Dainavos žodis

Ruošiamasi reorganizuoti Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centrą

„Kol kas gyventojai pasirenka įstaigą, kuri teiktų jiems ar jų artimiesiems reikalingas paslaugas. Kodėl politikams nekyla klausimas dėl gyventojų pasirinkimo, kad jie pirmumą teikia miesto pakraštyje esančiai mūsų įstaigai. Manau, jog miesto gyventojai turėtų turėti galimybę rinktis įstaigą, kad nebūtų monopolio“, – kalbėjo I. Maskeliūnienė.

Rita Krušinskaitė

Virš VšĮ „Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras“ pakibo reorganizacija. Jos iniciatoriai politikai tikina, kad taip bus išspręstas miestui reikalingų paslaugų stygius. Darbuotojai baiminasi dėl savo ateities.
Beveik prieš 20 metų įkurtas Medicininės reabilitacijos ir sporto centras dėl profesionalaus ir nuoširdaus kolektyvo kokybiškai teikiamų paslaugų seniai pelnė alytiškių pasitikėjimą. Iki pandemijos paskelbimo norint į jį patekti, neretai tekdavo palaukti eilėje, todėl, prabilus apie centro reorganizaciją, ėmė kilti aistros.

Pasigenda aiškumo ir informacijos
„Dėl įstaigos reorganizacijos miesto politikai nei į mane, nei į kitus administracijos darbuotojus nėra kreipęsi. Niekas nesiklausė nuomonės, neprašė nei dokumentų, nei informacijos apie centro veiklą. Nesikalbėjo šiuo klausimu nei su pacientais, nei su miesto gyventojais, kuriems šios paslaugos reikalingos“, – sakė centro direktorė Irma Maskeliūnienė.
Anot jos, apie įstaigos reorganizavimą tik gandų lygyje žinoma, jog centre teikiamos paslaugas ketinama išskirstyti po kelias įstaigas.
„Kol kas gyventojai pasirenka įstaigą, kuri teiktų jiems ar jų artimiesiems reikalingas paslaugas. Kodėl politikams nekyla klausimas dėl gyventojų pasirinkimo, kad jie pirmumą teikia miesto pakraštyje esančiai mūsų įstaigai. Manau, jog miesto gyventojai turėtų turėti galimybę rinktis įstaigą, kad nebūtų monopolio“, – kalbėjo I. Maskeliūnienė.
I. Maskeliūnienės neįtikina ir politikų argumentai dėl miesto biudžeto lėšų sutaupymo. „Kokias lėšas jie planuoja sutaupyti? Savivaldybės skiriamos lėšos sudaro tik 15 proc. įstaigos biudžeto. Nelabai suprantu, ką jie sutaupys? Neduos seneliams valgyti, nešildys, darbuotojams nemokės? Jie kalba apie tai, kad sutaupys 120 tūkst. skirtų administracijos išlaikymui. Administracijai skirta 3,5 etato. Praėjusiais metais iš savivaldybės biudžeto buvo skirta 15 tūkst. eurų.
Nerimą direktorei kelia ir 76 medicinos personalo darbuotojų likimas. „Visi turi šeimas ir jas išlaiko, todėl permainos gali paliesti daugelį žmonių“, – įsitikinusi I. Maskeliūnienė..

Alytaus miesto savivaldybės tarybos Aplinkos ir plėtros komiteto pirmininko Sigito Leonavičiaus nuomone, dėl Medicininės reabilitacijos ir sporto centro  reorganizacijos nuogąstauti nereikėtų nei miesto gyventojams, nei centro darbuotojams.

Nuogąstauti nėra pagrindo
Alytaus miesto savivaldybės tarybos Aplinkos ir plėtros komiteto pirmininko Sigito Leonavičiaus nuomone, dėl Medicininės reabilitacijos ir sporto centro  reorganizacijos nuogąstauti nereikėtų nei miesto gyventojams, nei centro darbuotojams.
„Siūloma praplėsti centro siūlomų paslaugų paketą – reabilitaciją ir slaugą palikti esamose patalpose, o globą perkelti į A. Juozapavičiaus gatvėje buvusius Vaikų globos namus. Taip padidėtų slaugos lovų skaičius, o globos paslaugas alytiškiams galėtume teikti dar kokybiškesnes, atitinkančias vakarietiškus standartus“, – pasakojo S. Leonavičius..
Anot jo, Alytuje trūksta slaugos lovų, todėl gydytojai, vertindami šią situaciją, pritaria jų plėtrai ir į permainas žiūri platesniu, miesto perspektyvos mastu. Tuo tarpu naujoji centro vadovė žvelgia iš pačios įstaigos formato. Numatoma plėtra, todėl dėl darbo vietų išsaugojimo esą tikrai nereikėtų bijoti.
„Už tai, kad įstaigai reikalinga plėtra ir reorganizacija, Aplinkos ir plėtros komiteto nariai balsavo vieningai. Alytuje daugėja gyventojų, kuriems per 50 metų, amžiaus trukmė ilgėja, todėl tokių paslaugų poreikis tik auga. Meras išklausė visus argumentus dėl reorganizacijos, bus formuojama darbo grupė, kuri atliks ekonominį reorganizacijos vertinimą ir paruoš sprendimo projektą“, – sakė S. Leonavičius.

„Pagal teisės normatyvus, 1000 gyventojų priklauso 3 palaikomojo gydymo ir slaugos lovos. Alytuje jų turėtų būti 150, tuo tarpu, sudėjus Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje ir Medicininės reabilitacijos ir sporto centre esančias, dar trūktų 20. Vadinasi, plėtra reikalinga, ir šiam lovų skaičiui finansavimą gautume iš Ligonių kasų“, — sakė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.

Pasiruošusi plėsti slaugos paslaugas
„Mes buvome pakviesti į Aplinkos ir plėtros komiteto posėdį, kuriame buvo nagrinėjamas Medicininės reabilitacijos ir sporto centro reorganizacijos klausimas. Mūsų klausė, jei bus iškeliamas globos skyrius, ar ligoninei būtų reikalinga palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų plėtra. Pagal teisės normatyvus, 1000 gyventojų priklauso 3 palaikomojo gydymo ir slaugos lovos. Alytuje jų turėtų būti 150, tuo tarpu, sudėjus Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje ir Medicininės reabilitacijos ir sporto centre esančias, dar trūktų 20. Vadinasi, plėtra reikalinga, ir šiam lovų skaičiui finansavimą gautume iš Ligonių kasų“, – sakė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.
Anot jo, slaugos lovų poreikis buvo ir esant normaliam gyvenimui, o esant pandeminei situacijai, tapo didele problema. Iš turimų 70 slaugos lovų funkcionuoja iki 30. Todėl jei centro steigėjas vykdys reorganizaciją, ligoninė pasiruošusi plėsti palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas ir jas administruoti esamose Medicininės reabilitacijos ir sporto centro patalpose.
„Išplėtus palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas ir jų administravimą perėmus ligoninei, niekas nenukentės – gyventojai turės jiems reikalingą paslaugą ir gaus ten, kur ją nori gauti, visas medicinos personalas liks dirbti savo vietose. Padidinus slaugos lovų skaičių, padidės ir darbuotojų skaičius. Reikės slaugytojų ir slaugytojų padėjėjų.
Be to, atsirastų galimybė diferencijuoti sunkesnius ir lengvesnius ligonius, pirmuosius perkėlus į ligoninės patalpas, kur jiems dažniau reikia antro lygio paslaugų, o lengvesniais ligoniais rūpintis dabartinio centro patalpose. Taip gyventojai gautų dar geresnės kokybės paslaugas“, – neabejoja A. Vasiliauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: