Dainavos žodis

Valerijus Vencius traukiasi iš valdančiosios daugumos

Alius Mikelionis

Praėjus metams po savivaldos rinkimų didžiausią alytiškių pasitikėjimą gavusi Nerijaus Cesiulio komanda pamažu susiduria su vis didesniais iššūkiais. Darbą pradėjusioje naujoje taryboje koalicijos sutartį pasirašė 17 iš 27 politikų. Bet daugumos gretos ėmė mažėti. Iš pradžių valdančiuosius paliko trys „Alytaus piliečiai“, tiek pat Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narių, o praėjusią savaitę pranešimą apie pasitraukimą iš koalicijos išplatino ir LSDP narys Valerijus Vencius.
„Pirminį koalicijos variantą buvo pasirašę 17 tarybos narių. Šiandien net 7 tarybos nariai, tarp jų ir aš, esame atšaukę savo parašus. Realiai dauguma tapo mažuma. Alytiškių tarpe geometrine progresija kylantis nepasitenkinimas dėl valdančiosios daugumos vykdomos politikos persimetė ir į miesto tarybą. Kantrybė baigėsi ir mums. Aš, kaip ir dalis tarybos narių, nepritariau švietimo planui, pagal kurį turėjo būti griaunama Likiškėlių mokykla, o jos vietoje statoma nauja, puikiai dirbančių mokyklų „Sakalėlis“ ir „Drevinukas“ perkėlimui. „Stumiant“ šį sprendimą neatsižvelgta nei į peticiją su daugiau nei 2 000 parašų, nei į „Drevinuką“ daug metų rėmusiųjų prašymus. Nepritariau atviram radijo stoties FM 99 keršto planui, pasitelkiant naują patalpų nuomos konkursą, kurį teismas prieš kelias dienas sustabdė. Nepritariau miesto viešąsias erdves puoselėjusios „Alytaus infrastruktūra“ likvidavimui, kokį pavyzdį mes rodome verslui, jei puikias įmones patys likviduojame? Nepritariau idėjai už pinigus transliuoti Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdžius televizijoje, kai tai nemokamai galima stebėti internete. Net Vyriausybės atstovas šį sprendimą įvertino kaip neteisėtą. Nepritariu pertekliniam sporto klubų finansavimui. Jau pusę metų administracijai bandau įrodyti, kad socialinėms reikmėms valstybės skiriamos lėšos turi būti naudojamos pagal paskirtį. Artimiausiu metu visuomenė sužinos, kur dingo milijonas eurų šių lėšų. Tai – keletas priežasčių, kodėl priėmiau sprendimą palikti koaliciją. Mieli alytiškiai, nuoširdžiai dirbau ir dirbsiu jums, o ne grupių interesams. Beje, į mero prielaidą, ar tik neplanuoju dalyvauti rinkimuose, atsakysiu klausimu, kodėl ne?“ – sakė koaliciją palikęs LSDP narys Valerijus Vencius.
LSDP narys Valerijus Vencius negaili kritikos merui. Esą miesto vadovas nepareiškia aiškios pozicijos dėl taip vadinamų „žemių“ skandalo ir tarpusavio darbinių santykių su Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriumi Rolandu Juoniu.
N. Cesiulis nesureikšmina V. Venciaus pasitraukimo. Esą mieste daug problemų ir ne visi tarybos sprendimai populiarūs. Miesto vadovas V. Venciaus pasitraukimą sieja ir su rudenį vyksiančiais LR Seimo rinkimais.
„Tai yra politiko apsisprendimas, kiekvienas politikas turi teisę trauktis. V. Vencius nusprendė pasitraukti iš koalicijos, nors programa pakankamai įdomi, tai yra švietimo tinklo gerinimas, verslo pritraukimas, pasiruošimas „Alytus kultūros sostinė – 2022“, miesto infrastruktūros gerinimas. Jeigu vienam mūsų tarybos nariui tas nerūpi, nereikia investuoti į verslą, nereikia skatinti verslo, nereikia skatinti aukštojo mokslo ir profesinio rengimo regione, tai yra jo apsisprendimas“, – sakė N. Cesiulis.
Viena didesnių mero ambicijų – LEZ aerodromo teritorijoje įkūrimas. N. Cesiulis įsitikinęs, kad įkūrus supaprastintų mokesčių zoną miestas suklestėtų, atsirastų darbo vietų, grįžtų jaunimas. Šiam projektui įgyvendinti reikės daugumos tarybos narių palaikymo. Dešimtyje likusi mero komanda bus priversta derinti klausimus ne tik su koalicijos partneriais. Čia geriausias pozicijas turi visuomeninis judėjimas „Už Alytų“ ir jo lyderis Tomas Pačėsas. Jo komandoje – penki tarybos nariai: Tomas Pačėsas, Gediminas Daukšys, Danutė Remeikienė, Laura Radzevičiūtė, Valdemaras Chomičius. Prieš metus iš šios frakcijos pasitraukę Sigitas Leonavičius ir Valius Micevičius kol kas nesiunčia aiškių ženklų, kad norėtų prisidėti prie valdančiosios daugumos. Tris vietas taryboje turi ir buvusio mero Česlovo Daugėlos visuomeninis rinkimų komitetas. Ar galėtų dirbti kartu su aukščiau išvardinta grupe – klausimas. Iškart po rinkimų (red. – Lietuvos savivaldos rinkimai 2019 m.) Č. Daugėla pareiškė, kad jam gaila žmonių, kurie patikėjo nešvariomis technologijomis veikiančiais politikais. Ar meras įvaldęs derybų meną ir aukštąjį pilotažą, paaiškės artimiausiu metu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: