Dainavos žodis

Netekę pastatų, „Alytaus aeroklubo“ aviatoriai praranda ir žemę

Koks likimas laukia devintą dešimtmetį skaičiuojančio Alytaus aerodromo, vis dar gaubia migla. Tai nulems politikų ir aviatorių gebėjimas išklausyti vieniems kitus ir, nugalėjus ambicijas, priimti geriausią ir naudingiausią miestui ir jo žmonėms sprendimą.

Rasa Švirmickaitė

Netrukus bus sprendžiamas klausimas, kas įsikurs Alytaus aerodromo teritorijoje. Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) priėmė sprendimą nutraukti Alytaus aerodromo teritorijoje esančio 102,50 ha ploto valstybinės žemės sklypo panaudos sutartį su Alytaus aeroklubu.
Tai jau antras kartas, kai NŽT priima sprendimą nutraukti Alytaus aerodromo teritorijoje esančio žemės sklypo panaudos sutartį su Alytaus aeroklubu (pirmą kartą aviatoriai teisę į žemę apgynė teismuose). Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į Vyriausybės nutarimą Alytaus miesto savivaldybei perduoti Alytaus aeroklubo naudojamą turtą, Alytaus miesto savivaldybės prašymą bei kitus faktorius.
Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Onutė Balevičiūtė patvirtino, kad šios savaitės pradžioje savivaldybė gavo NŽT raštą dėl Alytaus aerodromo žemės panaudos sutarties nutraukimo su Alytaus aeroklubu.
Pagal Valstybinės žemės perdavimo neatlygintinai naudotis taisykles, teritorija gali būti perduodama neatlygintinai naudotis tiems, kam reikia nuosavybės teise ar patikėjimo teise valdomiems, panaudos ar nuomos pagrindais naudojamiems statiniams ar įrenginiams eksploatuoti.
Kol kas savivaldybė nėra pateikusi prašymo dėl viso žemės sklypo ar jo dalies suteikimo Alytaus miesto savivaldybei perduotiems pastatams ir įrenginiams eksploatuoti.
„Savivaldybės vizija tokia, kad mes galėtume visus aviatorius toje teritorijoje sutalpinti, jog jie galėtų naudotis perduotu turtu ir aerodromu sportinei veiklai. Tai būtų viena iš savivaldybės funkcijų“, – sakė O. Balevičiūtė.
Anot jos, kol kas dėl laisvos ekonominės zonos (LEZ) steigimo nėra jokio politinio sprendimo. „Dainavos žodis“ primena, kad aviatorių iškraustymas ir prasidėjo nuo idėjos aerodromo vietoje steigti LEZ. Tam priešinosi ir aviatoriai, ir dalis alytiškių.
„Buvusioje „Alytaus aeroklubo“ bazėje norėtų veiklą vystyti ir buvusieji šeimininkai, kurie iki šiol administravo visą aerodromo turtą, pastatus, ir „Dzūkijos aeroklubas“. Tiek viename, tiek kitame klube yra daug senų aviatorių, kurie prisidėję prie turto kūrimo, jo išsaugojimo. Ne vieną dešimtmetį jį remontavo, rūpinosi, bet šiaip ten viskas apleista, savivaldybei net nušienauti reikia tą teritoriją“, – kalbėjo O. Balevičiūtė.
„Alytaus aeroklubo“ viršininkas Dalius Sinkevičius sakė, kad gavo NŽT raštą dėl Alytaus aerodromo žemės panaudos sutarties nutraukimo su „Alytaus aeroklubu“, tačiau kokie bus tolimesni klubo žingsniai, dar nenusprendė.
Koks likimas laukia devintą dešimtmetį skaičiuojančio Alytaus aerodromo, vis dar gaubia migla. Tai nulems politikų ir aviatorių gebėjimas išklausyti vieniems kitus ir, nugalėjus ambicijas, priimti geriausią ir naudingiausią miestui ir jo žmonėms sprendimą.
Tačiau neatmetama galimybė, kad vėl gali įsisukti teismų maratonas. Jei pavyks to išvengti, sprendimo projektas dėl Alytaus aerodromo žemės įveiklinimo tarybą galėtų pasiekti galbūt kitą mėnesį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: