Dainavos žodis

Kompleksinę renovaciją Druskininkuose skatina sėkmingi pavyzdžiai ir augantis gyventojų pasitikėjimas

Daugiabučių renovacija Druskininkuose. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Prieš aštuonerius metus prasidėjusi daugiabučių namų modernizacija Druskininkuose šiandien demonstruoja pavyzdinius rezultatus – savivaldybėje renovuota 100 daugiabučių, o dar 28 atnaujinimo projektai yra skirtingose įgyvendinimo stadijose. Gerą atspirties tašką kvartalinės renovacijos plėtojimui Druskininkuose davė atnaujinta centrinė miesto dalis, šiandien džiuginanti ne tik gyventojus, bet ir kurorto svečius.
Druskininkuose yra suformuoti 6 daugiabučių namų kvartalai: Senamiesčio, Centro, Gardino ir Ateities Druskininkų mieste bei Leipalingio ir Viečiūnų seniūnijų kvartalai. Šiandien visiškai atnaujinti Centro ir Senamiesčio kvartalai, tačiau ir kituose kvartaluose atnaujinimo procesai yra įsibėgėję.
„Pradėti kvartalinę renovaciją Druskininkuose paskatino noras ne tik sumažinti gyventojų išlaidas už šildymą, bet ir sukurti jaukią daugiabučių namų aplinką. Pirmam renovacijos projektui Centro kvartalą pasirinkome neatsitiktinai – tai pats seniausias kvartalas, kuriame kai kurie daugiabučiai buvo pastatyti dar 1960 metais. Daugiabučiai buvo energiškai neefektyvūs, gyventojams tekdavo pakloti nemažas sumas už šildymą, todėl pasiūlymas atnaujinti daugiabučius ir gyvenamąją aplinką juos iškart sudomino. Taip palaipsniui įsitraukė ir kitų daugiabučių gyventojai, nes geroji patirtis ir renovacijos privalumai yra perduodami iš lūpų į lūpas“, – sako Rasa Vilūnienė, Druskininkų savivaldybės administracijos Ūkio skyriaus vyr. specialistė.
Tvarkant viešąsias gyvenamųjų kvartalų erdves, Druskininkuose prioritetas tenka renovuotų namų aplinkai. Prie modernizuotų namų sutvarkomi šaligatviai, praplatinami įvažiavimai ir atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, pasirūpinama vaikų žaidimo aikštelių, poilsio zonų įrengimu, taip pat tvarkomi inžineriniai tinklai.

Reikšmingas savivaldybės įsitraukimas
Pirminiame renovacijos etape Druskininkų savivaldybė itin aktyviai įsitraukė ir daug bendravo su gyventojais. Susitikimų metu savivaldybės specialistai gyventojams suteikė visą būtiną informaciją apie daugiabučių atnaujinimo programos teikiamą paramą bei renovacijos naudą.
Pašnekovė pažymi, kad savivaldybės ambicija yra atnaujinti visus miesto kvartalus, tačiau šis procesas reikalauja ne tik didelių laiko ir lėšų sąnaudų, bet ir aktyvaus pačių gyventojų įsitraukimo.
„Pristatydami daugiabučių atnaujinimo programą, pasakojome, kokios priemonės bus įgyvendintos, kiek jos taupys energijos, kiek jų įdiegimas kainuos kiekvienam butui, taip pat atkreipėme dėmesį į gyvenamosios aplinkos sutvarkymą. Gyventojų pasitikėjimas augo palaipsniui, o šiandien matome savivaldybės įdirbio rezultatus, nes daugiabučių modernizavimas kvartalais jau vyksta natūraliai“, – džiaugiasi R. Vilūnienė.

Gyventojų požiūrio kaita
Pasak R. Vilūnienės, po kvartalo atnaujinimo šis tampa gyvybingesnis: tarpusavyje pradeda bendrauti kaimyninių daugiabučių bendruomenės, kurios leidžia laiką sutvarkytose žaliosiose, poilsio erdvėse.
„Atnaujintos viešosios erdvės keičia ir pačių gyventojų požiūrį – jie pradeda prižiūrėti ir tausoti sutvarkytą aplinką. Taip pat jausdami teigiamą poveikį, žmonės labai domisi daugiabučių ir gyvenamosios aplinkos modernizacijos procesais“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: