Dainavos žodis

Aviatoriams palankus teismo sprendimas dėl aerodromo turto įtampą didina dar labiau

Aeroklubo vadovas K. Urbanavičius sako, jog santykius su savivaldybe teks aiškintis teisiniu keliu.

Vos per savaitę Alytaus aerodromas tapo ypač staigių, netikėtos krypties politinių, teisinių ir emocinių vėjų sūkuryje. Praėjusį penktadienį Turto valdymo ir verslo skyrius, pasitelkęs policiją, antstolį, Alytaus butų ūkio darbuotojus, pakeitė visas Alytaus aerodrome esančių nekilnojamojo turto objektų spynas, išprašė aeroklubo vadovą su nepilnamečiais vaikais iš namo, kuriame gyveno, pasamdė apsaugą. Tą patį penktadienį aktyvūs alytiškiai, aviatoriai garsiai ištrimitavo, jog miesto meras ne Dievas ir kovos, kad laisvoji ekonominė zona neužimtų istorinio aerodromo. Vilniaus, Kauno atskiri Seimo nariai konservatoriai stojo aviatorių pusėn, tuo tarpu vietiniai konservatoriai tai pavadino rinkiminiu populizmu. Dar daug juodų kačių perbėgo tarp atskirų socialinių grupių, o dar didesnis netikėtumas – Alytaus apylinkės teismas pirmadienį vakare paskelbė sprendimą, kuriuo nurodė, kad Alytaus aeroklubas nekilnojamuoju turtu aerodrome naudotis gali.

Pakeitė spynas
Prieš savaitę Alytaus miesto savivaldybės Turto valdymo ir verslo skyrius, pasitelkęs antstolius ir policijos pareigūnus, vykdė turto perėmimo procedūras Alytaus aeroklube – 8 nekilnojamojo turto objektus ir 15 lėktuvų, sklandytuvų. Turtas balandžio pabaigoje savivaldybei perduotas Vyriausybės sprendimu.
„Turtas, Vyriausybės sprendimu, priklauso Alytaus miesto savivaldybei. Raštu prieš savaitę aeroklubo vadovą buvome įspėję, kad atvyksime, tačiau nebuvo jokios reakcijos. Tai savivaldybės turtas, jis turi būti saugomas. Paprašėme raktų – aeroklubo vadovas nedavė, tad keičiame spynas. Negražiai išėjo, tačiau mes tik vykdome savo pareigas“, – kalbėjo Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėja Auksė Juonienė.
Vis tik visuomeninė organizacija Alytaus aeroklubas teigia, kad aerodromo teritorija patikėta valdyti jiems iki 2078 metų, todėl ir kilo konfliktinės situacijos. „Tokių dalykų nebuvo nei prie vieno mero. O dabar kas vyksta – tai neprimena demokratinės valstybės. Mes kovosime, ginsime savo teises teisiniu keliu“, – sakė aeroklubo vadovas Kęstutis Urbanavičius.
Alytaus butų ūkio darbuotojams pakeitus gyvenamojo namo aerodromo teritorijoje spynas, pasigirdo prašymas išleisti. Paaiškėjo, jog namo viduje yra du nepilnamečiai aeroklubo vadovo K. Urbanavičiaus vaikai, kurie dalyvavo nuotoliniame mokyme.
Įsiplieskė Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėjos ir aeroklubo vadovo konfliktas, galiausiai sutarta, kad iš namo K. Urbanavičius su vaikais išsikraustys iki tos dienos 18 valandos.

Seimo narys L. Kasčiūnas įsitikinęs, kad vietos valdžiai ir bendruomenei būtinas dialogas.

Gina Seimo nariai
Kol visą teritoriją saugoti perėmė Alytaus miesto savivaldybės samdyta saugos tarnyba, aeroklubas dar surengė mini pasipriešinimo akciją.
„Kiek galima žiūrėti, kaip miesto vadovybė neatsižvelgia net į tarybos narių pastabas. Pasakysiu viena – gana, teks girdėti mūsų balsą, o ne Cesiulio. Cesiulis nėra Dievas. Jis mūsų rinktas žmogus“, – kalbėjo Pirmojo Alytaus bendruomenės narys Dalius Sinkevičius.
Seni alytiškiai vos tramdė emocijas, kai kurių pasisakymus net nebūtų etiška publikuoti, mat skambėjo depresyvus nusivylimas aukščiausia Alytaus valdžia.
Ginti aviatorių iš Vilniaus atvyko ir Seimo nariai. „Visiškai akivaizdu, kad neatsižvelgta į bendruomenės norą. Juk aerodromas yra jų tapatybės dalis. Mes matome procesą kiek iš toliau, turiu omenyje, kad visi aerodromai perduoti savivaldybėms. Tačiau kertama per aviacijos sportą, kita vertus, kertama per nacionalinį saugumą. Juk ir šis aerodromas turi savo vaidmenį. Ir į viską žiūrėti tik per ekonominį skaičiavimą – nelabai protinga. Juk girdime, kad tas motyvas dėl laisvosios ekonominės zonos – abejotinas. Mes jau kreipėmės į švietimo, mokslo ir sporto ministrą, organizuosime nacionalinio saugumo gynybos komiteto posėdį, kviesimės ir alytiškius“, – kalbėjo Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.
Seimo nariai akcentavo, jog būtinas kompromisas, sutarimas su bendruomene, juolab, kelią skinasi įstatymas, po kurio priėmimo LEZ‘as nebus toks aktualus.
„Gavome iš aviatorių skundą ir kreipėmės į Premjerą, ministrą. Visada tokie plotai masina nekilnojamojo turto vystytojus. Skambiai sakoma, kad ateis investicijos, tačiau lygiagrečiai Seime stumiasi investicijų įstatymo projektas. Tai reiškia, kad ateityje ne tik laisvos ekonominės zonos, ne tik pramonės parkai turės išskirtines situacijas, bet bene visa Lietuva taps laisvąja ekonomine zona taip kaip Lenkijoje. Buvę patrauklumai išnyks, nes kiekviena savivaldybė konkuruos dėl tiesioginių užsienio investicijų“, – kalbėjo Seimo narys Andrius Kupčinskas.

Seimo narys A. Kupčinskas teigia, kad priėmus įstatymą, kuris jau galioja kaimyninėje Lenkijoje, visa Lietuva taps patraukli investicijoms.

Alytaus mero pavaduotojas, konservatorius Šarūnas Klėgeris teigė, kad jo kolegos bendrapartiečiai iš Vilniaus greičiausiai gindami aviatorius siekia politinių dividendų.
„Nenoriu komentuoti partijos kolegų. Gal jie suklaidinti, gal artėja rinkimai rudenį. Tačiau noriu pasakyti, kad šie procesai, kurie vyksta Alytaus aerodrome, – Vyriausybės sprendimų vykdymas. Juk savivaldybės administracijos Turto valdymo ir verslo skyriaus darbuotojai be jokio politikavimo atliko techninius veiksmus. Natūralu, kad jie atliko techninį veiksmą, reikėjo pasiimti raktus. Be abejo, tame daug politikos. Todėl turėjome tą spektaklį“, – sakė Š. Klėgeris.
Vicemeras teigė, jog kitas žingsnis – aerodromo žemė. „Kitas žingsnis – dėl žemės perėmimo savivaldybės reikmėms. O vėliau reiks Alytaus taryboje priimti dar 7 sprendimus. 7 kartus turės politikai balsuoti. Tai tam, kad Alytaus aerodrome būtų LEZ‘as. Tiesa, dar bus sprendžiama, ar tai bus LEZ‘as, ar toliau vystysime aviacijos sportą“, – kalbėjo vicemeras.

Aviatoriams palankus teismo sprendimas
Pirmadienį jau po darbo valandų paaiškėjus teismo pozicijai, jog Alytaus aeroklubas, kol nebus priimti galutiniai sprendimai, gali naudotis aerodrome esančiu nekilnojamuoju turtu, miesto savivaldybė negali daryti dirbtinų kliūčių, daugelį suglumino, mat spynos ką tik pakeistos. Įdomu tai, jog nei antradienį, nei trečiadienį iki pietų raktų nuo aerodromo niekas neprašė, o savivaldybės atstovai tikina niekam jų ir nesiūlę.
„Kaip pakeitė spynas ir užėmė turtą, taip dabar lai grąžina raktus. Tarsiuosi su advokatais“, – „Dainavos žodžiui“ trečiadienį ryte sakė aeroklubo vadovas K. Urbanavičius.
Turto valdymo ir verslo skyriaus vedėja A. Juonienė teigė, jog raktų niekas neprašo, tad savivaldybė ir nesiūlo. „Turtas priklauso Alytaus miesto savivaldybei, turiu nekilnojamojo turto registro išrašą. Savivaldybė planuoja per 7 dienas teismo sprendimą skųsti. Mes penktadienį persiėmėme savo turtą. Gegužės 13 dieną turtas buvo perduotas, tačiau raktų nuo savo turto neturėjome. Kreipėmės į asociaciją Alytaus aeroklubas, kad atiduotų raktus. Vis tik jų neperleido. Teko turtą persiimti ne itin gražiuoju“, – sakė A. Juonienė.
Trečiadienį po pietų Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys vis tik perdavė raktus nuo pastatų aeroklubo vadovui K. Urbanavičiui.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: