Dainavos žodis

Alytuje užsidegė lenkų atvežtos dujos

Alius Mikelionis,
Darius Babijonas

Lapkričio 25 dieną apie 13 valandą kilo gaisras laikinojoje dujų padavimo stotelėje, esančiojoje Normandijos-Nemuno gatvėje (Šiaurinis Alytaus aplinkkelis). Dėl vykdomo tarptautinio dujotiekio „Gas Interconnection Poland-Lithuania“ (GIPL) tiesimo darbų tris dienas dujos alytiškiams tiektos per stotelę šalia Alytaus. Dujos čia vežtos autocisternomis iš Lenkijos, įranga priklauso Lenkijos tiekėjui „Duon“, kuris „Amber Grid“ užsakymu dujas alytiškiams tiekė laikinai. Stotelė turėjo veikti tris dienas. Jungiant vieną iš paskutinių dujų cisternų kilo gaisras, kurį gesino Alytaus PGT ir aplinkinių gyvenviečių – Alytaus rajono Alovės, Butrimonių, Miroslavo ir Balbieriškio (Prienų r.) – ugniagesių komandos.
„Situacija tikrai buvo sudėtinga, grėsė pavojus, kad dujos bet kada gali sprogti, tačiau ugniagesių gelbėtojų profesionaliu darbu jį pavyko suvaldyti ir užgesinti. Ugniagesiai dirbo rizikuodami savo sveikata ir gyvybe. Čia – ne tas pats, kas gesinti pastatą ar įrenginį, kuriam numatyti gaisro likvidavimo planai. Šios dujų stotelės niekam nežinant miške buvo pastatytos vos prieš kelias dienas, pirmadienį. Jose buvo garinamos autocisternomis iš Lenkijos atvežtos dujos ir tiekiamos miestui, nes pagrindinė dujų magistralė laikinai buvo išjungta. Degančių dujų užgesinti neįmanoma, galima tik nustumti liepsnas. Iš pradžių sunku buvo išsiaiškinti, kas vyksta, kas atsitiko. Personalo vietoje nebuvo. Buvo neaišku, nuo ko pradėti, ką išjungti. Tuomet buvo priimtas sprendimas vėsinti cisternas ir mažinti ugnies pliūpsnį, einantį iš po žemės. Ir tik tada, kai atvykę dujų technikai užsuko dujų atšaką, esančią už vieno kilometro, ir kai išdegė visos joje buvusios dujos ir sumažėjo slėgis, pavyko užgesinti liepsnas“, – pasakojo Alytaus PGT vadas R. Bokmota.
Gaisro metu sudegė dvi dujų stotelės, dvi buvo apgadintos, apdegė viena autocisterna. Vilkikus su autocisternomis iš gaisro vietos padėjo ištraukti ugniagesiai, nes pripylus vandens jos negalėjo pajudėti. Ugniagesiai taip pat išsiurbė iš vieno vilkiko bako bėgusius dyzelinius degalus ir sutvarkė 50 kvadratinių metrų plotą, kuriame buvo išsiliejęs kuras. Gaisravietėje PGT atstovai dirbo 3 valandas.
„Amber grid“ generalinio direktoriaus Nemuno Bikniaus komentaras:
„Dabar visos rangovo ir mūsų pastangos nukreiptos į gaisro padarinių suvaldymą ir saugumo užtikrinimą. Apie situaciją informavome Energijos skirstymo operatorių (ESO) ir Alytaus miesto tarnybas. Intensyviai aiškinamės įvykio aplinkybes. Apie priežastis informuosime“. Lapkričio 23–25 dienomis Alytaus rajone buvo vykdomi suplanuoti tarptautinio dujotiekio GIPL („Gas Interconnection Poland-Lithuania“), sujungsiančio Lietuvą ir Lenkiją, įrengtos atšakos prijungimo prie veikiančios Lietuvos dujų perdavimo sistemos darbai. Dėl šių darbų atjungus pagrindinį dujotiekį į Alytaus dujų skirstymo stotį, tris dienas Alytaus rajono dujų vartotojams dujos buvo tiekiamos iš specialaus suskystintų gamtinių dujų dujovežio, pristatyto iš Lenkijos. Prieš patekdamos į vamzdyną suskystintos dujos išgarinamos specialiame garintuve, kuriame ir kilo gaisras. Sužinoję apie įvykį atsakingi bendrovės vadovai išvyko į įvykio vietą. Vyksta bendradarbiavimas su tarnybomis ir aiškinamasi, ar atliekant darbus buvo užtikrinami visi saugumo reikalavimai.
Situaciją, kai iki dar vienos katastrofos Alytuje tetrūko labai nedaug, sutiko pakomentuoti alytiškiams ir apylinkių gyventojams dujas laikinai tiekusios Poznanės (Lenkija) bendrovės „Duon” atstovas Marek Zierhoffer.
„Gamtinių dujų gaisras popiet netoli Alytaus miesto kilo deginant gamtines dujas iš dujotiekio, priklausančio dujų skirstymo įmonei, kuri gamtines dujas tiekia vietos vartotojams. Kelias dienas iki įvykio dujotiekyje buvo atliekami techninės priežiūros darbai. Kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas tiekimas gavėjams vietoje, „Amber Grid“ užsakymu sudarėme sutartį, pagal kurią „Duon“ autocisternomis ėmė tiekti suskystintas gamtines dujas (SGD), jos buvo garinamos ir tiekiamos į vietinę dujų infrastruktūrą. „Duon“ panašias paslaugas teikia 20 metų, deja, tai – pirmas kartas, kai įvyko tokia situacija: atliekant sutartyje numatytus darbus dujotiekyje atsirado nuotėkis, dėl to nutekėjusios dujos užsidegė. „Duon“ darbuotojai nedelsdami taikė visas saugos procedūras, įskaitant nedelsiant uždarytą dujų tiekimo šaltinį iš mūsų įrenginio. Avarinės tarnybos atvyko į vietą per 11 minučių ir pradėjo procedūras, susijusias su dujotiekyje likusių dujų ir gaisro zonoje buvusių „Duon“ autocisternų bei kitos mums priklausiusios technikos gesinimu. Apie 14.30 val. gamtinės dujos išdegė ir gaisras aprimo. Nė vienas vietinis per šį incidentą nepatyrė traumų. Sužeistas asmuo – „Duon“ darbuotojas, kuris, vykdydamas saugos priemones, patyrė lengvus nudegimus. „Duon“ vardu norėtume padėkoti visoms pagalbos tarnyboms ir jų darbuotojams, kurie per tokį trumpą laiką reagavo labai profesionaliai, o jų drąsūs veiksmai leido sukontroliuoti situaciją.“

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: