Dainavos žodis

Dėl privataus vaikų darželio – gyventojų nuogąstavimai

Į „Dainavos žodį“ kreipėsi Pirmojo Alytaus Kalnų gatvės gyventojai. Visai atsitiktinai sužinoję, kad netrukus jų kaimynystėje duris atvers privatus vaikų darželis, sunerimo, mat gatvė neišvažiuojama, akligatvis, o 40 vaikų atvežantys tėveliai tikrai sudarys spūstis.
Verslą vykdantys jauni žmonės kalbėtis su kaimynais nenori, žurnalistams, norintiems nušviesti situaciją, grasina policija, savivaldybė skėsčioja rankomis – padėti gyventojams dėl galiojančių teisės aktų tiesiog negali.
Pirmajame Alytuje esančios Kalnų gatvės gyventojai, sužinoję, kad visai šalia netrukus duris atvers privatus vaikų darželis, bandė kalbėtis su verslininkais, tačiau atsimušę į tylos sieną pagalbos, aiškumo raštu ėmė ieškoti savivaldybėje, Visuomenės sveikatos centre. Žiniasklaidai pasakojo labiausiai nusivylę dėl informacijos stokos, juolab, gatvė siaura, akligatvis.
„Tai yra individualių namų miegamasis rajonas. Žmonės čia gyvena po 20 metų. Yra bendruomenė, tradicijos. Ir staiga tik iš gandų sužinome, kad šalia bus privatus darželis. Pamatome, kad montuojamos sūpynės, vyksta remonto darbai. O pasidomėjus paaiškėjo, kad higienos paso veiklai neturi. Tai natūralu, kad mums neramu. Rašome raštus savivaldybei, tačiau niekam neįdomu. Gyventojai įdomūs tik per rinkimus, kai sakoma, kad žmonių problemos bus svarbiausios, deja, vėliau kiekvienas turi pats pasirūpinti savimi“, – kalbėjo Kalnų gatvės gyventoja Sonata Buzaitienė.
Visuomenės sveikatos centro vadovė patvirtino, jog prašymo dėl leidimo-higienos paso suteikimo privačiam vaikų darželiui neturi, jis neišduotas.
„Tai įmonei higienos pasas buvo išduotas prieš metus, jie veikė vadinamojoje miesto kurortinėje vietoje. Pradedant veiklą kitur ir vėl būtinas higienos pasas, bet prašymo neturime“, – sakė Alytaus visuomenės sveikatos centro direktorė Dalytė Nekraševičienė.
Gyventojai sako nesantys prieš privatų darželį, tačiau norintys konkrečiai žinoti, kas vyksta vos už kelių metrų nuo jų gyvenamosios vietos.
„Mes už verslą, už jaunus žmones, tačiau norime aiškumo. Juk neramina būsimi automobilių srautai“, – kalbėjo Kalnų gatvėje gyvenanti Jūratė Filatovienė.
Šiam klausimui įsisiūbavus, į vietą atvyko ir švietimo sritį kuruojanti vicemerė Jurgita Šukevičienė, Turto ir verslo skyriaus vedėja Auksė Juonienė, Švietimo ir sporto skyriaus specialistė Laima Kairienė, miesto tarybos narys Povilas Labukas. Visi savo akimis norėjo įsitikinti situacijos keblumu. Vicemerė skėsčioja rankomis – šiuo atveju yra bejėgiai palaikyti vieną ar kitą pusę.
„Savivaldybė čia visiškai neturi jokių svertų. Higienos pasą išduoda Visuomenės sveikatos centras. Tokiai veiklai vystyti netgi nereikia keisti pastato paskirties. Teisės aktai dabar supaprastinti. Suprantu, kad šiuo atveju tiesiog pritrūko žmogiško susikalbėjimo“, – sakė vicemerė J. Šukevičienė.
Beje, kalbantis su gyventojais atvyko ir privataus darželio steigėja, kuri jau yra kreipusis į savivaldybę dėl vaiko krepšelio lėšų. Vis tik kalbėti nei su kaimynais, nei su žurnalistais nepanoro. Vėliau kalbinama telefonu taip pat planų neatskleidė. „Tai yra mano reikalas. Kodėl turiu kažkam pasakoti apie savo planus. Kol kas ten nieko nėra, kai bus – ir sužinosite“, – sakė netgi prisistatyti nepanorusi būsimo privataus darželio steigėja.
Vis tik gyventojai akcentuoja, kad stovėjimo aikštelei vietos nėra, tad Mamos dieną ar šv. Kalėdas privačiame darželyje dėl automobilių srautų sunku net įsivaizduoti.
„Čia akligatvis. Vietos statyti automobiliams nėra. Mus tai piktina“, – kalbėjo Kalnų gatvės gyventojos Jolita ir Aurelija Lugauskienės.
Gyventojai raginami kreiptis į Saugaus eismo komisiją, kad ši išvažiuojamajame posėdyje realiai įvertintų eismo saugumo situaciją. „Gal Saugaus eismo komisija galės kažkuo pagelbėti gyventojams. Vis tik dar viena pamoka, jog kaimynystėje reikia bendrauti, išlaikyti draugiškus, kaimyniškus, bendruomeniškus santykius“, – sakė miesto tarybos narys P. Labukas.
Gyventojai tikina šioje situacijoje matantys korupcijos apraiškas ir ketina kreiptis į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: