Dainavos žodis

Simniškė kviečia į fotografijų parodą „Šitą žemę man likimas dovanojo“

Parodos autorė Sandra Sejavičienė.

Rita Krušinskaitė

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Simno filiale atidaryta bibliotekininkės Sandros Sejavičienės fotografijų paroda „Šitą žemę man likimas dovanojo“.
Tai pirmoji Simne užaugusios, gyvenančios ir kuriančios S. Sejavičienės fotografijų paroda. Joje eksponuojama 14 sustabdytų gamtos gyvenimo akimirkų ir viena fotografija su parodos autore, kurią įamžino jos dukra.
Anot S. Sejavičienės, Simną parodos atidarymui ji pasirinko neatsitiktinai. „Čia aš užaugau, formavausi kaip asmenybė, Simnas buvo ta vieta, kurioje užaugo ir mano meilė gamtai, o vėliau jos vaizdai sugulė į fotografijas.
Galvodama, kaip pavadinti parodą, pamaniau, kai tai bus tobuliausia dermė su tuo, kas atsispindi nuotraukose. Taip Gyčio Paškevičiaus dainos „Mano kraštas“ žodžiai tapo parodos pavadinimu „Šitą žemę man likimas dovanojo“, – pasakojo S. Sejavičienė.
Anot moters, ji mėgsta keliauti, tačiau Lietuvos gamtos grožis jai ypatingas. „Kiekvieną kartą stebėdama saulėlydį, saulėtekį ar šiaip gražų gamtos reiškinį, pagalvoju, kokia aš laiminga, kad visa tai matau savo šalyje“, – kalbėjo fotografė.
Fotografija S. Sejavičienė susižavėjo besimokydama 12 klasėje, kai žiemos metu su klase buvo išvykusi į ekskursiją prie Dusios ežero. Vaikščiodama ežero pakrante ji sumanė nufotografuoti kelis ledo gabaliukus iš arti. „Kai pamačiau, kas išėjo, ėmiau stebėti gamtą ir fotografuoti patikusius vaizdus“, – prisiminė moteris.
Pati pirmoji nuotrauka buvo daryta paprastu mobiliuoju telefonu. Dabar simniškė turi profesionalų fotoaparatą, kurį visada vežiojasi automobilyje.
Gamtos vaizdus bibliotekininkė fotografuoja nuo 2007 metų, tačiau savęs profesionale nelaiko. „Esu mėgėja. Viską darau atvira širdimi, man mielus vaizdus stengiuosi įamžinti“, – tvirtina ji ir priduria, kad visada įsiklauso į profesionalų patarimus, pastebėjimus. Tai jai leidžia tobulėti ir pasiekti vis geresnių rezultatų
„Žmonių fotografuoti nemėgstu, nes nejaučiu tokio gero jausmo, kuris užplūsta fotografuojant gamtą“, – prisipažįsta simniškė.

Dusios ežeras vėjuotą dieną. (S. Sejavičienės nuotr.)

Labiausiai ji mėgsta fotografuoti saulėlydžius, tokių fotografijų ir turi daugiausiai. Ypač moterį žavi Dusios ežeras. „Galėčiau net atskirą parodą apie Dusios ežerą surengti, tiek daug per prabėgusius metus turiu sukaupusi fotografijų“, – sako S. Sejavičienė. Todėl neatsitiktinai ir jai labiausiai patinkanti fotografija, kurioje vėjuotą dieną užfiksuotas Dusios ežeras su lūžtančia į krantą banga.
Kartą pažįstami jai papasakojo, kad Riečių kaime (Marijampolės r.) rytais galima pamatyti iš miško išėjusius pasivaikščioti penkis briedžius. Tai sužavėjo fotografę. Ne vieną rytą ji kėlėsi penktą valandą ir važiuodavo „medžioti“ kadrų. Nors ir kaip stengėsi, pavyko nufotografuoti tris tik miškų galiūnus, tačiau džiaugsmo tai nesumažino.
„Kuo mane traukia fotografija? Negalėčiau vienareikšmiškai atsakyti, kas labiau žavi – gamtos grožis ar jos įamžinimo procesas“, – sakė S. Sejavičienė.
Paroda veiks iki birželio 5 dienos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: