Dainavos žodis

Nelegalių migrantų Alytaus mieste ir rajone mažėja

Nelegalūs migrantai iš Alytaus pervežami į Medininkus. (Alytaus miesto sav. nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Daugiau kaip 200 nelegalių migrantų, apgyvendintų Alytaus mieste ir rajone, Verebiejų kaime, artėjant šaltajam sezonui, iš laikinų apgyvendinimo vietų pamažu perkeliami į stovyklavietę Medininkų pasieniečių mokyklos teritorijoje.
Iš buvusio Alytaus aerodromo administracinio pastato pirmiausia į Medininkus išvežta 20 moterų. Pusšimtį vyrų į pastatus arba į apšiltintus ir šildomus modulinius namelius, kur bus užtikrintos bazinės gyvenimo sąlygos, žadama perkelti vėliau, iki spalio mėnesio.
Alytaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Gyčio Vitkausko teigimu, nė vienas iš Alytuje apgyvendintų migrantų nepasinaudojo Lietuvos Vyriausybės siūlymu savo noru grįžti į kilmės šalį ir gauti 300 eurų kompensaciją.
Tuo tarpu Verebiejų kaime, kur buvusioje mokykloje apgyvendinti migrantai, situacija kitokia. Čia yra norinčių išvykti į savo kilmės šalį. Anot Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Virgilijaus Pranskevičiaus, į gimtąsias šalis jau išvyko 5 migrantai. Yra norinčių išvykti ir daugiau, dar tvarkomi jų dokumentai. „Turime dar 15 prašymų išvykti, tačiau kiek migrantų yra rimtai pasiruošusių sugrįžti į kilmės šalis, pasakyti sunku, nes vieną dieną jie sako, kad nori išvykti, kitą jau prašo išbrauti iš sąrašo“, – pasakojo V. Pranskevičius.

Dėl tvarkos problemų nėra
Visi Alytuje apgyvendinti migrantai jauni žmonės – vyriausiam 35 metai, yra ir keletas nepilnamečių. Alytaus migrantų išskirtinumas dar ir tas, kad tose patalpose gyveno migrantai iš Afrikos valstybių – Kamerūno, Kongo, Tongos, Gvinėjos, Dramblio Kaulo Kranto.
„Gal pas mus buvo atvežti taikesni žmonės, gal ir kitos priežastys lėmė, bet didelių konfliktų išvengti pavyko. Jie buvo tvarkingi nuo pat pirmos dienos. Išdalinome švarinimosi reikmenis ir jie tvarkosi. Patys tvarką ir švarą palaiko tiek viduje, tiek ir jiems skirtoje teritorijoje, patys skalbiasi drabužius.
Didelių pageidavimų jie nereiškia. Bene pagrindinis ir
nesikeičiantis prašymas nuo pat atvykimo – galimybė naudotis internetu, tačiau šio prašymo negalime išpildyti. Tačiau jie nenorėtų būti apgyvendinti stovyklose, kur yra irakiečių ir iraniečių“, – pasakojo G. Vitkauskas.
G. Vitkauskas sako pastebėjęs, jog nelegalūs migrantai nelinkę atsakinėti į jiems nepatogius klausimus.
Alytaus aerodromo teritorijoje gyvenantys migrantai sulaukė dovanos iš UAB „Luksnėnų sodai“ – 50 kilogramų obuolių, kuriuos bendrovė jiems dovanojo savivaldybės prašymu.

Mėgsta apsimetinėti
Anot V. Pranskevičiaus, Verebiejų kaimo gyventojai po kilusių neramumų, kai migrantai reikalavo laisvės ir atsisakė valgyti tam tikrą maistą, nurimo, gyvenimas teka įprasta vaga.
Pastarosiomis dienomis nėra užfiksuota ir pabėgimų iš Verebiejų, tačiau bandymų ištrūkti į išsvajotą Europos valstybę netrūksta. Jei Alytuje apgyvendinti migrantai pasižymėjo tvarkingumu nuo pirmos dienos, tai rajone apgyvendintus migrantus tvarkos reikėjo mokyti.
„Apie pora savaičių vargome, kol išmokėme tvarkytis. Ypač daug problemų kildavo dėl kanalizacijos užkimšimo, net drabužių buvo prigrūdę, bet praustis jie labai mėgsta“, – sakė V. Pranskevičius.
Norėdami paįvairinti migrantų kasdienybę Alytaus miesto savivaldybės darbuotojai jiems nupirko knygų, stalo žaidimų, treniruoklius, futbolo, tinklinio, krepšinio kamuolių, kad nekiltų nesusipratimų dėl teisinių dalykų ir būtų aiškios jų teisių ir reikalavimų ribos, visiems migrantams išdalino lapus, ant kurių 12 kalbų buvo surašyta jiems reikalinga informacija. Tiek daug kalbų prireikė, nes be vienuolikos Afrikos šalių piliečių Verebiejuose apgyvendinti migrantai ir iš Irako, Irano, Čečėnijos, Tadžikijos.
Anot V. Pranskevičiaus, migrantai labai nepatiklūs, daugybę kartų klausia to paties ir labai bijo musių ir uodų, kurie jų gimtinėje platina pavojingas ligas.

Už apgyvendinimą kompensacijos
Per rugpjūčio mėnesį Alytaus rajono savivaldybė migrantams Verebiejuose išlaikyti išleido 72 tūkst. 974 eurus be komunalinių išlaidų. Jos bus apskaičiuotos vėliau. 86 tūkst. 838 eurus išlaidų Finansų ministerija Alytaus rajono savivaldybei jau yra kompensavusi.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: