Dainavos žodis

Per aplinkosaugininkų reidą ištraukti keli šimtai metrų tinklų

Alius Mikelionis

Brakonierių negąsdina nei šimtus eurų siekiančios baudos, nei prarandami tinklai. Dalis jų aprūpina žuvimi giminaičius ir kaimynus, kiti bando iš to gyventi gaudydami žuvis dideliais kiekiais. Kai kurie asmenys aplinkosaugininkams yra žinomi, tačiau juos sučiupti – sudėtinga, tokie asmenys nedisponuoja turtu, todėl išieškoti baudas – sunku, pasakoja į reidą pakvietę Alytaus gyvosios gamtos inspektoriai.
Metų pabaigoje didelį dėmesį aplinkosaugininkai skiria medžiotojams ir žvejams, mat tokiu laiku padaugėja taip vadinamų „kabliavimo“ atvejų, kai meškeriotojai patobulinę įprastus volmerius ir blizges didesniu kiekiu kablių bando užkabinti migracijos metu pailsėti susirinkusias ar duobėse susispietusias žuvis.
Darbą gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai pradėjo šalia Tūkstantmečio tilto, čia – mėgstama žvejų vieta. Meškerioję vyrai turėjo reikiamus leidimus, tik skundėsi prastu laimikiu. Tuo metu reide dalyvavęs Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Saulius Kadžma gavo pranešimą, jog Metelio ežere užmesti tinklai. Apie tai informavo patys meškeriotojai, kurie neretai patys praneša aplinkosaugininkams apie netesėtą žvejybą. 
Sugauti brakonierius – sudėtinga, sako Alytaus gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Jonas Jarmalavičius, mat šie turi ir informatorių, ir patys stebi, ar netoliese nėra pareigūnų. Todėl aplinkosaugininkai dažniausiai ištraukia tinklus, kad kuo mažiau žuvų į juos įkliūtų.
Šįsyk rasti tinklus inspektoriams nebuvo sudėtinga. Jie žinojo GPS koordinates, savo arsenale turėjo taip vadinamą „katiną“, kuriuo užkabino 250 metrų tinklą. Aplinkosaugininkai sako, jog tinklai užmesti neseniai. Įkliuvo dvi žuvys, abi paleistos į vandenį. Tinklai bus sutvarkyti, kaip reikalauja teisės aktai. Jeigu būtų nustatytas savininkas, jam grėstų administracinė bauda nuo 120 iki 300 eurų. 
Dar vienas reidas buvo vykdytas Varėnos rajone. Sodyboje šalia ežero rasti šeši tinklai, tačiau savininkas neprisipažino tokiu būdu žvejojęs.
Įprastai tokiu metų laiku gyvosios gamtos inspektoriai tikrina ir medžiotojus, bet dėl karantino varovinių medžioklių šie kol kas nevykdo.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: