairuotojai, aprūpinti specialiais kostiumais, vyksta į vietą paimti palaikus, juos papildomai dezinfekuoja. Darbuotojai laikosi režimo ir patalpas specialia įranga purškia dezinfektantu kas pora valandų. Atsisveikinti su mirusiuoju leidžiama tik patiems artimiausiems žmonėms, griežtai reguliuojami žmonių srautai. Dezinfekuojamas ir automobilių vidus.
„Nesame naujokai, turime 23 metų patirtį šioje ypač jautrioje paslaugų sferoje, tad visada laikomės Vyriausybės nurodymų, Visuomenės sveikatos centro reikalavimų. Pastarosios įstaigos esame nuolat tikrinami, stebimi tam, kad galėtume kokybiškai teikti paslaugas laikydamiesi higienos normų. Nors buvome pasiruošę visada, tačiau ėmėmės papildomų priemonių dėl pasaulinės pandemijos, kad klientai būtų apsaugoti nuo galimo užsikrėtimo koronavirusu. Atėjusiems lankyti ir nepasiruošusiems įmonė suteikia asmens apsaugos priemones ir dezinfektantus. Niekada negali žinoti, tas virusas yra ar nėra, todėl įmonėje netekties akimirkomis maksimaliai užtikrinamas gedinčių artimųjų ir lankytojų sveikatos saugumas“, – sakė įmonės vadovas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: