Dainavos žodis

A. Bardzilauskas turi auksines rankas – „senukes“ JAWA prikelia antram gyvenimui

Alytaus rajone, Arminų I kaime, gyvena Arūnas Bardzilauskas, draugų vadinamas kolekcininku kaupiku. Vyro garaže 8 JAWA ir 1 BMW markės motociklai. Nei vieno vyras parduoti nenori, sako, kad visi reikalingi ir važiuojantys.
A. Bardzilauskas turi auksines rankas – „senukes“ JAWA prikelia antram gyvenimui. „Seniausias motociklas pirktas 1975 metais, 1972 m. gamybos. Automobilio tuo metu neturėjome, todėl juo tėvus vežiodavau į turgų apsipirkti“, – prisiminimais dalijosi Arūnas.
Vieno motociklo restauravimas trunka apie pora mėnesių. „Aš dirbu senoviškai. Šveičiu su metaliniu šepečiu, švitriniu popieriumi. Rankomis šlifuoju. Pats maišau dažus“, – aiškino kolekcininkas.
Apie savo motociklus JAWA Arūnas gali kalbėti daug. Pravėręs garažo duris vyras rodo pirštu ir sako: „JAWA šešiavoltė. Smagus motociklas. Bet turi vieną gamyklinį broką – labai silpnai šviečia lempos, kaip žvakutės“, – juokiasi Arūnas. Todėl naktimis geriau su ja nevažiuoti. Jauniausia – 1990 metų JAWA 638. Senosios vieno cilindro JAWA lėtapėdės, tačiau benzino nedaug sudegina. 100 km apie 3,5 litro. Jeigu „pjausi“, tuomet reikės 4 litrų“, – patirtimi dalijosi vyras.
Į tolimesnes keliones: Vilnių, Kauną, A. Bardzilauskas leidžiasi su 2004 metų BMW markės motociklu. „Smagus, traukia geriau nei JAWA, todėl žioplinėti negaliu“, – atviravo vyras. Jis pažymėjo, kad važiuoja leistinu greičiu, retkarčiais spusteli iki 150 km/val. „Bet greičio nesijaučia“, – kalbėjo motociklų entuziastas.
Žmona vyro pomėgį atnaujinti motociklus palaiko, tik drabužių neskalbia, išmeta, nes tepaluoti ir benzinuoti neišsiskalbia.
Paklaustas, kaip reaguoja aplinkiniai, Arūnas sako: „Vieni kalba, kad aš ligonis, kiti su pavydu žiūri, bet man tai malonus užsiėmimas. Išgirdęs variklio garsą, atsigaunu, dūšiai linksmiau“.
Pasak jo, geresnį JAWA motociklą galima nupirkti už 3–4 tūkst., prastesnį – už 1 tūkst. eurų. Vyrui skauda širdį, kuomet tokie motociklai apleisti. „Prisimenu, kaip dalimis JAWA iš lenko parsivežiau, o per priekabos ratą buvo išaugęs medis. Daug darbo įdėjau, bet sutvarkiau“, – pasakojo Arūnas.
Visi vyro motociklai važiuoja, praėję techninę apžiūrą, registruoti. Tik per karščius A. Bardzilauskas nevažinėja. „Benziną reikia skiesti su tepalu, o kuomet karšta, toks mišinys turi būti dar riebesnis, vadinasi, labiau dūmija, labiau teršiamas oras“, – kalbėjo jis.
Vyras turi planų ateičiai. „Norėčiau JAWA TS 640 Sport įsigyti. Ar dar bent dvi kito modelio nusipirkti… Esu JAWA fanas, priklausau keliems senovinės autotechnikos klubams“, – dėstė Arūnas.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: