Dainavos žodis

Migrantų apgyvendinimo išlaidas kompensuos, neramumai Verebiejuose baigėsi

A. Vrubliauskas apsilankė Verebiejuose, apžiūrėjo migrantų gyvenimo sąlygas buvusioje mokykloje.

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas praėjusią savaitę dalyvavo susitikime su finansų ministre Gintare Skaiste, kuriame buvo aptarta, kaip bus kompensuojamos savivaldybės išlaidos, patirtos dėl nelegalių migrantų laikinojo apgyvendinimo. Savivaldybė kol kas savo lėšomis rūpinasi jų apgyvendinimu, maitinimu, pirmosios medicininės pagalbos teikimu ir kitų būtiniausių poreikių tenkinimu.
Prieš susitikimą su finansų ministre G. Skaiste ir po jo meras A. Vrubliauskas apsilankė Verebiejuose, apžiūrėjo migrantų gyvenimo sąlygas buvusioje mokykloje.
Pirmadienį dalis nelegalių migrantų pradėjo kelti sąmyšį, reikalavo juos išleisti iš saugomos teritorijos. Ant kartono lapų užsirašę šūkius anglų ir lietuvių kalbomis „Mes norime laisvės“, jie kėlė triukšmą, atsisakė maisto patys ir neleido valgyti kitiems migrantams, tarp jų – moterims bei vaikams.
Merą A. Vrubliauską ypač papiktino tai, kad neteisėtai valstybės sieną kirtę asmenys pasityčiojo iš jiems duodamo maisto, demonstratyviai mėtė ant žemės duoną ir bandeles, savo veiksmais kėlė nerimą vietos gyventojams.
Anksčiau meras ir kiti savivaldybės vadovai buvo susitikę su kaimo bendruomenės atstovais, kurie baiminosi dėl savo ir šeimų saugumo, sakė nenorintys nelegalių migrantų kaimynystės. Mero nuomone, gyventojams būtų daugiau įvairių pavojų, jeigu nesulaikyti nelegalūs migrantai eitų per kaimus ir gyvenvietes alkani, sergantys, prašinėjantys pagalbos ar vagiantys maistą, drabužius. Iki šiol jų laikinojo apgyvendinimo vietoje incidentų su gyventojais nebuvo, mokyklos teritorija aptverta, ją saugo specialiųjų tarnybų žmonės. Migrantai prašė mero pagalbos, kad jiems būtų grąžinti per sulaikymą atimti telefonai. A. Vrubliauskas tarpininkavo, ir šis prašymas įvykdytas.
Meras netgi pasiūlė praplėsti lauko teritoriją, kad žmonės galėtų daugiau judėti, būti gryname ore, nes patalpose labai ankšta. Taip pat migrantai skiepijami COVID-19 vakcinomis, sergantiems suteikiama būtinoji medicinos pagalba.
„Nelegalius migrantus priėmėme ekstremaliomis sąlygomis, nes tuo metu jų tiesiog nebuvo kur dėti. Išsprendėme svarbiausius klausimus savivaldybės lėšomis, todėl norime iš Vyriausybės atstovų gauti atsakymus į konkrečius klausimus, kaip bus šios išlaidos kompensuojamos, koks tolesnis laikinųjų apgyvendinimo punktų likimas“, – kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas.
Mero tvirtinimu, finansų ministrė G. Skaistė pažadėjo, kad savivaldybės gaus kompensacijas už visas patirtas išlaidas. Išgirstas ir mero prašymas griežčiau kontroliuoti tvarką laikinojo migrantų apgyvendinimo vietoje. Antradienio naktį specialiosios tarnybos iš Verebiejų išgabeno net 16 riaušes kėlusių valstybės sienos pažeidėjų. Jie išvežti ir izoliuoti nuo kitų nelegalių migrantų. Antradienio rytą stovykloje buvo ramu, visi priėmė ir valgė dalinamą maistą, neturėjo jokių nusiskundimų.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: