Dainavos žodis

Po iškritusio sniego — nerimas dėl obuolių derliaus

Bendrovės vadovas Vaidas Stanaitis nerimauja dėl būsimo derliaus.

Alius Mikelionis

UAB „Luksnėnų sodai“ direktorius Vaidas Stanaitis apžiūri obelis, kurios saulei pašvietus išskleidė žiedus ir buvo pasiruošusios sulaukti bičių, bet antradienį staiga iškrito sniegas.
„Sodas, kaip matom, yra visiškai žydėjimo įkarštyje. Labai neramu matyti tokias gamtos išdaigas – orai nenuspėjami, nežinome, ko tikėtis. Iš tiesų, mums ir pernai metai buvo labai nepalankūs. Irgi per patį žydėjimą sulaukėme šalnų, tiesa, sniego nebuvo, bet buvo didelis oro atšalimas ir praktiškai sunaikino apie 70 % derliaus. Lyg ir žadėjo valstybė pagalbą, esame pateikę prašymus, vis dėlto nemaža įmonė esame, daug mokesčių sumokame, daug darbuotojų įdarbiname, tačiau iki šios dienos dar nesame gavę nė vieno euro nuostolių kompensavimui“, – sakė Vaidas Stanaitis, UAB „Luksnėnų sodai“ direktorius.
Nebūdingas metų laikui oras verčia nerimauti obuolius auginančią įmonę. Svarstoma, kaip apsaugoti derlių. Augintojams siūloma speciali įranga, kuri atšalus orams purškia šiltą vandenį ant obelų ir neleidžia žiedams sušalti.
„Taip, yra keletas variantų. Vienas efektyviausių yra laistymas, tai yra virš obelų sumontuojami purkštukai, kurie purškia tokį kaip rūką ir neleidžia šaltam orui nušaldyti žiedų, nes vandens temperatūra vis tiek nors ir nėra aukšta, ji yra teigiama ir kada purškia didelį kiekį vandens, tai natūraliai pakelia oro temperatūrą. Pats primityviausias – šieno deginimas arba deginimas kažko, kas sukelia daug daug dūmų, tai, sakykim, net ir yra specialūs įrenginiai. Dedasi šieno rulonas, važiuoji per sodą ir tiesiog tie dūmai vaikšto maišomi su vandens garais ir taip paskleidžia kaip rūką po visą sodą. Bet net ir visos tos technologijos, kurias išvardinau, nebūtinai apsaugotų obelis. Be to, jos reikalauja didelių investicijų, o be valstybės paramos mums labai sudėtinga būtų jas įgyvendinti“, – kalbėjo bendrovės vadovas.
Bendrovė „Luksnėnų sodai“ obuolius augina 180 hektarų plote, šešiasdešimt penkių hektarų plote auga tik ekologiški obuoliai. Įmonėje dirba dvidešimt žmonių, o sezono metu priimama dar 100.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: