Dainavos žodis

Tautodailės stovykla „Auginkime talentus“

Vasaros atostogų metu biblioteka yra palanki vieta prasmingo mokinių laisvalaikio organizavimui ir tikslingai vaikų edukacijai. Rugpjūčio mėnesį Ūdrijos biblioteka sėkmingai įgyvendino Alytaus rajono savivaldybės lėšomis remiamo mokinių užimtumo projektą „Tautodailės stovykla „Auginkime talentus“. Įgyvendinant įvairių krypčių edukacines programas biblioteka turi puikią galimybę pasiekti pagrindinį tikslą – skatinti mokinių domėjimąsi tautodailės raida Lietuvoje, padėti suvokti tradicinės tautodailės ir amatų kultūrinę, meninę vertę, prisidedant prie regioninio savitumo tęstinumo ir išsaugojimo. Projekto metu buvo įgyvendintos 5 edukacinės programos, bendradarbiaujant su meninio ugdymo specialistais. Tautodailės metams paminėti projektinėje veikloje buvo numatyta populiarinti lietuviško tautinio kostiumo reikšmę, paskirtį etnografinių regionų kultūriniame gyvenime.
Projekto metu buvo tęsiamas nuoširdus bendradarbiavimas su Alytaus miesto lėlių teatro „Aitvaras“ kolektyvu. Vieną dieną vyko kūrybinės dirbtuvės „Tautinis kostiumas ir regioninis savitumas“ kuriose mokiniai buvo supažindinti su rištinių lėlių istorija Lietuvoje bei patys gamino rištines lėles, kurias, vėliau, puošė tautinio kostiumo detalėmis. Mokiniai turėjo puikias galimybes išlaisvinti savo vaizduotę ir savo lėles puošė įvairiomis tautiškumo detalėmis.
Edukacijoje ,,Žemės atmintis“ vyko pažintis su Baltijos gintaro savybėmis, gintaro kasyba Lietuvoje ir už jos ribų, jo rūšimis, gintaro apdirbimo technologija bei dirbiniais iš gintaro. Vyko kūrybinis mokymas kaip pasigaminti sau, draugui arba augintiniui unikalų papuošalą su gintaru. Druskininkų amatų centro „Menų kalvė“ juvelyras Giedrius Bocisas kiekvienam mokiniui padėjo susitelkti ir pasigaminti kažką gražaus, unikalaus ir išskirtinio.
Edukacinė programa „Tautinės juostos simbolika“ leido mokiniams geriau pažinti lietuvių tautodailės dirbinių raštą, jų simbolinę reikšmę. Lietuvoje labiausiai paplitę rinktinės juostos – jas ryšėjo visose etnografinėse srityse. Rinktinėje juostoje svarbiausia – raštas, kartais labai sudėtingas, puošnus, išaustas vienos, rečiau dviejų ar trijų spalvų siūlais. Edukaciją apie juostas mokiniams pravedė Verebiejų gyventoja Anelė Zurlienė. Jos rankomis austų rinktinių juostų paroda „Atminties takeliai“ Ūdrijos mokykloje vyko rugpjūčio mėnesį mokinių stovyklos metu.
Kūrybinėse dirbtuvėse „Pynimas iš vytelių“ mokiniai supažino su pynimo iš vytelių menu, kuris, manoma, yra seniausias menas pasaulyje. Mokiniai sužinojo kokią didelę įtaką kūrinių meninei raiškai turi iš kartos į kartą perduodamos regiono meninės tradicijos. Su šio meno subtilybėmis mokinius supažindino Danutė Janukaitienė iš Alovės. Kantresnių vaikų rankose, padedant amatininkei Danutei, pražydo nuostabios vytelių gėlės.
Meno terapija „Prakalbink molinuką“ buvo skirta pristatyti seniausią amatą – keramiką. Keramika – amatas, naudojantis molį ir jo apdirbimo (žiedimo, glazūravimo, degimo) technologijas. Jos metu mokiniai buvo supažindinti su molio kilme, keramikos rūšimis ir galėjo pasigaminti iš molio norimą darbelį. Keramikė Rita Gegužienė kiekvieną mokinių darbelį glazūravimo dėka pavertė tikru meno kūriniu. Mokinukai buvo labai dėkingi keramikei Ritai ir didžiavosi savo darbeliais.
Džiaugiamės, kad buvo pasiektas ir įgyvendintas svarbiausias projekto uždavinys-suaktyvintas visuomenės, ypač, jaunimo, domėjimąsis etnografinių regionų kultūriniu gyvenimu, paskatintas poreikis išsaugoti kiekvieno regiono savitumą ir išskirtinį unikalumą.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ūdrijos filialo vyresn. bibliotekininkė Rita Karpičienė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: