Dainavos žodis

Paskelbti „Metų renovacijos projekto“ nugalėtojai: dalyvavo trys projektai iš Dzūkijos

Metų renovacijos projekto laimėtojai Marijampolėje, Vilniuje ir Pabradėje. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Šiais metais kovo mėnesį Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) inicijavo „Metų renovacijos projekto 2020“ rinkimus, kurių metu visuomenė galėjo patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučių gyventojai, o susipažinę su projektu – atiduoti balsą už labiausiai patikusį. Rinkimuose dalyvavo aštuoniolika projektų, o trys iš jų – atnaujinti daugiabučiai, esantys Dzūkijoje.
Du įgyvendinti projektai yra iš Alytaus miesto – prieš kelis dešimtmečius statyti daugiabučiai, esantys Statybininkų g. 52 ir Vingio g. 9. Tiek vieno, tiek kito daugiabučio gyventojai sutarė, kad visapusiška gyvenamojo namo renovacija yra reikalinga, todėl pritarimas parengtiems renovacijos projektams viršijo 90 proc. Imtis renovacijos gyventus paskatino ir valstybės teikiama parama, kadangi daugiabučio modernizacija reikalauja nemažų investicijų.
61 proc. siekiančiais energijos sąnaudų sutaupymais džiaugiasi ir kito „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose dalyvavusio daugiabučio gyventojai. Šiltnamių g. 18, Druskininkuose esančio daugiabučio modernizacija truko metus, todėl gyventojai gana greitai pajuto gyvenimo kokybės pokyčius. Renovacijos metu buvo skirtas itin didelis dėmesys energiją taupančioms priemonėms.
Kaip pastebi BETA direktorius Valius Serbenta, svarbu nepamiršti ir to, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizacijos darbai yra kur kas daugiau.
„Per pastaruosius šešerius–septynerius metus Lietuvoje atnaujinta beveik 2500 daugiabučių. Rezultatai rodo, jog šių daugiabučių renovacija ne tik padėjo sumažinti jų energijos sąnaudas bei šildymo sąskaitas gyventojams, tačiau ir prisidėjo prie jaukesnės ir patogesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, bendro miesto vaizdo pokyčių, įtakų aplinkosaugai. Tad namo atnaujinimas nėra tik sienų apšiltinimas ar langų pakeitimas, o iš esmės gyvenimo kokybę keičiantis reiškinys“, – teigia BETA direktorius.

Visuomenės favoritas – daugiabutis Marijampolėje
Daugiausiai skaitytojų simpatijų sulaukė Jaunimo g. 7, Marijampolėje esantis daugiabutis namas, kurio renovacija užtruko vos tris mėnesius ir lėmė perpus sumažėjusias energijos sąnaudas. Be inžinerinių sistemų pertvarkymo, daugiabutis namas išsiskiria architektūriniu požiūriu, šiuolaikiška spalvų gama bei apgalvotais sprendimais.
Antrą vietą konkurse užėmė A. Mickevičiaus g. 32, Vilniuje esantis daugiabutis namas, kuriame per pusmetį trukusį atnaujinimą buvo įdiegta per 10 renovacijos priemonių.
Vilniaus g. 108B, Pabradėje esantis daugiabutis taip pat pelnė nemažai visuomenės simpatijų ir užėmė trečiąją vietą konkurse. Šis daugiabutis yra vienas iš kvartalinės renovacijos pavyzdžių: sutvarkytos automobilių stovėjimo zonos, vaikų žaidimų aikštelės, įrengtos poilsio erdvės, krepšinio aikštelė, taip pat atnaujintos konteinerinių aikštelės.
„Neabejoju, kad vieną pagrindinių šio konkurso tikslų – parodyti visuomenei, jog renovacija iš esmės keičia gyvenimo kokybę – mums pavyko pasiekti ir šiais metais. Visi trys šio konkurso namai nugalėtojai gali tapti puikiais pavyzdžiais ir aiškiu atsakymu į vis dar iškylantį klausimą, kodėl reikia atnaujinti savo daugiabutį“, – teigia BETA direktorius.
Pasak V. Serbentos, pasibaigus šalyje visuotino karantino sąlygoms, bus įteikti apdovanojimai visiems trims „Metų renovacijos projekto 2020“ nugalėtojams.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: