Dainavos žodis

Geros žinios nuo gaisro nukentėjusiems Miklusėnams ir aplinkiniams kaimams

Praėjus pusmečiui po gaisro, kilusio Alytaus padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“, užterštoje rajono teritorijoje būta nerimo, ar dėl dioksinų, pasižyminčių dideliu nuodingumu, kancerogeniškumu, bus galima vykdyti žemės ūkio veiklas, užsiimti daržininkyste ir sodininkyste.
Rajono savivaldybės užsakymu, nepriklausomos laboratorijos rezultatų laukta gegužės pradžioje, tačiau žinios iš užsienio laboratorijų kiek užtruko. Apibendrinusi duomenis, rajono savivaldybė paskelbė – užsiimti daržininkyste, sodininkyste, gaudyti žuvis ir jas valgyti galima.
„Maisto ir veterinarijos tarnyba paėmė per 50 mėginių, rajono savivaldybė skelbė konkursą ir ėmėme 11 mėginių, tyrimus atliko ir Geologijos tarnyba. Buvo tiriamas ir šulinių, ir tvenkinių vanduo, želmenys, dumblas, žuvys, dirvožemis. Apibendrinus galima teigti, kad aplinka sveika. Tai labai gera žinia. Belieka tik atlikti žmonių stebėseną, kokia gaisro įtaka gyventojams“, – kalbėjo Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.
Tiesa, Maisto ir veterinarijos tarnybos daugelio mėginių tyrimų rezultatai atitiko teisės aktų reikalavimus ir taršos dioksinais ar kitokiais teršalais nebuvo nustatyta, tačiau patvirtinti ir keli atvejai, kuomet dioksinų koncentracija viršijo didžiausią leistiną normą. Tuose ūkiuose atliekami išsamesni tyrimai.
Tačiau Miklusėnų gyvenvietės žmonės gali būti ramūs. „Visa aplinka ir ūkininkams, ir daržininkams, ir sodininkams gera, palanki. Galima sodinti daržus, bus galima valgyti vaisius, gaudyti žuvis, kulti javus. Iki tyrimų paskelbimo galvojome, o ką darytume, jeigu tyrimai būtų blogi. Laimei, viskas gerai. Kai tik karantinas pasibaigs, Alytaus rajonas lauks ir turistų, nes buvo kalbama, kad pas mus aplinka „aptrūčinta“. Tad dabar galime garsiai trimituoti, kad pas mus viskas gerai“, – kalbėjo rajono vadovas.
Ištirti 7 dirvožemio, 1 dumblo, 2 paviršutinių vandenų ir 1 želmenų mėginiai. Stebint maisto ir veterinarijos specialistams, mėginius paėmė UAB „Sekargas Hamilton“. Tyrimai atlikti akredituotoje užsienio laboratorijoje.
„Buvo ieškota dioksinų, furanų, kitų į dioksinus panašių medžiagų. Tyrimų rezultatai geri, nepriartėję iki apatinės rekomenduojamos ribos. Tad žmonės gali būti ramūs – gaisro paveiktos teritorijos dirvožemis švarus, auginti ir po to vartoti daržoves ir kitą derlių galima“, – sakė A. Vrubliauskas.
Dėl užterštumo dioksinais gaisro užterštų teritorijų ūkininkams jau teko utilizuoti 575 gyvulius ir paukščius. 33 gyventojai savivaldybei pateikė prašymus dėl kompensacijų, kurios už utilizuotus gyvulius siekia 64 957 eurus. Savivaldybė kreipėsi į LR finansų ministeriją dėl žalos atlyginimo gyventojams ir ūkininkams, kompensacijos išmokėtos. Iš viso Alytaus rajono gyventojams, įmonėms, įstaigoms už dėl gaisro patirtus nuotolius išmokėta 265 659 Eur kompensacijų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: