Dainavos žodis

Dalinkimės šviesia viltimi, pagalba vieni kitiems, atjauta

Meras Algirdas Vrubliauskas dėkoja savivaldybės ir įstaigų darbuotojams, ypač Pirminės sveikatos priežiūros centro, Greitosios medicinos pagalbos stoties žmonėms už bendrą darbą ir susitelkimą šiuo nelengvu laiku.

Alytusplius.lt korespondentės Dainos Baranauskaitės interviu su Alytaus rajono savivaldybės meru Algirdu Vrubliausku

– Mere, metų pabaiga emocine prasme gana minorinė. Žmonės nesusitinka su artimaisiais, kas saviizoliacijoje, kas nerimauja dėl senyvesnių tėvų sveikatos, kas vienišas sėda prie švenčių stalo. Jūs, kaip rajono vadovas, kokiomis nuotaikomis verčiate paskutinius 2020 metų kalendoriaus lapelius?
– Jūs teisi – išgyvename nelengvus laikus, bet mūsų tėvai, seneliai praėjo dar sunkesnius kelius – karo metus, Sibiro tremtį, vargą ir badą. Dabar – egzaminas mūsų kartai, tad susikaupkime, padėkime vieni kitiems ir nesureikšminkime to laikino atsiskyrimo.
Švenčių laukimas pakelia mus nuo kasdienybės, tad būkime šiame laukime kartu, dalinkimės šviesia viltimi, pagalba vieni kitiems, atjauta.
Aš dėkoju visiems savivaldybės ir įstaigų darbuotojams, ypač – Pirminės sveikatos priežiūros centro, Greitosios medicinos pagalbos stoties žmonėms už bendrą darbą ir susitelkimą šiuo nelengvu laiku, kai daugeliui žmonių reikia įvairios pagalbos.

Savivaldybė karantino metu nuolat rūpinasi COVID-19 prevencijos priemonėmis, senjorams ir bendruomenėms padovanota apie 12 tūkst. prevencijos priemonių rinkinių, o artėjant šventėms siunčiamos kalėdinės dovanos vienišiems seneliams ir globos namų gyventojams.

– Kaip organizuojama pagalba vyresniems žmonėms dėl maisto produktų, vaistų? Pasakykite vieną patarimą, kur skambinti, kad nukreiptų, būtų suteikta pagalba?
– Labai paprasta – visais atvejais reikia skambinti į savo seniūniją.
Nuolat skelbiame tuos kontaktus.
O dėl pagalbos žmonėms, kuriems jos reikia, turime puikių bendruomenės iniciatyvų. Maisto, vaistų, būtiniausių daiktų vienišiems seneliams ar neįgaliems žmonėms padeda nupirkti, sumoka komunalinius mokesčius, kitus darbus nuveikti padeda vietos bendruomenių nariai, seniūnai, seniūnaičiai. Visos šios paslaugos – nemokamos.
Žinoma, gerą nuotaiką ir kuria dėmesys žmogui, pasirūpinimas jo poreikiais. Savivaldybė karantino metu nuolat rūpinasi COVID-19 prevencijos priemonėmis, senjorams ir bendruomenėms dovanojome apie 12 tūkst. prevencijos rinkinių, o artėjant šventėms siunčiame kalėdines dovanas vienišiems seneliams ir globos namų gyventojams. Šventiškus maisto paketus gaus ir moksleiviai, kurių maitinimu rūpinasi savivaldybė.

– Dar vienas svarbus klausimas – šių metų biudžeto suvaldymas. Kokia situacija Alytaus rajone? Kokios prognozės ateinantiems metams?
– Kol kas skaičiuojame, kad šiemet nesurinksime įvairių mokesčių, ypač – gyventojų pajamų mokesčio, maždaug 1 mln. 200 – 1 mln. 300 tūkstančių eurų.
Kitų metų prognozė: biudžetas bus 2,3 proc. arba maždaug 360 tūkst. eurų mažesnis negu šiemet.

– Verslas „maitina“ biudžetą, bet dabar ir čia nelengva. Ar savivaldybė tiesia pagalbos ranką?
– Taip, be abejonės. Jau turime apie 100 paraiškų iš verslo ir žemės ūkio įmonių, ūkininkų, nukentėjusių nuo COVID-19 pandemijos, kurie prašo atleisti nuo žemės mokesčio, nuo turto, patalpų nuomos ir kitų mokesčių.
69 paraiškos gautos dėl paramos smulkiajam ir vidutiniam verslui. Iš jų – 35 paraiškos dėl naujos įmonės steigimo išlaidų kompensavimo. Palyginimui: 2019 m. paramos kreipėsi tik 14 naujų įmonių. Vadinasi, žmonės stengiasi – kai vienoje vietoje nepasiseka, jie ieško kitur – kuria naujus verslus, įmones, ir, žinoma, kad savivaldybė juos skatina.

Kurnėnų mokykla.

– Pakalbėkime apie besibaigiančius metus. Kokie svarbiausi darbai, projektai per šiuos metus, Jūsų vertinimu, pavyko?
– Mūsų strateginė kryptis – žalioji ekonomika, atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimas, aplinkos tausojimas, todėl galiu pasidžiaugti, kad jau turime 15 viešųjų pastatų, kuriuose būtent ir naudojami tokie energijos šaltiniai.
Skatiname ir žmones naudoti modernias technologijas, saugoti gamtą. Daugiau kaip 150 tūkst. eurų paramą skyrėme rajono gyventojams, kurie įsirengė šilumos siurblius ir individualius nuotekų valymo įrenginius individualiuose namuose (iš viso apie 350 gyventojų).
Sutvarkyta apie 48 km rajono kelių, kuriems išleista bendra suma – apie 10 mln. eurų. Tai – Punios kelio remontas, Daugų žiedinės sankryžos įrengimas, kapitalinis asfaltuotų kelių remontas (beveik 14 km), kapitalinis žvyrkelių remontas (daugiau kaip 14 km) ir kt.
Žinoma, negaliu nepasidžiaugti renovuotu Kurnėnų mokyklos kompleksu,
Miklusėnų gyvenvietės plėtra, Simno miesto Pavasario gatvės kvartalo tvarkymu, Luksnėnų kultūros namų renovacija, vaikų darželiu Venciūnuose ir daugeliu kitų darbų.

– Neseniai Jūs išrinktas šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacijos prezidentu ir Europos asociacijos viceprezidentu. Kokia tai veikla, ką naudingo ji gali atnešti regionui?
– Tarptautinis piligrimų kelias į Santjago de Kompostelą – miestą šiaurės vakarų Ispanijoje, kitaip – šv. Jokūbo kelias yra paskelbtas pirmuoju Europoje kultūros keliu. Šis miestas nuo XI a. garsėja kaip piligrimystės centras. Piligrimai iš įvairių pasaulio kraštų eina aplankyti miesto įžymybės – katedros, kurioje, pasak legendos, yra palaidoti apaštalo Jokūbo palaikai. Viduramžiais keliautojai iš Kompostelos miesto dar nueidavo iki Atlanto vandenyno, nes tikėjo, kad tokiu būdu pasiekė pasaulio kraštą. Kaip kelionės patvirtinimas būdavo prie skrybėlės prisegta kriauklelė. Dabar tai – viso piligrimystės kelio simbolis.
Kultūros kelių operatoriai bendradarbiauja su vietos menininkais, amatininkais, bažnyčia, verslininkais, taip sukurdami kultūros ir verslo sinergiją, matomumą, ekonominę naudą.
Dabar žmonės nori keliauti, pažinti įvairias vietoves, todėl savivaldybės yra suinteresuotos skatinti turizmą.
Lietuvoje yra penki  šv. Jokūbo kelio maršrutai. Per Alytaus rajoną driekiasi du kelio maršrutai: nuo Kauno ir nuo Vilniaus Lenkijos link.

Vėjo jėgainė. (Asociatyvi nuotr.)

– Dar kelios dienos ir 2021-ieji ant slenksčio. Kas toliau, kokia linkme judėsite?
– Mūsų savivaldybė jau užsibrėžė kryptį – savivalda eis arčiau žmogaus. Dar arčiau, negu iki šiol.
Keliai, sporto aikštynai, biblioteka – į namus, mobiliosios ambulatorijos, individualūs pokalbiai su žmonėmis ir jų poreikių aiškinimasis, dviračių takai, pagalba vienišiems bei daug kitų projektų jau subrandinti ar net pradedami įgyvendinti. Pvz., įgyvendinsime Lietuvoje dar negirdėtą projektą: 4 mobiliosios ambulatorijos su visa modernia įranga ir visa gydytojo komanda galės atvažiuoti į bet kurią rajono gyvenvietę. Ligonis bus gydytojo apžiūrėtas, vietoje paimti kraujo tyrimai, paskirti vaistai.
Bet ir šiandien, ir ateityje aš linkiu žmonėms nesirgti. Džiaugiuosi, kad rajono gyventojai atsiliepia į mano kvietimą ir, laukdami Kalėdų, išradingai puošia savo namus, aplinką, tokiu būdu kuria šventinę nuotaiką ne tik sau, bet ir kaimynui.
Jauskime šventę širdyje ir tikėkime, kad ateinantys metai bus geresni. Likime namuose, saugokime vieni kitus.
Visiems linkiu jaukių, ramių, sveikų šv . Kalėdų!

– Ačiū už pokalbį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: