Dainavos žodis

Svogūnus ūkininkė iškeitė į levandas

Plasapninkų kaimas (Alytaus r.) kvepia levandomis. Jas augina Ina ir Petras Kaškonai. Apsilankę svečiai poros ūkyje sako, kad juos pakerėjo ne tik išpuoselėta levandų salelė, bet ir šeimininkų nuoširdumas.
„Levandos visada mane žavėjo. Pirmą kartą jas pamačiau prieš 8 metus Italijoje. Vėliau keliavome po Pietų Europą. Ten gausiai jos auginamos“, – kalbėjo I. Kaškonienė.
Pensinio amžiaus sulaukusi moteris sako, kad yra šiuolaikinė ūkininkė: svogūnų neauginanti, nes jų galima nusipirkti ir prekybos centre, o jai svarbiau sukurti grožį ir sau, ir aplinkiniams.
„Džiaugiuosi, kad vyras Petras pritaria visoms mano beprotiškoms idėjoms. Išdirbo žemę. Iš gėlininko Algimanto Žemaičio įsigijau pirmuosius levandų krūmus. Augalai puikiai peržiemojo. Pražydo. Kitais metais vėl pasisodinome levandų. Tarpelius užsėjau žole“, – apie levandų salelės įkūrimą kalbėjo I. Kaškonienė.
Kasmet atvykstančių svečių susižavėjimas įkvėpė moterį plėsti levandų lauką. „Apžiūrėjau, kad prie vandens gręžinio yra laisvos žemės, kurioje galima sodinti levandas. Ir vėl 100 krūmų pasodinau. Šiais metais levandos įsitaisė prie ūkinio pastato. Esu labai dėkinga savo vyrui, kuris neprieštarauja, bet visuose mano darbuose mane palaiko ir man padeda“, – pasakojo Ina.
„Pasakau vyrui, kad daugiau levandų nesodinsime, bet tuo nei vienas netikime“, – šypsosi levandų salelės šeimininkė.
Šiuo metu ūkyje auga per 600 levandų krūmų.
Levandų salelės durys atviros visiems, o už kvapų ir spalvų grožį mokėti nereikia. „Prašome, kad atvyktų ne didesnė nei 5 žmonių grupė, kad galėtume pabendrauti. Svečiai pasivaikšto po levandų lauką, nusifotografuoja. Tuomet pakviečiu juos į pavėsinę, pavaišinu levandų gėrimu, pyragu, duona, medumi“, – sako moteris.
I. Kaškonienė iš levandų gamina ir parduota kvapniuosius maišelius, arbatą, džiovintas puokštes. „Šiais metais dalyvavau mokymuose, kaip gaminti hidrolatus, eterinį aliejų“, – kalbėjo idėjų nestokojanti šeimininkė.
I. Kaškonienė taip pat kepa ir parduoda tradicinę ruginę dzūkišką duoną ir pyragą.
„Kol akys žiba, svajonės niekados nesibaigia. Džiaugiuosi savo gyvenimu. Esu ir žmona, ir moteris, ir draugė. Džiaugiasi ir mūsų vaikai, anūkai. Mums su Petru tai antroji santuoka – dviejų našlių bendras gyvenimas. Ir mums pavyko, nes mes žiūrime viena kryptimi“, – apie meilę ne tik levandoms kalbėjo I. Kaškonienė. Jai pritarė ir vyras Petras. „Kasdienis darbas padėti žmonai puoselėti levandas man nėra sunkus, o malonus“, – sakė vyras.
Liepos 13 d. I. Kaškonienės socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasirodė žinutė, kad dėl karščio ir liūčių levandos baigia peržydėti, todėl pradedamos skinti. „Visų vienu metu nenuskinsiu. Dar galite užsukti“, – rašome moters „Facebook“ paskyroje.
Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: