Dainavos žodis

Senamiesčio skvere pristatytas paminklo Dainavos apygardos partizanams maketas

Nors ir prie paminklo maketo, tačiau vis tiek įsiamžino tremtiniai bei rezervinis partizanas J. Padegimas.

Alytaus Senamiesčio skvere pirmadienį buvo pristatytas maketas būsimam paminklui Dainavos apygardos partizanams. Pristatyme dalyvavo alytiškis partizanas Justinas Padegimas-Upelis, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos nariai, alytiškiai, valdžios rūmo atstovai. Paminklo autorius Gintautas Jonkus atsakė į visus rūpimus klausimus.
4,5 metro sieksiantis paminklas Dainavos apygardos partizanams – kol kas tik maketas, pastatytas Senamiesčio skvere visuomenės teismui. Apatinėje postamento dalyje planuojamas užrašas „Dainavos apygardos partizanams 1944–1953“, o kitoje pusėje – keturi žodžiai: „Tikėjimas, Laisvė, Nepriklausomybė, Santarvė“, taip pat paminklą ketinama papuošti Vyčiu, jį apšvies 12 LED šviestuvų, o šalia jo planuojama pastatyti informacinį stendą. Paminklo autorius skulptorius G. Jonkus teigia norėjęs realiai pamatyti, kaip atrodys būsimas paminklas.
„Jau daug apsvarstyta, apgalvota, medžiagos nupirktos. Mes tik pasitikslinom dėl aukščio ir dėl tūrio. Jis bus iš švediško granito. Dalis bus šlifuota, dalis smulkaus tašymo. Iškaltas vytis, kaip antspaudas įspaustas fonas. Pats siluetas – kardas, pumpuras ir medžiai. Iš kitos pusės, einant aplinkui, aiškiai matysis ąžuolo lapų interpretacija“, – pasakojo paminklo autorius G. Jonkus.


Dalies Dzūkijos partizanų vadų gyvenimas buvo susijęs su Alytaus miestu. Alytaus mokytojų seminarijoje dirbo apygardos vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas. Apygardoje veikė ir kiti žymūs partizanai: Juozas Vitkus-Kazimieraitis, Lionginas Baliukevičius-Dzūkas, Domininkas Jėčys-Ąžuolis, Vaclovas Voveris-Žaibas ir kiti. Iki šių dienų išliko vos keletas partizanų.
„Aš džiaugiuosi, kad dar kol gyvas, pamatysiu paminklą. Mūsų partizanų liko vos trys šiame regione. Man patinka paminklas. Vieta gera, paminklas gražus. Aš labai patenkintas“, – kalbėjo rezervinis partizanas J. Padegimas-Upelis.
Paminklą planuojama atidengti jau lapkričio pabaigoje, Lietuvos kariuomenės dienos išvakarėse, į iškilmes kviečiamas ir prezidentas Gitanas Nausėda. Alytaus miesto savivaldybė šių metų balandžio 16 dieną sudarė paminklo pagaminimo ir sumontavimo darbų sutartį su Klaipėdos rajone registruota bendrove „Kisinai“, paminklą pagaminti numatyta už 44,7 tūkst. eurų. Paminklo sukūrimo grupėje taip pat yra kraštovaizdžio architektas Jonas Abromas ir architektas Petras Grecevičius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: