Dainavos žodis

Hidrologinė sausra Pietų Lietuvoje neramina aplinkosaugininkus

Sraunus Peršėkės upelis beveik išdžiūvo.

Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis savo socialinio tinko „Facebook“ paskyroje pasidalijo žinute, jog dingo Peršėkės upelis. „Radusiam atsilyginsiu. Jeigu taip ir toliau, tai COVID-19 pandemija su karantinu bus prisimenama kaip romantiškos atostogos“, – parašė R. Krugelis.
Pašnekovas „Dainavos žodžiui“ papasakojo, kad dar prieš 3 metus Peršėkės upe plaukė baidarėmis, turi vaizdo medžiagą, kaip lapkričio mėnesį upė kone liejosi per kraštus, buvo srauni, o dabar vaizdas graudus. „Tai vietinio masto hidrologinė tragedija. Pas mus apie tai kol kas niekas nekalba, tačiau vandenų lygis drastiškai žemėja. Mes atliekame Dusios ežero vandens lygio stebėjimus. Šiais metais, lyginant su ankstesniais, vandens lygis žemesnis iki 30 centimetrų. Puikiai aprašytas krioklys Alytaus rajone taip pat nedžiugina atvykusiųjų, mat stinga vandens“, – sakė R. Krugelis.
Jis kalbėjo, kad tiems, kurie gyvena daugiabučiuose ir jiems vanduo tiekiamas centralizuotai, mažiau būna gamtoje, – kalbos apie hidrologinę sausrą gali pasirodyti perdėtos. „Aš esu gamtos žmogus, joje praleidžiu labai daug laiko. Ir tai, kokius ženklus matau, tikrai neramina. Peršėkės upelyje vaikystėje žuvaudavome, buvo gausybė žuvų, ji buvo srauni upė. Dabar – ji tiesiog išdžiūvo“, – kalbėjo pašnekovas.
Peršėkė išteka iš Obelijos ežero, teka per Alytaus rajoną ir susijungia su Obelytės upeliu. „Hidrologinės krizės priežastis paprasta – žiemą iškrinta mažai sniego, kitais metų laikais mažai kritulių. Visa tai ir lemia liūdną situaciją. Jau derėtų pagalvoti apie vandens išteklių apsaugą, tai rimta tema, kuri tikrai verta prasidedančių diskusijų“, – įsitikinęs pašnekovas.
Prieš kelis mėnesius „Dainavos žodyje“ rašėme apie Radžiūnų ežerą, kuris taip pat tai pasipildo, tai visiškai išdžiūsta. Šis reiškinys stebina ne tik vietinius gyventojus, bet ir aplinkosaugininkus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: