Dainavos žodis

Prasidėjo seniausios Alytaus bažnyčios remontas

Alytaus Šv. Liudviko bažnyčia. (Nuotrauka Wikipedia.org. Juste-Mano darbas)

Rita Krušinskaitė

„1818 metais statyta Šv. Liudviko bažnyčia maždaug pusmečiui bus uždaryta, vyks kapitalinis remontas, tačiau dvasinis parapijiečių gyvenimas nenutrūks. Pamaldos ir kitos religinės apeigos vyks šalia esančioje zakristijoje, koplyčioje“, – sakė Šv. Liudviko bažnyčios klebonas Valdas Beleckas.
Anot klebono, remiantis istoriniais nerašytais iš lūpų į lūpas perduodamais šaltiniais, bažnyčia paskutinį kartą buvo remontuota beveik prieš šimtmetį – 1929 metais. Dabar architektai, ekspertai ir statybininkai bando ištaisyti padarytą projektavimo klaidą, kai minėtais metais bažnyčia buvo remontuojama norint pastatyti vargonus.
„Bažnyčia buvo pastatyta lygiomis lubomis, todėl nebuvo galima įdėti vargonų nepadarius arkinių lubų. Darant jas, teko išpjauti keturis balkius, laikiusius sienas. Tąkart sprendimas buvo rastas, tačiau bėgantis laikas padarė savo, trandys taip pat nesnaudė, papuvo gegnių surišimo galai.
2013 metais, kai buvo labai snieginga žiema, bažnyčioje radau du didžiulius plyšius, ji pradėjo skirtis. Su bažnyčios ekonomine taryba įvertinome padėtį ir kreipėmės pagalbos į savivaldybę.
UAB „Darbasta“ specialistai nustatė, kad kalti ne plaunami pamatai, kaip buvo manyta iš pradžių, bet sutrūnijusi visa viršutinė medinė dalis ir bažnyčia yra avarinės būklės, kurią reikia kuo skubiau likviduoti“, – pasakojo V. Beleckas.
Situacija buvo pataisyta padarius laikiną suėmimą – metalinėmis sijomis sutvirtinus sienas vieną su kita. Ekspertai perspėjo, jog tokia konstrukcija gali laikyti apie dešimtmetį, nes pamatai pagriuvę, ji spaudžiasi iš viršaus, tad susikaupus didesniam sniego kiekiui ant stogo, jis gali lūžti ir įvykti tragedija.
„Bus atliktas kapitalinis remontas, kuris žmonėms liks beveik nematomas, architektūriškai iš išorės pasikeis tik stogas. Viduje atsiras dvi kolonos, bus dedama metalinė santvara, kad kolonos neišvirstų į šonus, visą bažnyčią apjuos betoninis žiedas. Tada lubų bei stogo konstrukcija bus uždėta ant to žiedo ir visas svoris nusiims nuo sienų, o jos prisiriš prie kolonų. Stengsimės, kad išliktų autentika, bus naudojamos drėgmei atsparios medžiagos“, – kalbėjo klebonas V. Beleckas.
Kada bus baigti darbai, neprognozuoja, aišku tiek, kad iki šių metų pabaigos, nes iki to laiko turės būti panaudoti biudžetiniai pinigai.
Pagal 2017 metais padarytą remonto projektą Vyriausybė skyrė 242 tūkst. eurų. Tačiau per pastaruosius paskutinius metus išaugo statybinių medžiagų ir darbų kainos. Konkursą remonto darbams laimėjo mažiausią sumą, 337 tūkst. eurų, pasiūliusi UAB „Inžinerinių objektų statyba“.
„Tikimės, kad pavyks surinkti trūkstamą 96 tūkst. eurų sumą. Žada paremti savivaldybės, kreipsimės į verslą, prisidės ir parapijiečiai“, – kalbėjo klebonas V. Beleckas.
Iš bažnyčios iškraustyti daiktus padėjo Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono 60 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir 12 profesinės karo tarnybos karių. Visi daiktai buvo sukrauti į 6 sunkvežimius ir išvežti.
Bažnyčios suolai, inventorius bus saugomi Padvariškių kaime esančioje įmonėje. Dar kiti smulkūs, mažareikšmiai daiktai keliaus į Nemunaičio kleboniją. Kur bus saugomi vertingi, kultūros paveldo daiktai, neatskleidžiama.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: