Dainavos žodis

Alytaus rajono savivaldybė pagerbė Laisvės gynėjus

Alytaus rajono savivaldybės vadovai prie Sausio 13-osios atminimo kryžiaus padėjo gėlių, tylos minute pagerbė tomis lemtingomis dienomis žuvusius Laisvės gynėjus.

Sausio 13-osios rytas Alytaus rajono savivaldybėje prasidėjo susikaupimu ir rimtimi: savivaldybės vadovai ir administracijos darbuotojai ant palangių įžiebė žvakeles žuvusiems Laisvės gynėjams atminti. Dirbantys iš namų žvakeles degė kiekvienas ant savo palangės.
„Dauguma iš mūsų prisimename tų dienų įvykius, pakeitusius Lietuvos ateitį. Tuomet Lietuva už laisvę sumokėjo brangiai – neteko drąsių žmonių. Prisiminkime ir pagerbkime Laisvės gynėjus. Laisvė yra tai, ką turime saugoti ir branginti, ir perduoti ateities kartoms. Dėkoju visiems, gynusiems mūsų laisvę,“ – sakė savivaldybės vadovas.
A. Vrubliauskas su Laisvės gynėjų diena telefonu pasveikino 1991 m. sausio įvykių dalyvį, Laisvės gynėją Juozą Drobnį, gyvenantį Raitininkuose. Meras dėkojo Juozui Drobniui už pilietiškumą ir drąsą, neblėstančią meilę Tėvynei, linkėjo sveikatos jam pačiam ir jo šeimos nariams.
Tą lemtingą Sausio 13-osios naktį J. Drobniui buvo 40 metų. Vyras prisimena, kad tuo metu dirbo krašto apsaugos sistemoje, saugojo Aukščiausiąją Tarybą. Prasidėjus šaudymui, siekiant išvengti aukų, teko išeiti iš pastato.
„Tuomet su žmonėmis nuvykau prie televizijos bokšto“, – pasakojo J. Drobnys. Jam labiausiai įsiminė okupantų įžūlumas, agresyvumas, žmonių aimanos. „Nieko nebijojome, viduje virė Laisvės kraujas“, – tų dienų įvykius prisimina J. Drobnys. Jis yra apdovanotas Sausio 13-osios medaliu ir Vyčio Kryžiaus ordino medaliu, padėkos bei pagyrimo raštais.
Savivaldybės vadovai – meras Algirdas Vrubliauskas, mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė ir jos pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius – atėjo prie Alytaus miesto parke esančio Sausio 13-osios atminimo kryžiaus. Jie padėjo Lietuvos vėliavos spalvų puokštę ir tylos minute pagerbė tomis lemtingomis dienomis žuvusius Laisvės gynėjus.

Butrimonių gimnazijos prieigose liepsnojo laužai, uždegta 30 simbolinių vilties žvakučių, kuriomis išreiškšta pagarba žuvusiems už laisvę ir gyviems, kurie savo darbais neša viltį ir tikėjimą. Nuotolinių pamokų metu taip pat buvo prisimintas vienas svarbiausių mūsų tautai įvykių.

Sausio 13-osios įvykių atminimui skirti renginiai rajone vyko seniūnijose, bendruomenėse, miestų ir gyvenviečių aikštėse.
Ūdrijoje atminimo žvakutės uždegtos prie paminklo Žuvusiems ir išblaškytiems Tėvynės vaikams.
Įvairiose Alytaus rajono vietose degė atminimo laužai, o Daugų Dievo Apvaizdos bažnyčios šventoriuje – uždegtas aukuras.

Atminimo žvakelės sužibo ir Alytaus seniūnijoje.

Alytaus rajono gimnazijose Laisvės gynėjų dienos 30-mečiui paminėti buvo organizuojamos nuotolinės istorijos ir pilietiškumo pamokos, rodomas filmas „Sausio 13“.
Krokialaukio kaimo bendruomenė savo narius pakvietė dalyvauti virtualioje viktorinoje „Neužmirštuolė sausio speige pražydo…“.
Visuomeninė organizacija „Punios ainiai“ surengė virtualią parodą bei Laisvės kovotojų pagerbimą eilėraščio posmu ir daina.
Genių kaimo bendruomenė kvietė gyventojus piešti piešinius, susijusius su šiais sausio mėnesio įvykiais. Piešiniais papuošė bendruomenės namų langus, o Genių bibliotekoje eksponuojamos žuvusių Laisvės gynėjų nuotraukos ir bibliotekai dovanotos parlamento gynėjo Antano Karaluko nuotraukos iš Aukščiausiosios Tarybos rūmų gynimo.
Genių kaimo „Beržyno“ asociacija bendruomenės kieme uždegė iš žvakučių sudėliotą Atminimo širdį.

Žvakutės sužibo Miroslavo gimnazijoje. Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Žilinskienė kartu su budinčiąja valytoja Marija Kirkliauskiene pasirūpino, kad Sausio 13-osios rytą gimnazijos languose būtų uždegtos vienybės ir atminimo žvakelės.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: