Dainavos žodis

Alytaus miesto tarybos nariams kaltinimai mobingu

Savivaldybės administracijos direktorės O. Balevičiūtės nuomone, reikėtų atsižvelgti į tai, ką sako darbuotojų profesinė sąjunga. (Asmeninio albumo nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Tai vienur, tai kitur plykstelėjantys mobingo skandalai neaplenkė ir Alytaus miesto savivaldybės. Miesto merui Nerijui Cesiuliui ir administracijos direktorei Onutei Balevičiūtei įteiktas pareiškimas dėl mobingo naudojimo savivaldybės administracijos darbuotojų atžvilgiu.
„Alytaus miesto savivaldybės administracijos padalinių vadovai, jų pavaduotojai ir skyrių darbuotojai vis dažniau savivaldybės komitetų ar savivaldybės tarybos posėdžių metu yra žeminami, menkinamas jų autoritetas ir reputacija, kalbama pakeltu tonu. Eidami į posėdžius pristatinėti sprendimų projektus, jie nuolat jaučia įtampą, baimės jausmą, kadangi su jais bendraujama nepagarbiai, jie iš anksto baiminasi neigiamų reakcijų, jaučiamas kai kurių tarybos narių priešiškas nusiteikimas. Visa ši situacija mažina darbingumą, trikdo dėmesį, turi įtakos veiklos kokybei ir efektyvumui.
Paskutinis toks atvejis – 2021 metų balandžio 29 dienos tarybos posėdis, kuriame be jokių argumentų buvo apkaltinti prasčiausiai (duodama suprasti, kad visi dirba prastai, bet šie darbuotojai dirba prasčiausiai) dirbantys Aplinkos, Švietimo ir sporto bei Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyrių vedėjai. Reikalaujama atlikti patikrinimus, pakeisti Viešųjų pirkimų komisijų narius, nors komisija nerengia nei techninių specifikacijų, nei kvalifikacijų reikalavimų, o priimdama sprendimus sudėtingais klausimais, konsultuojasi su šios srities specialistais ar Viešųjų pirkimų taryba.
Sąmoningai neįvardijame tarybos narių, kadangi tiek komitetų, tiek ir tarybos posėdžiai yra įrašinėjami ir pavardės yra žinomos“, – rašoma Alytaus miesto savivaldybės administracijos profesinės sąjungos pareiškime.
Pareiškimas baigiamas prašymu įvertinti susidariusią situaciją ir ieškoti visiems geriausių bendravimo ir bendradarbiavimo būdų, iškylančius klausimus ar problemas spręsti dalykiškai, o ne mobingo būdu.
Savivaldybės administracijos direktorės O. Balevičiūtės nuomone, reikėtų atsižvelgti į tai, ką sako darbuotojų profesinė sąjunga. „Jei žmonės taip jaučiasi, vadinasi, reikia juos išgirsti ir daryti išvadas. Gavusi profsąjungos raštą, tariuosi su Teisės skyriaus specialistais, kaip mes galėtume pagerinti mikroklimatą kolektyve ir savivaldybės taryboje. Pareiškime kalbama apie konkrečius savivaldybės tarybos posėdžius, kai buvo kritikuojami darbuotojai, asmeniškai nenurodant darbo klaidų. Negalima sakyti, kad viskas yra blogai. Galbūt reikėtų gilintis į tai, kas yra blogai, pasakyti konkrečius nusižengimus, jei tokių yra. Tokia mano pozicija. Aš už dalykiškumą, turėtume bendrauti dalykiškai, ramiai išsakyti pastabas. Galbūt tarybos nariai daugiau bendrauja su gyventojais, yra arčiau jų, gal jie pirmiau išgirsta nepasitenkinimus, tik norėtųsi dalykiškumo“, – sakė savivaldybės administracijos vadovė.
O. Balevičiūtė sakė, kad, dirbdama Vyriausybės atstove, pastebėjusi, jog Alytus pasižymi tuo, kad darbuotojai užsipuolami aštriai, nekalbama argumentų kalba.
Anot O. Balevičiūtės, didžioji dalis darbuotojų vis dar dirba nuotoliniu būdu, labai trūksta tiesioginio bendravimo, kuris galbūt pagerintų mikroklimatą. „Kiek žinau, darbuotojai džiaugiasi, kad juos kažkas gina, sako, jog seniai to reikėjo“, – kalbėjo O. Balevičiūtė.
Alytaus miesto savivaldybės administracijos profesinės sąjungos pirmininko Adomo Andriušaičio teigimu, panašių atvejų, apie kurį kalbama pareiškime, yra buvęs ne vienas, tačiau vis tikėtasi, kad viskas pasikeis į gera, bet tai neįvyko. „Pagrindinis pareiškimo tikslas yra atkreipti dėmesį į esamą situaciją. Manau, jog viskas turi išsispręsti ir susitvarkyti, elgesys su darbuotojais turi būti pagarbesnis“, – sakė profesinės sąjungos pirmininkas.
A. Andriušaitis neslėpė, kad, įteikus pareiškimą, sulaukta dvejopos reakcijos, o kai kurie buvę tarybos nariai socialiniuose tinkluose prabilo apie tai, kad tokių dalykų pasitaikydavę ir ankstesnių kadencijų darbo metu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: