Dainavos žodis

Pasaulio lietuviukams susitikti koronavirusas nesutrukdė

Alius Mikelionis

Penkiasdešimt penki vaikai iš trylikos šalių (Europos ir JAV) pirmadienį pradėjo stovyklauti šalia Alovės esančioje sodyboje. Tai – antrąkart rengiama stovykla po pasaulį išsibarsčiusiems lietuviukams. Tiesa, dėl pandemijos šiemet negalėjo atvykti stovyklautojai iš Pietų Amerikos. Dalyvių amžius nuo 10 iki 18 metų.
„Šiemet programa labai įspūdinga ir plati. Turėjome daug žinomų žmonių, lyderių, kurie nepabūgo ir atvyko į stovyklą, ypač tokiomis sąlygomis, kai daug kas bijo pasaulio lietuvių. Turėjome M. Vitulskį, kuris vaikams pasakojo apie lyderystę, Svarą iš grupės „G&G Sindikatas“, turėjome grupę „The Roop“ ir bendrą šokį su jais, A. Valinskas vedė „Auksinį protą“, taip pat turėjome „Radviliadą“, kur žymus istorikas vedė vaikams paskaitas, buvo kino naktis po atviru dangumi ir dar daug kitų veiklų“, – sakė stovyklos „Pasaulio Lietuva“ projekto vadovė Alvija Černiauskaitė.
Stovyklą aplankė Prezidento Gitano Nausėdos žmona Diana, vaikai plaukė baidarėmis, šėlo putose, maudėsi ežere, aplankė nuotykių šalį „Tarzanija“. Edukacinę programą pristatė Alytaus miesto teatralai, stovykloje apsilankė ir mini koncertą surengė Eurovizijos favorite laikyta grupė „The Roop“.
„Kiekviena stovykla tai yra žingsnelis į Lietuvos meilės įtvirtinimą“, – sako laikinai einanti „Jungtinės Karalystės Lietuvių bendruomenės“ pirmininkės pareigas Alvija Černiauskaitė, kuri yra ir „Pasaulio lietuvių bendruomenės švietimo komisijos“ pirmininkė bei stovyklos „Pasaulio Lietuva“ projekto vadovė. Alytiškė, gyvenanti Jungtinėje Karalystėje, daug laiko ir pastangų skiria lietuvybės puoselėjimui užsienyje, o pasaulio lietuvių stovyklą organizuoja antrąkart.
„Pirmiausia vyksta atranka. Vaikai turi lankyti lituanistinę mokyklą ir būti nuo 10 iki 18 metų amžiaus. Norinčių tikrai yra daug, bet dėl susiklosčiusios situacijos visų negalime priimti. Vaikai atvežami į stovyklą ir čia būna vieną savaitę. Stovykloje galima girdėti prancūzų, anglų, ispanų, italų, lenkų kalbas, bet vaikai dažniausiai bendrauja lietuviškai. Teims, kas prasčiau kalba, padeda kiti. Vaikai tikrai randa bendrą kalbą“, – teigė Silvija Černiauskaitė, stovyklos „Pasaulio Lietuva“ vadovė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: