Dainavos žodis

Šalia A. Ramanausko-Vanago gimnazijos iškirsta 50 ąžuoliukų

Iškirstų medžių vietoje — trinkelės.

Alius Mikelionis

Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos prieigose prasidėjo Europos Sąjungos finansuojamo projekto darbai. Jį gimnazija inicijavo ir įgyvendina kartu su partneriais iš Gardino (Baltarusija). Trečiuoju bandymu laimėję finansavimą alytiškiai sutvarkys gimnazijos prieigas. Šiam projektui 2019 metų gegužės mėnesio Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje pritarė ir politikai.
Vis tik gegužės mėnesį prasidėję Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos prieigų aplinkos tvarkymo darbai nustebino ne vieną po to, kai buvo pastebėta, jog iškirsta apie 50 medžių. Šią mokyklą baigęs vietos politikas Valerijus Vencius teigia, kad 2019 m. gegužės mėnesį tarybos posėdžio metu nebuvo užsiminta apie medžių iškirtimą, esą buvo pranešta, kad gimnazija laimėjo konkursą, ir siūlyta savivaldybei prisidėti dešimčia procentų. Vietos politikai pritarė projektui, skirdami per 50 tūkstančių eurų iš savivaldybės biudžeto. Viso projekto vertė per 500 tūkst. eurų.
Darbams prasidėjus ir kilo pasipiktinimo banga. Birželio 2 dieną Valerijus Vencius raštiškai kreipėsi į Alytaus miesto merą N. Cesiulį, administracijos direktorę O. Balevičiūtę ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos direktorių V. Skroblą, prašydamas pateikti dokumentus, pagal kuriuos būtų aišku, kodėl tarybos nariams nebuvo pateikta visa informacija apie numatomą projektą.
Alytaus Švietimo ir sporto skyriaus vadovas V. Valūnas teigia, kad projektas įgyvendinamas pagal galiojančią tvarką. Jam pritarta Alytaus miesto savivaldybės taryboje, apie jį informuota žiniasklaidoje, už iškirstus medžius sumokėta 11 814 eurų atkuriamajam želdinių fondui. Už šią sumą želdiniai bus atsodinti, tiesa, jau ne prie Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos, o kol kas nežinoma, kurioje Alytaus miesto vietoje.
Valerijus Vencius teigia, jog sumokėta beveik 12 tūkst. eurų bauda neatperka moralinės žalos, kurią patyrė čia besimokę žmonės. Politikas prisimena, kad abiturientai šalia gimnazijos sodino medžius, esą buvo užkasti ir laiškai ateities kartoms. Kad dalis jų buvo rasta, patvirtino tiek mokyklos direktorius Virginijus Skroblas, tiek Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas. Skelbiama, jog tai buvo pionierių rašytas laiškas. Gimnazijos vadovas V. Skroblas teigia, kad skveras nebuvo populiarus tarp moksleivių. Esą šie pamėgę šalia esantį Miesto sodą ir ragino nedaryti išankstinių išvadų, o palaukti projekto pabaigos.
Birželio 2 dieną Valerijus Vencius raštiškai kreipėsi į Alytaus miesto merą, administracijos direktorę ir Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos direktorių, prašydamas pateikti dokumentus, pagal kuriuos būtų aišku, kodėl tarybos nariams nebuvo pateikta visa informacija apie numatomą projektą.
Pirmadienį Alytaus miesto savivaldybės Mišrios grupės nariai išplatino pranešimą
„Alytaus miesto savivaldybės tarybos Aplinkos ir plėtros komiteto posėdyje, nagrinėjant ąžuolų iškirtimo atvejį A. Ramanausko-Vanago gimnazijos teritorijoje, paaiškėjo skandalingi faktai: savivaldybės administracijos specialistai patvirtino, kad techninis gimnazijos teritorijos rekonstrukcijos projektas gyvuoja mažiausiai nuo 2016 metų, kad jau tada daug kam kilo įtarimų dėl ąžuolų pjovimo tikslingumo, kad administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojams galimai buvo daromas spaudimas netrukdyti šį projektą vykdyti. Dar daugiau niuansų atskleidė miesto tarybos ir komisijos, kuri leido iškirsti medžius, narys H. Šivokas: „Mums kilo įtarimų, kad dėl išpjovimo kils visuomenės ažiotažas, bet vis tiek leidome kirsti“, – sakoma paskelbtame Mišrios grupės, dirbančios Alytaus miesto savivaldybės taryboje, pranešime.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: